7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Το Δημοψήφισμα τελείωσε και τα αποτελέσματα του σηματοδοτούν μια νέα εποχή. Με την Ελλάδα να μένει στην Ευρώπη και το Ευρώ, ή να την αποχαιρετά οριστικά.
Την άποψη μου για  το Δημοψήφισμα, για την επιλογή του ερωτήματος και για όλα όσα το συνόδευαν, την διατύπωσα με σαφήνεια νομίζω.
Σήμερα όμως υπάρχει μπροστά μας η διατυπωμένη γνώμη του  61% του ελληνικού λαού.
Δεν έχει καμιά σημασία ότι το κίνητρο όσων ψήφισαν το ΟΧΙ  διαφέρει σε κάθε έναν σχεδόν από τους ψηφοφόρους.
Το τεράστιο αυτό ποσοστό  πρέπει να  αξιολογηθεί και μέσα στο κλίμα των ημερών.
Μέσα στο κλίμα των κλειστών τραπεζών στο έλεγχο κεφαλαίων την ταλαιπωρία και τελικά την μη πληρωμή των συντάξεων, την κατάσταση στην αγορά και τις μη υπολογιζόμενες ακόμη επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία.
Δεν υπάρχει μία και αυθεντική ερμηνεία του φαινομένου.
Αλλά το τεράστιο ποσοστό με οποιαδήποτε ερμηνεία του παραμένει ένα ισχυρό πολιτικό γεγονός.
Γι αυτό και εκπέμπει ένα  ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται σε ισχυρή πολιτική προσωπικότητα με πρωτοφανή στήριξη του ελληνικού λαού και κυρίαρχη πλέον παρουσία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Το πώς  όμως θα χειριστεί αυτήν την ισχυρή εντολή θα φανεί στις προσεχείς λίγες ώρες.
Ήδη στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής κράτησε χαμηλούς τόνους, εντελώς σε διαφορετικό κλίμα από ότι συνηθίζεται σε παρόμοιες στιγμές, επιβεβαίωσε την  βούληση  του για συζητήσεις και συμφωνία, για παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ, για την απόφαση του να εξασφαλίσει την  συγκατάθεση των πολιτικών δυνάμεων εν όψει των δύσκολων  συζητήσεων  που αντιμετωπίζει η χώρα .
Ακόμη και η «αποχώρηση» του Γ. Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών μετά την επιθετική και εκτός τόπου και χρόνου δήλωση του πριν από την τοποθέτηση του αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού, είναι μια σαφής ένδειξη αλλαγής του κλίματος μέσα στο οποίο ετοιμάζεται να εμφανιστεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ο Α.Τσίπρας.
Και εδώ τα πράγματα παίρνουν μια διαφορετική τροπή.
Τα ξένα ΜΜΕ κατ αρχήν αντιμετώπισαν το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος με διπλή ανάγνωση.
Τα μεν «διάβασαν» σ αυτό την επιθυμία του ελληνικού λαού να απαλλαγεί από την λιτότητα, και ταυτόχρονα να θέτουν επιτακτικά τις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ως το κρίσιμο ζήτημα στο οποίο πρέπει να σταθεί η Ένωση, πριν χάσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων και δει να γιγαντώνεται το κλίμα ευρωσκεπτικισμού.
Τα δε θεώρησαν ότι η απόφαση αυτή είναι το προοίμιο  της  εξόδου από το ευρώ, δεδομένου του τρόπου που διατυπώθηκε το ερώτημα επί του οποίου διατυπώθηκε αυτό το ηχηρό όχι.
Οι διεθνείς αναλυτές στο σύνολο τους σχεδόν θεώρησαν ότι η πόρτα του ευρώ κλείνει οριστικά για την Ελλάδα και ότι πολύ δύσκολα και μέσα μάλιστα στα  απελπιστικά στενά χρονικά περιθώρια θα καταφέρει η Ελλάδα να αλλάξει το κλίμα.
Και οι θεσμικοί παράγοντες, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ η Προεδρεία, το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοιβούλιο εξέφρασαν την δυσφορία τους και την πεποίθηση τους ότι το αποτέλέσμα αυτό δεν  βοηθά καθόλου την υπόθεση της Ελλάδος.
Σκληρότερη ήταν η στάση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα των βόρειων χωρών.
Δεν αξιολόγησαν μόνο το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, έθεσαν και το όντως εξαιρετικά δυσμενές κλίμα γύρω από την Ελλάδα, την βαθιά δυσπιστία τους ότι θα επιχειρηθεί και πάλι μια απόπειρα καθυστερήσεων, αοριστολογίας, και υπεκφυγών ,ενώ οι ημέρες θα λιγοστεύουν και η 20η Ιουλίου η ημέρα της αλήθειας θα πλησιάζει επικίνδυνα..
Εν τούτοις δεν έκλεισαν την πόρτα.
Συγκάλεσαν  ένα έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής για σήμερα, και προειδοποίησαν σε όλους τους τόνους ότι περιμένουν από την Ελλάδα να επιβεβαιώσει την απόφαση της να παραμείνει στο ευρώ, καταθέτοντας μια αξιόπιστη πρόταση, η οποία να λαμβάνει υπ όψιν την δυσμενή εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων. Ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των τραπεζών.
Η συνάντηση και οι υπογραφές των πολιτικών κομμάτων έδωσαν στον πρωθυπουργό ένα πρόσθετο επιχείρημα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας της χώρας να παραμείνει στο ευρώ.
Δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας πολιτικό επιχείρημα αυτό.
Είναι η πρώτη φορά στην 5ετία της κρίσης που κάτι τέτοιο θα παρουσιαστεί σε Σύνοδο Κορυφής.
Τώρα όλα θα εξαρτηθούν από την συγκεκριμένη πρόταση που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Αλλά το κρίσιμο ζήτημα, αυτό που θα κρίνει τις αποφάσεις, θα είναι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, οι ουσιαστικές υπερβάσεις που ζητούν από τον Α. Τσίπρα οι εταίροι της Ευρωζώνης
Εάν επιχειρήσει να στρογγυλέψει τις προτάσεις του, εάν κυριαρχήσει ο φόβος των αντιδράσεων του κόμματος του, εάν υποχωρήσει στις ιδεοληψίες και τις εκτός χρόνου και τόπου απόψεις των «αριστερών» της παράταξης του τότε η απάντηση θα είναι αρνητική και οριστική.
Και η μοιραία για την Ελλάδα εξέλιξη θα γίνει πραγματικότητα.
Είναι η στιγμή να αποδείξει ότι είναι ηγέτης ιστορικών στιγμών και αποφάσεων και να αναλάβει την ευθύνη για το αύριο της χώρας και του λαού

Σχόλια