"ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" Όνειρο ήταν και πάει....

Καθιερώνεται λοιπόν η «Μητροπολιτική Διοίκηση», αλλά υπό όρους!..
Θα συζητηθεί με την ΚΕΔΚΕ, η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών και εφ όσον υπάρξει συμφωνία, το σχετικό Νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου
προς ψήφιση στην Βουλή, εφ όσον, εννοείται, κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ.

Σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί μετά το 2011, μετά δηλαδή τις προσεχείς δημοτικές εκλογές!

Δεν προβλέπεται απ ευθείας εκλογή των οργάνων της από τους πολίτες του Πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά η «διοίκηση» θα ασκείται από ένα πολυμελές Διοικητικό Συμβούλιο, όπου θα εκπροσωπούνται κατ αναλογία του πληθυσμού του κάθε ένας από τους 17 Δήμους της Περιοχής.. Δηλαδή ένα 50μελές τουλάχιστον όργανο, που θα προεδρεύεται από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης!…

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, αλλά θα υπάρχουν και θέματα, στα οποία θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία και άλλα πλήρης ομοφωνία αφού θα προβλέπεται δικαίωμα βέτο στους συμμετέχοντες Δήμους!…

Οι αρμοδιότητες αυτού του οργάνου, θα είναι σαφώς προσδιορισμένες, συνεπώς δεν θα έχει το δικαίωμα να χειριστεί και άλλα ζητήματα, που ενδεχομένως θα προκύψουν στην τόσο ρευστή και συνεχώς μεταβαλλόμενη εποχή μας.

Η χρηματοδότηση δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί και κατά τα φαινόμενα θα καθιερωθεί ειδική φορολογία των δημοτών. Δηλαδή δεν θα εκχωρηθεί κάποιο ποσοστό από την φορολογία , που εισπράττει τώρα το κράτος.

Από πού θα αφαιρεθούν οι περιορισμένες έστω αρμοδιότητες, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ή την κεντρική εξουσία, δεν έχει επίσης προσδιοριστεί.

Έχω μια εμπειρία 14 περίπου χρόνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέτοια δειλή, θολή, μη λειτουργική «μεταρρύθμιση» δεν θυμάμαι να υπήρξε ποτέ, ούτε στα χρόνια της δικής μου παρουσίας, ούτε και προηγούμενα.
Σε ένα τομέα σε φοβερή και απαράδεκτη για την εποχή καθυστέρηση, όπως οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε ένα τομέα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, που κραυγάζει εδώ και χρόνια για την ανάγκη τολμηρών αλλαγών και προσαρμογών στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Η προσδοκία όλων ότι μια αποφασιστική μεταβολή στην δομή την οργάνωση και την διαχείριση της διοίκησης, που θα μετέφερε αρμοδιότητες και πόρους στην περιφέρεια, και θα αποτελούσε μοχλό όχι μόνο της τοπικής ανάπτυξης, αλλά και επίλυσης των προβλημάτων που καταδυναστεύουν την ελληνική δημόσια διοίκηση, όπως η αναποτελεσματικότητα, η κομματικοποίησης η συναλλαγή ,η φαυλότητα ,και η οπισθοδρόμηση, που θα έδινε φτερά στις τοπικές κοινωνίες, βρίσκει την απάντησή της σε αυτήν την απίστευτη «μεταρρύθμιση».

Αναρωτιέμαι αν η πολιτική τάξη στην χώρα αυτή έχει στοιχειώδη συνείδηση των δομικών προβλημάτων της, και την πραγματική βούληση να ωθήσει τα πράγματα προς τα εμπρός.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι οπαδοί του θεάματος, θα έχουν την χαρά να παρακολουθήσουν πολλά και ενδιαφέροντα επεισόδια ενός σήριαλ τύπου «Σίμος Δανιηλίδης vs Βασίλης Παπαγεωργόπουλος»

Σχόλια