Το πείραμα της κίνησης των «58» και οι παρενέργειες του.
Μεγάλη ρευστότητα και κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό.
 
Το αίτημα σύγκλισης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που κατέθεσαν 11 στελέχη  μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί, όλοι γνωστοί του κλίματος Γιώργου Παπανδρέου, είναι μόνο μία από τις πολλές αντιδράσεις που προκαλεί η εμφάνιση και κυρίως η αποδοχή της κίνησης «58.
Η ενέργεια όμως αυτή και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό λόγο, αφού αναμενόταν ήδη η σύγκλιση του οργάνου, μπορεί να θεωρηθεί ως η σημαντικότερη αφού αμφισβητεί την επιλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την κίνηση και να την αποδεχθεί ως όχημα συμμετοχής τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις ταυτόχρονες σχεδόν αυτοδιοικητικές εκλογές.
Πολλές ερμηνείες  εμφανίστηκαν σχετικά με την παρουσία και τον ρόλο του Β. Βενιζέλου στην δημιουργία της κίνησης και κυρίως στην επίσημη εμφάνιση της στο «Ακροπόλ» και τις σχετικές δηλώσεις του κατά την προσέλευση του.
Οι λόγοι που ώθησαν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην επιλογή αυτή, έχουν ήδη παρουσιαστεί  , είτε ως πολιτική ανάλυση, είτε ως θεωρίες συνομωσίας, ακόμη και με την γνωστή πλέον χυδαιότητα, που παρατηρείται στον απέραντο και σκοτεινό χώρο του διαδικτύου.
Αναμφισβήτητα ειδικό και βαρύνοντα ρόλο έπαιξε και  η  δημοκοπική στασιμότητα στην οποία έχει περιπέσει το ΠΑΣΟΚ, συνέπεια όχι μόνο της κυβερνητικής πολιτικής του των τελευταίων ετών, αλλά και της συμμετοχής του στην κυβέρνηση συνεργασίας, που εκ των πραγμάτων συνεχίζει την ίδια πολιτική του λεγομένου «μνημονίου».
Ένας ακόμη κρίσιμος παράγων είναι  κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό εν όψει των ευρωεκλογών και των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση, μια κινητικότητα με εξαιρετικά πολύπλοκα και  σύνθετα χαρακτηριστικά.
Δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας και οι επιπτώσεις της κίνησης των «58» στα εσωτερικά πράγματα της ΔΗΜΑΡ.
Το Συνέδριο της άλλωστε έδειξε ότι η μειοψηφία με επικεφαλής τον μέχρι προχθές Γενικό Γραμματέα και προσωπικό φίλο του Φ.Κουβέλη, έχουν ξεκάθαρα αποφασίσει να συμπλεύσουν με το εγχείρημα των «58».
Εάν έχει κάποια ξεχωριστή αξιολόγηση η κίνηση των «11» του ΠΑΣΟΚ αυτό  συμβαίνει γιατί άμεσα θίγεται η σταθερότητα της κυβέρνησης, δίνοντας ευρύτερες διαστάσεις  και εμπλέκοντας στην όλη υπόθεση και τον πρώην πρωθυπουργό, με σενάρια «επόμενης ημέρας» στο ΠΑΣΟΚ.
Όπως και να έχει πάντως, και όπως και αν εξελιχθούν οι κινήσεις αυτές, ένα είναι σίγουρο.
Η κινητικότητα την οποία επέφεραν  στα πολιτικά πράγματα οι «58» σε συνδυασμό με τα δημοσκοπικά ευρήματα και την αποδοχή τους από τον κόσμο, αναδεικνύουν ότι η κίνηση μπορεί να εξελιχθεί εφ όσον φυσικά υπάρξουν και γρήγορα και τα επόμενα πολιτικά και οργανωτικά βήματα και κυρίως εφ όσον το κίνημα αυτό καταφέρει να  εκφραστεί στο πρόσωπο ενός  άφθαρτου , αλλά ικανού και χαρισματικού νέου ανθρώπου.
Απομένει να δούμε αν ο Β .Βενιζέλος καταφέρει να πάρει μια παράταση στις εσωκομματικές εξελίξεις επικαλούμενος την κρίσιμη εσωτερική πολιτική κατάσταση και τους κινδύνους που θα προκύψουν από μια ανεξέλεγκτη ούτως ή άλλως αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
Υ.Γ.1.
Φυσικά και δεν περιορίζεται στα δύο κόμματα της «σοσιαλδημοκρατίας» ο προβληματισμός και η κινητικότητα από την εμφάνιση και τις κινήσεις των «58».
Έσπευσαν να λάβουν θέση, εχθρική φυσικά, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και άλλοι επώνυμοι ,«περιφερόμενα»,  ή «ορφανά» πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. που προβληματίζεται από τα ενδεχόμενα προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου, τα ΜΜΕ και φυσικά  «κάθε καρυδιάς καρύδι» στον χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.
Γεγονός πάντως που αποδεικνύει εκτός των άλλων ότι υπάρχει πολιτικό κενό και εντυπωσιακό ενδιαφέρον για τον πολιτικό χώρο στον οποίο αυτοπροσδιορίζονται  οι «58».
Υ.Γ. 2
Όσο όμως η κίνηση των «58» θα βρίσκει ανταπόκριση και θα μορφοποιείται πολιτικά και οργανωτικά, τόσο πιο έντονος θα γίνεται ο προβληματισμός και θα αυξάνονται οι φόβοι των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ότι μπορεί να βρεθούν στο περιθώριο και τόσο περισσότερο θα αυξάνει η καχυποψία τους για τους στόχους και τις επιδιώξεις του Β. Βενιζέλου.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι όλο και πιο δύσκολες θα γίνονται οι κινήσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, καθώς έχει μπροστά του όχι μόνο τα προβλήματα της συγκυβέρνησης  ,αλλά και  τα εσωτερικά του κόμματος του,  τις προσωπικές πολιτικές μάχες που πρέπει να δίνει στοχοποιούμενος συνεχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτοχρόνως διαχειριζόμενος κρίσιμα και πολύπλοκα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής.

Σχόλια