Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ, ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ !


…Και ο εφιάλτης ενός νέου Μνημονίου προβάλλει στον ορίζοντα!.


Μια χώρα που διασώζει ελάχιστα από τα στοιχεία που συνιστούν την εθνική κυριαρχία, μια χώρα και επίσημα πλέον «περιορισμένης κυριαρχίας», με μια κοινωνία διαβρωμένη, διχασμένη και σε απελπισία, δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να αντιδράσει, εκτός και αν αποδράσει προς το άγνωστο…

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ψηφίσει και τις μεταρρυθμίσεις της β΄ αξιολόγησης «κάθε λέξη» των οποίων είναι και ένα ακόμη βήμα προς τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας και την προσβολή της αξιοπρέπειας της .

Δεν πρόκειται λοιπόν μόνο για την καθιέρωση του «κόφτη», ή του Υπερταμείου, όπου πέρασε όλη η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και τέθηκε έτσι υπό τον έλεγχο των δανειστών, δεν είναι μόνο ο διορισμός των νέων διοικήσεων των «ελληνικών» Τραπεζών από τρίτους.

Παρακολουθώντας  λοιπόν   τον τελευταίο καιρό τις δηλώσεις των μεγάλων διεθνών οικονομικών οργανισμών ( ΔΝΤ-ΕΚΤ κλπ), καθώς και κορυφαίων εκπροσώπων τους ή και πολιτικών που εμπλέκονται και επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο  τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις σχετικές εκτιμήσεις τους, θεωρώ ότι ένα σταθερό  συμπέρασμα προκύπτει .

Σιγά σιγά με άμεσο ή έμμεσο τρόπο αρχίζει να προβάλλεται το ενδεχόμενο της ανάγκης καθιέρωσης και ενός τετάρτου προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης της χώρας, ενός τετάρτου Μνημονίου, που προσδιορίζεται για τα μέσα  του 2018.

Ακόμη και οι αγορές και οι εκπρόσωποι κορυφαίων επενδυτικών οργανισμών ή και ερευνητικών ινστιτούτων άρχισαν να μιλούν για το ενδεχόμενο αυτό και η άποψη τους εν προκειμένω έχει την ιδιαίτερη σημασία της.

Ως κύρια αιτία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές λόγω της ισχνής ανάπτυξης και της μη αποφασιστικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται ή και θα ζητηθούν στις κρίσιμες ημέρες που θα συζητείται το σχέδιο ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Και φυσικά κανένας από αυτούς δεν πρόκειται να συγκινηθεί από το πλεόνασμα «μαμούθ», που προκύπτει εφέτος, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι είναι αποτέλεσμα της πρωτοφανούς φορολογικής επιδρομής , των περικοπών σε συντάξεις, επικουρικά, εφάπαξ , και στην αδυναμία ή την άρνηση του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του είτε αυτές αναφέρονται στους κοινωνικούς δημόσιους οργανισμούς (στις δομές δηλαδή και τις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους,( υγεία, παιδεία, περίθαλψη, κλπ, ), είτε προς τρίτους (ιδιωτικός τομέας).

Αρκετοί συνυπολογίζουν το αντιαναπτυξιακό κλίμα που υπάρχει στην χώρα, την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και την μη υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» που ψηφίζονται.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με την ύφεση να επιμένει, την αγορά σε απόγνωση, τα κόκκινα δάνεια να επιβεβαιώνουν την πλήρη εξάντληση των δυνατοτήτων ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεων και ιδιωτών δανειοληπτών, η κυβέρνηση επιμένει στο δικό της αισιόδοξο σενάριο.

Ότι μέχρι το τέλος δηλαδή  του χρόνου, θα ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση, θα υπάρξει  έναρξη συζητήσεων για το χρέος και ότι η χώρα θα βγει στις αγορές μέσα στο 2017, αφού προηγουμένως θα τύχει έστω και ως ευνοϊκής μεταχείρισης την συμμετοχή της στα κονδύλια νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, (γνωστό ως  καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης).

 Η σοβαρή όμως  εμπλοκή μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε.( βλέπε Γερμανία-Σόϊμπλε κλπ) , οι επερχόμενες  εκλογές στην Γερμανία-Ολλανδία σε συνδυασμό με την πρωτοφανή   αποδυνάμωση του κόμματος της Καγκελαρίου Μέρκελ, προς όφελος της ακροδεξιάς και ξενόφοβης  «Εναλλακτικής για την Γερμανία», το «BRΕXIT” που απειλεί όχι μόνο την Ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, υποχρεώνουν την Γερμανία, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της (κοινή γνώμη και Βουλή) , να δηλώνει ότι η οποιαδήποτε πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, θα συζητηθεί μόνο μετά τις Γερμανικές εκλογές.


Εάν όμως φτάσουμε στα τέλη του 2017 και ίσως στις αρχές του 2018  χωρίς απόφαση, χωρίς έξοδο στις αγορές, χωρίς την ευνοϊκή πολιτική της ΕΚΤ, τότε τα πράγματα θα έχουν χειροτερεύσει επικίνδυνα και το 4ο Μνημόνιο θα μπει στο τραπέζι.

Σχόλια