ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 25η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Δειλά δειλά ξεκινά η συζήτηση, θα έλεγα καλύτερα ο προβληματισμός, για το ενδεχόμενο νέων  εκλογών, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί- από τον ΣΥΡΙΖΑ- αυτοδυναμία στις 25 Ιανουαρίου.
Η πρώτη ανάγνωση αφορά φυσικά τους κινδύνους από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, κάτι που συνέβαινε πάντοτε στην Ελλάδα, αλλά που τώρα αποκτά εντελώς διαφορετική διάσταση, καθώς εμπλέκονται και τα κρίσιμα ζητήματα των προθεσμιών, μέσα στις όποιες η χώρα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες της με την νέα μεταμνημονιακή φάση των σχέσεων με εταίρους και δανειστές και φυσικά η αβεβαιότητα για τις πραγματικές προθέσεις του νικητή της 25ης Ιανουαρίου.
Οι αναλυτές προσπαθούν να διεισδύσουν στις προθέσεις των δύο διεκδικητών της εξουσίας, κάτι πολύ δύσκολο, αφού οι επαναληπτικές εκλογές δεν συζητούνται τουλάχιστον δημόσια και δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής συζήτησης, ούτε στα άμεσα ενδιαφέροντα των Μέσων ενημέρωσης.
Είναι όμως μια εξαιρετικά σοβαρή πιθανότητα, να επιδιωχθεί η προσφυγή σε νέες  εκλογές και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη και των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών του Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά.
Στις σκέψεις αυτές οδηγήθηκα από μια δήλωση του υποψηφίου στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφου της «Καθημερινής» Νίκου Ξυδάκη.
Η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας επιβεβαίωσε τις σκέψεις που γεννούσε τον τελευταίο καιρό η έμμεση, αποκαλυπτική όμως των προθέσεων και επιδιώξεων του, πολιτική υποστήριξη με επιχειρήματα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα και άλλης ώρας συζήτηση. Και δεν αφορά μόνο στον Νίκο Ξυδάκη.
Τι υποστήριξε σήμερα ο Ν. Ξυδάκης σε μια δήλωση του  στο ραδ. σταθμό ΒΗΜΑ 99.5 σχετικά με τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση μη κατάκτησης της αυτοδυναμίας
…. «Ούτε ηθικά μπορεί να συνεργαστεί με ανθρώπους που κρέμασαν την Ελλάδα στα τσιγκέλια, από το Καστελόριζο» -φωτογραφίζοντας Γ. Παπανδρέου-«μέχρι το PSI»-φωτογραφίζοντας Β .Βενιζέλο-«και ξέρουμε ποιους ακριβώς εννοούμε-ούτε με ανθρώπους που δεν έχουν πρόγραμμα και δεν μπορούν να αντιληφθούν την δυναμική και το επείγον του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ»-το λένε και Ποτάμι-.
Τι απομένει για την κυβέρνηση συνεργασίας λοιπόν; Η Χρυσή Αυγή που δεν συζητιέται φυσικά, το ΚΚΕ, που το αποκλείει κατηγορηματικά, και οι ΑΝΕΛ, που δεν έχουν ελπίδα εισόδου στην Βουλή.
Συνεπώς;
Νέες εκλογές «για να αποφασίσει ο λαός».
Και τότε ενώπιον των ψηφοφόρων θα τεθεί μοιραία η επιλογή μεταξύ των δύο, κάτι σαν δεύτερος γύρος.
ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία;
Γεγονός καταστροφικό από κάθε άποψη.
Ενδεχόμενα δύο: Μία μονοκομματική κυβέρνηση είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της Ν.Δ. μέσα σε ένα κλίμα ακραίου πολιτικού και κοινωνικού  διχασμού, που δεν εκφράζει την κοινωνία, που όμως θα την σύρει σε περιπέτειες και σε καταβαράθρωση της ελπίδας εξόδου από την κρίση.
Και αυτό γιατί καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει μέσα σε ένα  περιβάλλον ισχυρής αμφισβήτησης και άρνησης. Πολύ περισσότερο να λάβει τις δύσκολες και αντιλαϊκές αποφάσεις που επιβάλλονται από τα πράγματα.
Θα προκύψει συνεπώς  περίοδος ακυβερνησίας με τον κίνδυνο μιας χρεωκοπίας ορατό.
Τώρα γιατί αναφέρομαι στην δήλωση του  Ν. Ξυδάκη, όταν ο Α. Τσίπρας στην πρόσφατη περιοδεία του ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να συνεργαστεί με δυνάμεις που υποστηρίζουν την σημερινή καταστροφική πολιτική»;
Και ακόμη ότι « πρόκειται να  σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, δεχόμενος απλή στήριξη κάποιων κομμάτων» ;
Το έκανα γιατί  ο Ν. Ξυδάκης εξειδίκευσε και φωτογράφησε τα κόμματα, των οποίων η συνεργασία αποκλείεται και πρόσθεσε σ αυτά και το Ποτάμι. Κυρίως όμως γιατί δεν χρησιμοποίησε την γνωστή διγλωσσία, και τις αβεβαιότητες , που συνοδεύουν τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ξεκαθάρισε συνεπώς ότι εφ όσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές αυτές για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες με το «αίτημα της παροχής εξουσιοδότησης για διαπραγμάτευση», κάτι δηλαδή σαν δημοψήφισμα – εντολή προς την κυβέρνηση.
Στις προσεχείς λίγες ημέρες που απομένουν, το θέμα νέων εκλογών θα βρεθεί στο επίκεντρο, είτε ως πρόσκληση προς τον λαό  να λύσει από τώρα το πρόβλημα, είτε ως καθαρή προειδοποίηση ότι χωρίς αυτοδυναμία θα ακολουθήσουν νέες εκλογές.
Και αυτό γιατί όπως όλα δείχνουν τίποτε δεν μπορεί να ανατρέψει την τάση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ .

Σχόλια