Ο "ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΕΝΟΣ" κ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ και το δράμα των προσφύγων


Οι συνθήκες υπό τις οποίες ζουν στους Καταυλισμούς, οι πρόσφυγες είναι κορυφαίο ζήτημα τήρησης   διεθνών συνθηκών, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,και ειδικά για την περίοδο αυτή , κριτήριο της στοιχειώδους ικανότητας και ανθρωπισμού να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές, μικρά παιδιά και άρρωστοι από την επίθεση ενός χειμώνα, που είχαμε δεκαετίες να ζήσουμε.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν έδειξαν και δείχνουν συνθήκες απάνθρωπες, που θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου, ή κάτι χειρότερο, που δεν τολμώ να εκστομίσω..

Και να σκεφτεί κανείς ότι τα ίδια απαράδεκτα γεγονότα ζήσαμε πριν λίγο καιρό , με τα όσα συνέβησαν στον καταυλισμό των προσφύγων- εξόριστων σχεδόν- στην Πέτρα του Ολύμπου.

Και τώρα τα ίδια και χειρότερα στους καταυλισμούς των νησιών , αλλά και σε πολλούς από εκείνους που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Πώς ανταποκρίθηκαν οι αρμόδιοι στις καταγγελίες αυτές;

Αποτελούν μνημείο ανευθυνότητας και κυνισμού ,τα όσα δήλωσαν πρόσφατα τόσο ο Έλληνας Επίτροπος για τους Πρόσφυγες Δημ. Αβραμόπουλος, όσο και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (από τίτλους είμαστε πολύ μπροστά..) Γιάννης Μουζάλας.

Η δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου πρώτα:

«Σημαντική πρόοδο (για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων στην Ευρώπη), παρουσιάζουν η Ελλάδα και η Ιταλία»…

Και πώς αυτό;

«Το σύνολο των μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα και την Ιταλία τώρα καταγράφεται με τον κατάλληλο τρόπο, ταυτοποιείται και συλλέγονται τα δακτυλικά τους αποτυπώματα»…

Για το κρύο, τις λάσπες, τα χιόνια, την έλλειψη συνθηκών στοιχειώδους υγιεινής, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την περίθαλψη, δεν είχε να πει τίποτε. Μίλησε περισσότερο ως υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας , παρά ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τους Πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή η Σάρα Κρόου εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά δήλωνε « Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τρομερή. Πρόκειται για την διάσωση ανθρώπινων ζωών και όχι για μια απλή γραφειοκρατία»

Και η Σεσίλ Πουιγί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τόνιζε ότι «1.000 άνθρωποι βρίσκονται σε μη θερμαινόμενα αντίσκηνα».

Και οι δηλώσεις του κ. Μουζάλα;

Υπενθυμίζω πριν τις επαναλάβω, ότι είναι ο ίδιος εκείνος υπουργός που σιώπησε όταν προέκυψε το σκάνδαλο της Πέτρας Ολύμπου, ο ίδιος που διαβεβαιώνει συνεχώς ότι τα πάντα ελέγχονται ότι όλοι οι πρόσφυγες πλέον φιλοξενούνται σε δομές , ο πρώτος που γνώριζε ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν 50-60.000 πρόσφυγες μήνες πολλούς πριν και μετά ζήσαμε το όνειδος της  Ειδομένης.

Σχολιάζοντας λοιπόν τις εικόνες που είδαμε για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων μέσα στα χιόνια δήλωσε:

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Όταν λέμε υπό έλεγχο λέμε ότι οι πρόσφυγες συνεχίζουν να δοκιμάζονται και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει»!..

Και όταν ρωτήθηκε για τις λάσπες μέσα στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες απάντησε:
«Υπάρχουν λάσπες, γιατί υπάρχουν χιόνια και κακοκαιρία»!..

Στην πραγματικότητα οι πρόσφυγες που ζουν σε αντίσκηνα μη θερμαινόμενα ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες. Το τι συμβαίνει μέσα στους κλειστούς καταυλισμούς δεν γίνεται γνωστό παρά μόνο όταν ξεσπάσουν συγκρούσεις, πυρκαγιές, ή μεγάλες καταστροφές.

Για αυτό και η απαγόρευση εισόδου, στα Μέσα Ενημέρωσης.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς
.
Δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, αφού τα εκατομμύρια από την Ε.Ε. καταφτάνουν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Δεν υπάρχουν θεσμικά, διαδικαστικά προβλήματα για την προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού για την εξασφάλιση στοιχειωδών όρων διαβίωσης.
Δεν υπάρχουν εμπόδια στην πρόσληψη προσωπικού για την υποβοήθηση του έργου καταγραφής, οργάνωσης και λειτουργίας των καταυλισμών.

Υπάρχουν δηλαδή χρήματα, όλες οι δυνατές διευκολύνσεις για επίλυση των προβλημάτων.

Αλλά όπως αποδεικνύεται πλέον και στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει η βούληση, η γνώση, η ικανότητα και η στοιχειώδης αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Υπάρχει όμως και περισσεύει αυτή η πρωτότυπη νέα αντίληψη διακυβέρνησης. Να απαντάς ως αντιπολίτευση,  όπως ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, που ρωτήθηκε για τις ευθύνες εκείνων που διαχειρίζονται ένα από τα κρίσιμα προβλήματα της περιόδου αυτής.

«Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και στην κυβέρνηση»!..

Μην περιμένετε φυσικά κάποια ενέργεια αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών.

Και καθώς ζούμε σε αυτήν την απίστευτη εποχή όπου και το σημαντικότερο γεγονός «ζει» λίγες μόνο ώρες, άντε μία δύο ημέρες και μετά θάβεται κάτω από τις εντυπώσεις –πρόσκαιρες και αυτές- των επόμενων, η επικαιρότητα τρέχει και εναλλάσσεται με ταχύτητα φωτός, ήρθαν τα προβλήματα στις πόλεις από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, οι «αλατιέρες» και ο επικοινωνιακός χαμός, τα προβλήματα στην θέρμανση , στην ύδρευση, στην κυκλοφορία και οι πρόσφυγες με τα προβλήματα τους ξεχάστηκαν, όπως ξεχάστηκαν και οι αδιανόητες απαντήσεις και ομολογίες των αρμόδιων υπουργών.

Πάμε λοιπόν για άλλα…

Υ.Γ.1

Όσοι απόρησαν για τις 2.000 προσλήψεις προσωπικού στους καταυλισμούς έμαθαν στην συνέχεια ότι όντως προσλήφθηκαν , πληρώνονται, αλλά δεν εμφανίζονται γιατί δεν έχουν τι να κάνουν και ο αρμόδιος υπουργός επικαλέστηκε για αυτό τις «ανεξέλεγκτες ΜΚΟ».
.
Υ.Γ.2

Ομάδα Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής βουλευτή της Χρυσής Αυγής που δικάζεται αυτές τις ημέρες, εισέβαλε σήμερα  σε σχολείο, όπου  δάσκαλοι και γονείς συζητούσαν για την υποδοχή 20 μαθητών από προσφυγικές οικογένειες και διέλυσε την συνάντηση.
Η κυβέρνηση που δεν επενέβη με τα όργανα της τάξης, δεν συνέλαβε τους εισβολείς,  δήλωσε όμως ότι αυτό αποδεικνύει την σωστή απόφαση της να μην επιτρέπεται είσοδος τρίτων στα σχολεία !..


Άφησε δηλαδή το γεγονός χωρίς συνέπειες, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για το μέλλον.

Σχόλια