ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ




Η εικόνα μας είναι γνωστή ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης και στην Παραλία της.
Μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί και τώρα τελευταία Κινέζοι απλώνουν την πραμάτεια τους πουλώντας κάθε μορφής αντίγραφα γνωστής διεθνούς μάρκας (τσάντες, ρολόγια, κοσμήματα) αλλά και έργα λαϊκής τέχνης και καθημερινής χρήσης.

Βρίσκονται κάτω από την πίεση των οργάνων της τάξης, μια και οι έμποροι και οι καταστηματάρχες, κυρίως του κέντρου, επικαλούμενοι και την κρίση πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτήν.

Ανακάλυψα λοιπόν πως τώρα με τις καλοκαιρινές διακοπές, πολλοί από αυτούς του «παράνομους» μικροπωλητές ακολούθησαν του παραθεριστές στις παραλίες, όπου φυσικά συναντούν και τους τουρίστες



Η Ασπροβάλτα δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση.





Αλλά και εκεί η μοναδική «εποχούμενη» αστυνομική δύναμη, τους απαγορεύει να κινούνται μέσα στο χωριό, με απαίτηση και πάλι των καταστηματαρχών.




Κατέφυγαν λοιπόν τις παραλίες, όπου ούτε η μοτοσικλέτα μπορεί να κινηθεί, ούτε φυσικά και η αστυνομία να κάνει τις χιλιάδες των μέτρων της απέραντης παραλίας της Ασπροβάλτας.




Και έτσι απαλλαγμένοι από τον φόβο και την πίεση διανύουν ολόκληρα χιλιόμετρα πηγαινοερχόμενοι μεταξύ των λουομένων κάτω από τον καυτό ήλιο




Αλλά εδώ τα πράγματα έχουν πάρει άλλες διαστάσεις.




Δεκάδες πωλητές, Αφρικανοί, νοτιαμερικανοί, Κινέζοι, Ασιάτες, Γεωργιανοί και Έλληνες ( αυτοί με το αποκλειστικό προνόμιο του λουκουμά) κινούνται ασταμάτητα πάνω κάτω στην παραλία , με το βλέμμα στραμμένο στους υποψήφιους πελάτες, αναζητώντας την έκφραση ενός ελάχιστου ενδιαφέροντος για να πλησιάσουν αμέσως και να προσφέρουν το εμπόρευμά τους.





Είναι εκπληκτική η εφευρετικότητα και η ποικιλία των αντικειμένων που πουλάνε και κυρίως οι «κινητές βιτρίνες» που φιλοξενούν τα εμπορεύματα.




Μαραθώνιοι στην άμμο, για χάρη μιας αβέβαιης επιβίωσης




Μια εικόνα άγνωστη μέχρι και πέρυσι.Στην Ασπροβάλτα ζω από το 1979.Η γνωστή φυγή μετά τους σεισμούς του 78.Στην παραλία της μπορούσες να συναντήσεις μόνο δύο πλανώδιους πωλητές. Αυτόν με τους Λουκουμάδες- που επιβιώνει ακόμη- και έναν γηραιό τύπο που διέσχιζε την παραλία με μία ντουντούκα κρατώντας στα χέρια τα γνωστά στους παλαιότερους "μηλαράκια" δηλαδή ένα φιρίκι σε ξιλάκι, βουτηγμένο μέσα σε μία κόκκινη καραμέλα.
Σήμερα παρευλάνει μπροστά σου σχεδόν όλος  ο τρίτος κόσμος...



 

Σημεία και εικόνες των καιρών….

Σχόλια