ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Το προβλήματα του «μικρού» εταίρου, το αρνητικό κλίμα
για την χώρα  και η λανθασμένη τακτική  της κυβέρνησης
Στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ της Αθήνας συναντήθηκαν κατά πληροφορίες 200 στελέχη του «κοινωνικού χώρου» του ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστές κορυφαίων οργανώσεων, που αποτελούσαν το μόνιμο επιχείρημα του Β. Βενιζέλου ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ισχυρό στην κοινωνία, για να διαπιστώσουν ότι  πρέπει να τεθεί τέλος στην πολιτική της «νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης» και να αποφασίσουν την διοργάνωση μιας συνδιάσκεψης στο τέλος Δεκεμβρίου με στόχο την «διαμόρφωση πανελλαδικής οργάνωσης» κλπ
Ξεκαθαρίζουν πως δεν ανήκουν «ούτε στο Βενιζελικό, ούτε στο Παπανδρεικό στρατόπεδο», και από το κείμενο γίνεται σαφές πώς ο μόνος πολιτικός χώρος που συγγενεύει μαζί τους είναι αυτός του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζουν.
Βρέθηκε κατά πάσα πιθανότητα ένα σχήμα που θα μπορεί να διαπραγματευθεί κάποια στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ ,οδηγώντας  εκεί, μέσα από μια συμφωνημένη διαδικασία  τον κόσμο που τον τελευταίο καιρό δείχνει να ερωτοτροπεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησε ο «συνήθης ύποπτος» Μ.   Καχριμάκης, συνοδευόμενος- όπως ισχυρίζεται- από  4.000 υπογραφές μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Αυτοί ζητούν « έκτακτο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ»
Για ποιο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να μιλούν και να αντιδικούν;
Δεν διαβάζουν δημοσκοπήσεις; Δεν συζητούν με τον κόσμο; Δεν «ακούν τον αχό των επερχομένων γεγονότων»;
Αυτοί μπορεί να διεκδικούν ένα φαντασιακό ΠΑΣΟΚ, ή και ένα «πουκάμισο αδειανό»
Αλλά ο Β. Βενιζέλος, που ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία,  δεν μπορεί να δικαιολογηθεί γιατί καθυστερεί  με το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, την τελευταία ελπίδα του κόσμου της Κεντροαριστεράς, γιατί δεν ανοίγει περισσότερο το παιχνίδι, γιατί δεν διαβεβαιώνει με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, ότι το Συνέδριο θα είναι πράγματι ανοιχτό, ακηδεμόνευτο, και η ατζέντα θα περιλαμβάνει τα πάντα;
Υπάρχει μόνο μια δικαιολογία. Η πολιτική κατάσταση αποδεικνύεται περισσότερο ρευστή και επικίνδυνη από ποτέ άλλοτε .Κάθε εγχείρημα κάτω από τις συνθήκες αυτές δεν είναι παρά ένα άλμα στο κενό.
Αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται στον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης συνεργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει «γη και ουρανό» στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους ανεξάρτητους βουλευτές, με στόχο να εξασφαλίσει την ρητή δήλωση-δέσμευση των «121» και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Η οποία δέσμια του κυνηγητού του όλο και πιο αβέβαιου «180»  έχει υποχρεωτικά εμπλακεί σε μια άγονη διαμάχη και εκ των πραγμάτων αναιρεί η ίδια τον στόχο του ήρεμου 4μηνου που θα της επέτρεπε να σχεδιάσει και επιχειρήσει  να πετύχει την χωρίς προβλήματα έξοδο από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, το τέλος της τρόικας και την έναρξη των συζητήσεων για το δημόσιο χρέος.
Οι εξελίξεις δείχνουν πως δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της χωρίς εκπτώσεις, αρκετές όμως ώστε να καταστήσουν αμφίβολη την πολιτική επιτυχία τους.
Οι κυρίαρχες ούτως ή άλλως αγορές δείχνουν ήδη τα δόντια τους το ΔΝΤ και οι εταίροι βάζουν στο τραπέζι  το άνοιγμα των «πιστωτικών γραμμών», που συνεπάγονται και τυπικά ΜΝΗΜΟΝΙΟ, έστω και άλλου χαρακτήρα, και η ΕΚΤ θέτει ως προϋπόθεση της λυτρωτικής παρέμβασης της , το «δίχτυ ασφαλείας».
Με το διεθνές κλίμα να έχει αναστραφεί και να γιγαντώνεται αρνητικά , καθώς οι αγορές και οι δανειστές εκφράζουν  και πάλι αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας, το εσωτερικό μέτωπο με κορυφαία έκφραση του το Χρηματιστήριο, να σημαίνει συναγερμό και την συνέχιση της  επιθετικότητας του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς φραγμούς και αναστολές, δεν απομένουν και πολλές δυνατότητες στην κυβέρνηση να εξασφαλίσει το πολυπόθητο 4μηνο ηρεμίας.
Και μία από αυτές είναι να παραιτηθεί από την αναζήτηση των 180, να δηλώσει ότι θα τηρήσει την Συνταγματική τάξη και θα ανοίξει στην Βουλή στην ώρα της την διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας και εφ όσον η Βουλή δεν συμφωνήσει θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Να συνοδεύσει την δήλωση της αυτή με κατάθεση και ψήφιση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, Σύνταγμα και εκλογικό νόμο και να μην αφήσει την ευκαιρία αυτήν να πάει χαμένη.
Διαφορετικά η  συζήτηση θα συνεχίσει να τροφοδοτεί   όλη αυτήν την ένταση  με τους κουμπαράδες, τις αποστασίες  τις εξαγορές και τις υποσχέσεις για θέσεις στα ψηφοδέλτια των επερχόμενων νικητών.
Να τροφοδοτεί δηλαδή το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό, μια καταστροφική για την χώρα προοπτική.
Και μέσα σε αυτό το κλίμα να καταρρεύσει με οδυνηρό τρόπο.
Και εμείς θα θυμηθούμε τότε τον Κωνσταντίνο Καβάφη:
«Βλάπτουν κι οι τρεις τους την Συρία το ίδιο»…..

Σχόλια