ΑΙΦΝΙΔΙΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αλλά οι γρίφοι παραμένουν και οι κίνδυνοι καραδοκούν

Η ταυτόχρονη σχεδόν αποχώρηση των δύο πρωταγωνιστών, του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και της Χρύσας Αράπογλου, από το εκλογικό πεδίο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ξεκαθάρισαν το τοπίο του Νοεμβρίου, πολύ γρηγορότερα από ότι είχαμε υποθέσει, όσοι παρακολουθούμε από απόσταση πάντα τις διεργασίες, τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες.

Η αποχώρηση του Δημάρχου από την διεκδίκηση και τέταρτης θητείας στον Δήμο, άνοιξε τον δρόμο για τον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα, αν και τελευταία μια υπόγεια κινητικότητα προωθεί και τον Σταύρο Καλαφάτη, λόγω κυρίως της πολυσυλλεκτικής διεισδυτικότητας του, όπως υποστηρίζεται.

Στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Χρύσα Αράπογλου, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο σε μη κομματικό υποψήφιο. Η δήλωση άλλωστε - έμμεση, αλλά μη διαψευσθείσα- της Χρύσας , προέκυψε όταν η ίδια ενημερώθηκε, ή αντιλήφθηκε ότι αποκλείστηκε η επιλογή κομματικού στελέχους, για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί η εκλογή της στην προεδρεία της Επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, που είχε βάλει σε σκέψεις τότε πολλούς.

Αναφέρομαι βέβαια στο ξεκαθάρισμα του προεκλογικού πεδίου, μετά τα όσα συνέβησαν με τις επιλογές των δύο μεγάλων κομμάτων, όχι γιατί υποτιμώ τις αποφάσεις των μικρότερων κομμάτων , αλλά γιατί εκ των πραγμάτων ο ρόλος τους θα είναι περιορισμένος δεδομένης της πολιτικής και της στρατηγικής που επέλεξαν ήδη.

Από την άλλη πιστεύω πως η απόφαση του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του Γιώργου Παπανδρέου εν προκειμένω, να ανακοινώσει την υποστήριξη μιας εκ των κινήσεων, που δραστηριοποιούνται τώρα στην πόλη εν όψει των εκλογών, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην κατεύθυνση της ενοποίησής τους.

Η επιλογή μη κομματικού υποψηφίου από το ΠAΣΟΚ, είναι μονόδρομος, λόγω κυρίως του γενικού πολιτικού κλίματος και της κοινωνικής αναταραχής και εξέγερσης εναντίον των μέτρων που καταιγιστικά λαμβάνονται την περίοδο αυτήν και αλλάζουν τα πάντα, κυρίως όμως ανατρέπουν την ζωή των νοικοκυριών στην χώρα.

Είναι δεδομένο άλλωστε πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου δεν εκλέγεται κυβέρνηση η κοινωνία κατά κανόνα στέλνει μηνύματα προς την πολιτική ελίτ και λιγότερο επιλέγει τον καταλληλότερο, ή ικανότερο Δήμαρχο.

Υπάρχει βέβαια το ερώτημα τι θα κάνουν οι υπόλοιπες κινήσεις που σχετικά πρόσφατα και εν όψει των εκλογών εμφανίστηκαν στο προσκήνιο.

Όσοι θα αρνηθούν,- κυρίως για λόγους ιδεολογικούς- να συμμετάσχουν στο εγχείρημα της αλλαγής στον Δήμο, είναι βέβαιο ότι δεν θα φτάσουν μέχρι την προεκλογική περίοδο.

Και δεδομένης της σύνθεσης του εκλογικού σώματος στα όρια του κεντρικού Δήμου, δίνω περισσότερες πιθανότητες στο να αναδειχθεί ως ο εκλεκτός του Γιώργου Παπανδρέου ο Νίκος Ευθυμιάδης, λόγω της δυνατότητας του να προσεγγίσει και τις συντηρητικές μάζες του εκλογικού σώματος.

Κρατώ πάντα την επιφύλαξη για την γνωστή τακτική του Γ.Π. –όχι πάντοτε επιτυχή- να «βγάζει από το καπέλο» την τελευταία στιγμή τον πιο απροσδόκητο «λαγό».

Το ερώτημα στην περίπτωση αυτήν είναι τι θα πράξουν οι Οικολόγοι, των οποίων το ιδεολογικό στίγμα βρίσκεται σταθερά στα αριστερά του πολιτικού συστήματος.

Πότε θα δημοσιοποιηθούν και θα επισημοποιηθούν όλα αυτά;

Στις προσεχείς ελάχιστες ημέρες πιστεύω, γιατί και οι δύο κύριοι διεκδικητές θα έχουν σημαντικά ζητήματα να επιλύσουν πριν μπουν για τα καλά στην αντιπαράθεση.

Τα δώδεκα χρόνια της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, είναι μέρος μόνον της μακράς θητείας πολλών από τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας. Και μια νέα παρουσία υποψηφίου Δημάρχου, που «κόβει τις σχέσεις με το παρελθόν», δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται και από μεγάλη αλλαγή στο ψηφοδέλτιο του, μέσα στο γενικότερο κλίμα, αλλά και την κυρίαρχη πολιτική επιλογή της Ν.Δ.

Το ίδιο αλλά σε μικρότερη έκταση θα πρέπει να επιχειρήσει και ο υποψήφιος που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ.

Καθόλου εύκολη υπόθεση και για τους δυο. Τα πολλά χρόνια έχουν διαμορφώσει καταστάσεις, εκλογική πελατεία, δεσμούς και εξαρτήσεις, τις οποίες δεν μπορεί κανείς εύκολα να παραβλέψει.

Και η ισορροπία ανάμεσα στην εμπειρία και την ανανέωση, θα είναι αυτήν την φορά πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από οποιαδήποτε προηγούμενη.

Μένει φυσικά ακόμη να απαντηθούν πολλοί γρίφοι και από τις απαντήσεις αυτές, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα του Β΄ Γύρου, εφ όσον υπάρξει.

Ποια στάση θα κρατήσει ο ΛΑΟΣ, του οποίου η εκλογική δύναμη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη.

Τι θα κάνει το νέο κόμμα της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς;

Ποιον από τους δύο μονομάχους θα επιλέξει το νέο κόμμα της φιλελεύθερης δεξιάς που σύντομα θα ανακοινώσει η Ντόρα Μπακογιάννη;

Στην τελική ευθεία το σταυρόλεξο των προσεχών εκλογών θα γίνεται όλο και πιο περίπλοκο.

Και εκείνο που κατά την γνώμη μου θα κρίνει το αποτέλεσμα τελικά θα είναι το αίτημα της αλλαγής, απέναντι κυρίως σε μια 25ετή μονοκρατορία , της ίδιας πολιτικής και ιδεολογικής παράταξης.

Υ.Γ.

Μου προκαλεί όντως έκπληξη η δαιδαλώδης διαδικασία την οποία επέλεξαν οι «κινήσεις πολιτών» και δύο δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για να καταλήξουν αρχικά σε ένα πλαίσιο πολιτικής και στην συνέχεια στην επιλογή των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και αν όλα πάνε καλά και την υπόδειξη του υποψηφίου Δημάρχου.

Η «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» του ΠΑΣΟΚ, η αυτοδιοικητική «Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη» του Γιάννη Μπουτάρη, η «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας» του ΣΥΝ, η «Κίνηση Πολιτών Αλλάζουμε την πόλη», η «Κίνηση 12», η «Οικολογία, Αλληλεγγύη» του Μιχάλη Τρεμόπουλου, η «Θεσσαλονίκη μπροστά» του Νίκου Ευθυμιάδη, η άλλη κίνηση-προοδευτικού χαρακτήρα- του Τ. Τζήκα, κατέληξαν ύστερα από μια πρωτοβουλία της Χρύσας Αράπογλου σε μια συμφωνία συζητήσεων και διαδικασιών, που θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε συνεργασία και συγκρότηση μιας ενιαίας εμφάνισης.

Αλλά ήδη δύο εκ των μετεχόντων ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους, κάποιες από τις κινήσεις αποχώρησαν, και κανείς δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση τους.

Ένα στρατηγικό σχέδιο για το αύριο της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να είναι προϊόν συζητήσεων, συμφωνιών και συμβιβασμών μεταξύ αυτόκλητων ενδιαφερομένων, τους οποίους χωρίζουν διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές ιδεολογίες και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Πρέπει να προσέξουν πολύ, γιατί ελάχιστα απέχουν από την αίσθηση ότι διαγκωνίζονται για την κατανομή της μελλοντικής εξουσίας, για την κατοχύρωση της συμμετοχής τους στο αυριανό συνεργατικό σχήμα. Και ακόμη λιγότερο απέχουν από την στιγμή που θα ανταλλάξουν κατηγορίες για ευθύνες διάσπασης της ενότητας, για ηγεμονισμούς κλπ.

Μια Βαβυλωνία προσώπων, απόψεων, ιδεών και πολιτικών, θα ήταν η χειρότερη υπηρεσία στον κοινό τους σκοπό.

Σχόλια

  1. Αγαπητέ Τάκη,
    με έκπληξη διαβάζω την ανάρτησή σου αυτή. Αν η αίσθηση ενός προσεκτικού και πολύπειρου παρατηρητή των τεκταινομένων στην πόλη μας είναι αυτή που καταγράφεις, αντιλαμβάνομαι το επικοινωνιακό έλλειμμα της Συμμαχίας για τη Ριζική Αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
    Για την καλύτερη πληροφόρησή σου έχω να πώ τα εξής: Ο Ν. Ευθυμιάδης δεν προσήλθε ποτέ στις διαδικασίες της Συμμαχίας, άρα και δεν αποσύρθηκε ποτέ. Ο Γ. Μπουτάρης έχει δύο φορές, μέχρι σήμερα δηλώσει σε συνεντεύξεις ότι είναι υποψήφιος μέχρι να βρεθεί καλύτερος...Υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος ανάδειξης κοινού υποψηφίου που θα μπορούσε να τον δεσμεύσει ως προς το αποτέλεσμα, είναι η δημοσκόπηση. Σ΄ αυτό διαφωνούν όλοι οι υπόλοιποι αφού ο τρόπος αυτός δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη που διέπει το Νέο Μοντέλο Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης που έχει συμφωνηθεί.
    Εκτός αυτού του προβλήματος με τον Γ. Μπουτάρη, που πιστεύω ότι στο τέλος μπορεί να λυθεί, ΚΑΝΕΙΣ δεν αποχώρησε από τη Συμμαχία, ενώ έχουν γίνει δύο ακόμη συνεδριάσεις, αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου.
    Για το Στρατηγικό Σχέδιο: επειδή είσαι γνώστης προσώπων και πραγμάτων στην πόλη πιστεύω ότι η άποψη που εκφράζεις είναι γενική και δεν εδράζεται σε συγκεκριμένη πληροφόρηση. Το πλαίσιο Στρ. Σχεδίου συντάχθηκε από τον Κ. Νικολάου, ο οποίος ΕΧΕΙ και ΠΗΡΕ υπόψη του ΟΛΑ τα προηγούμενα Στρ Σχέδια που έγιναν για τη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως βάση εκείνο που ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ της ΠΟΛΗΣ το 2002, καθώς και τις μελέτες επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, 2008-2009, και τις Προγραμματικές Θέσεις των Παρατάξεων και Κινήσεων πολιτών που συμμετέχουν στη Συμμαχία. Τέλος το πλαίσο Προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί, το αντίθετο: Αποτελεί πρόταση προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα κληθούν προεκλογικά να συνδιαμορφώσουν και μετεκλογικά να υλοποιήσουν μαζί με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Το πλαίσιο Στρ Σχεδίου της Συμμαχίας είναι μεγάλη προίκα για την πόλη ΑΣΧΕΤΑ από την τελική έκβαση του εγχειρήματος, από την άποψη ότι στο στέρεο έδαφός του θεμελιώνεται μια ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, πρωτοφανής για τα δεδομένα όχι μόνο της πόλης, αλλά και της χώρας, εδώ και δεκαετίες.
    Σε ότι αφορά την προσοχή συμφωνούμε απόλυτα: χρειάζεται πολύς κόπος και προσοχή για να πετύχει το όλο εγχείρημα. Αλλά σε ότι αφορά την εξουσία έχω μια παρατήρηση: Το Νέο Μοντέλο Δημοτικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ΣΑΦΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ για τον ΤΡΟΠΟ ΑΣΚΗΣΗΣ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ο οποίος, θα μου επιτρέψεις να πω ότι είναι ο πιό προωθημένος που κατατέθηκε μέχρι τώρα από δημοτικές κινήσεις, παρατάξεις κλπ. Είναι ίσως η πιο ευδιάκριτη διαφορά από ΟΛΕΣ τις άλλες πρωτοβουλίες, υποψηφιότητες κλπ. Έχουμε υπόψη και το «κακό» σενάριο, την αποτυχία της προσπάθειας. Σε διαβεβαιώ όμως ότι ΟΛΟΙ δηλώνουν ότι στην περίπτωση αυτή θα ψηφίσουν τη 2η Κυριακή αυτόν/ην που αποδέχεται το κοινό πρόγραμμα και το μοντέλο διοίκησης που έχουν συμφωνηθεί. Άρα η πόλη μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από την όλη προσπάθεια, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
    Βαβυλωνία είναι η πόλη εδώ και πολλές δεκαετίες, με ομοϊδεάτες δεξιούς στο «τιμόνι» των θεσμών της. Η Συμμαχία στην ολιγόμηνη διαδρομή της κατοχύρωσε, πέραν των όσων παραπάνω ανέφερα, και δύο ακόμη σημαντικά «κεκτημένα»: 1) τη δυνατότητα να «μιλάνε» μεταξύ τους τα αυτοδιοικητκά στελέχη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Δήμο 2) την εμπιστοσύνη που δημιουργεί ένας ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος.
    Τέλος, μπορεί να είμαι σε «άλλο μήκος κύματος» από εσένα, αλλά ελπίζω να σε έχω στοιχειωδώς τουλάχιστο πείσει ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα είχε ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ να υποδείξει υποψηφιότητα ΕΚΤΟΣ της Συμμαχίας, όταν έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να το κάνει ΕΝΤΟΣ αυτής, ενισχύντας έτσι όχι μόνο την πόλη και την προοπτική της, αλλά και τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες του ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Τάκη,
    με έκπληξη διαβάζω την ανάρτησή σου αυτή. Αν η αίσθηση ενός προσεκτικού και πολύπειρου παρατηρητή των τεκταινομένων στην πόλη μας είναι αυτή που καταγράφεις, αντιλαμβάνομαι το επικοινωνιακό έλλειμμα της Συμμαχίας για τη Ριζική Αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
    Για την καλύτερη πληροφόρησή σου έχω να πώ τα εξής: Ο Ν. Ευθυμιάδης δεν προσήλθε ποτέ στις διαδικασίες της Συμμαχίας, άρα και δεν αποσύρθηκε ποτέ. Ο Γ. Μπουτάρης έχει δύο φορές, μέχρι σήμερα δηλώσει σε συνεντεύξεις ότι είναι υποψήφιος μέχρι να βρεθεί καλύτερος...Υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος ανάδειξης κοινού υποψηφίου που θα μπορούσε να τον δεσμεύσει ως προς το αποτέλεσμα, είναι η δημοσκόπηση. Σ΄ αυτό διαφωνούν όλοι οι υπόλοιποι αφού ο τρόπος αυτός δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη που διέπει το Νέο Μοντέλο Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης που έχει συμφωνηθεί.
    Εκτός αυτού του προβλήματος με τον Γ. Μπουτάρη, που πιστεύω ότι στο τέλος μπορεί να λυθεί, ΚΑΝΕΙΣ δεν αποχώρησε από τη Συμμαχία, ενώ έχουν γίνει δύο ακόμη συνεδριάσεις, αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου.
    Για το Στρατηγικό Σχέδιο: επειδή είσαι γνώστης προσώπων και πραγμάτων στην πόλη πιστεύω ότι η άποψη που εκφράζεις είναι γενική και δεν εδράζεται σε συγκεκριμένη πληροφόρηση. Το πλαίσιο Στρ. Σχεδίου συντάχθηκε από τον Κ. Νικολάου, ο οποίος ΕΧΕΙ και ΠΗΡΕ υπόψη του ΟΛΑ τα προηγούμενα Στρ Σχέδια που έγιναν για τη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως βάση εκείνο που ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ της ΠΟΛΗΣ το 2002, καθώς και τις μελέτες επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, 2008-2009, και τις Προγραμματικές Θέσεις των Παρατάξεων και Κινήσεων πολιτών που συμμετέχουν στη Συμμαχία. Τέλος το πλαίσο Προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί, το αντίθετο: Αποτελεί πρόταση προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα κληθούν προεκλογικά να συνδιαμορφώσουν και μετεκλογικά να υλοποιήσουν μαζί με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Το πλαίσιο Στρ Σχεδίου της Συμμαχίας είναι μεγάλη προίκα για την πόλη ΑΣΧΕΤΑ από την τελική έκβαση του εγχειρήματος, από την άποψη ότι στο στέρεο έδαφός του θεμελιώνεται μια ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, πρωτοφανής για τα δεδομένα όχι μόνο της πόλης, αλλά και της χώρας, εδώ και δεκαετίες.
    Σε ότι αφορά την προσοχή συμφωνούμε απόλυτα: χρειάζεται πολύς κόπος και προσοχή για να πετύχει το όλο εγχείρημα. Αλλά σε ότι αφορά την εξουσία έχω μια παρατήρηση: Το Νέο Μοντέλο Δημοτικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ΣΑΦΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ για τον ΤΡΟΠΟ ΑΣΚΗΣΗΣ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ο οποίος, θα μου επιτρέψεις να πω ότι είναι ο πιό προωθημένος που κατατέθηκε μέχρι τώρα από δημοτικές κινήσεις, παρατάξεις κλπ. Είναι ίσως η πιο ευδιάκριτη διαφορά από ΟΛΕΣ τις άλλες πρωτοβουλίες, υποψηφιότητες κλπ. Έχουμε υπόψη και το «κακό» σενάριο, την αποτυχία της προσπάθειας. Σε διαβεβαιώ όμως ότι ΟΛΟΙ δηλώνουν ότι στην περίπτωση αυτή θα ψηφίσουν τη 2η Κυριακή αυτόν/ην που αποδέχεται το κοινό πρόγραμμα και το μοντέλο διοίκησης που έχουν συμφωνηθεί. Άρα η πόλη μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από την όλη προσπάθεια, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
    Βαβυλωνία είναι η πόλη εδώ και πολλές δεκαετίες, με ομοϊδεάτες δεξιούς στο «τιμόνι» των θεσμών της. Η Συμμαχία στην ολιγόμηνη διαδρομή της κατοχύρωσε, πέραν των όσων παραπάνω ανέφερα, και δύο ακόμη σημαντικά «κεκτημένα»: 1) τη δυνατότητα να «μιλάνε» μεταξύ τους τα αυτοδιοικητκά στελέχη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Δήμο 2) την εμπιστοσύνη που δημιουργεί ένας ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος.
    Τέλος, μπορεί να είμαι σε «άλλο μήκος κύματος» από εσένα, αλλά ελπίζω να σε έχω στοιχειωδώς τουλάχιστο πείσει ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα είχε ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ να υποδείξει υποψηφιότητα ΕΚΤΟΣ της Συμμαχίας, όταν έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να το κάνει ΕΝΤΟΣ αυτής, ενισχύντας έτσι όχι μόνο την πόλη και την προοπτική της, αλλά και τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες του ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://12-dodeka.blogspot.com/2010/08/blog-post_03.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου