ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ



Ελπίζω ότι η ελληνική κοινωνία θυμάται πότε για πρώτη φορά ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε πως κατά την γνώμη του περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν τελικά στην Ελλάδα!…

Δεν διευκρίνισε και σωστά, κάτω από τις συνθήκες που έκτοτε δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες, την χρονική διάρκεια αυτής της παραμονής. Το κάνει  τον τελευταίο καιρό με υπαινιγμούς, εφαρμόζοντας μια τακτική που θεωρεί ότι τον προστατεύει.

Η κυβέρνηση είχε στην διάθεση της και χρόνο και χρήμα άφθονο, ώστε να ετοιμαστεί έγκαιρα, να εξασφαλίσει χώρους με στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης, για  να μην βρεθεί η χώρα στην απαράδεκτη  για τους πρόσφυγες και εξευτελιστική για την ίδια κατάσταση, που προέκυψε πριν λίγο  στην Πέτρα του  Ολύμπου και τώρα στην Σάμο.

Να βρεθούν δηλαδή 700 πρόσφυγες , μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, σε σκηνές που πνίγηκαν από την χιονόπτωση και να τρέχουν τώρα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Κατευθύνσεις και λύσεις δίνει εδώ και καιρό η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., αλλά ο πρωθυπουργός προτιμά να φωτογραφίζεται σε εορταστικό κλίμα με κάποια προσφυγόπουλα που μεταφέρονται για τον σκοπό αυτόν.

Είναι τόσο ανίκανη η κυβέρνηση, είναι τόσο διαλυμένο πλέον το κράτος, ώστε στοιχειώδη μέτρα, που ένας περιφερειακός Δήμαρχος θα προνοούσε να λάβει, δεν μπορεί να τα σχεδιάσει και να τα εφαρμόσει εδώ και πολλούς μήνες;

Όταν υπάρχει μάλιστα ένα θεσμικό περιβάλλον που επιτρέπει ταχύτατες διαδικασίες, όταν έχει στην διάθεση της τις οργανωμένες δομές του Στρατού, όταν δεν αντιμετωπίζει το ελάχιστο οικονομικό πρόβλημα για τον σκοπό αυτό;

Το πρόβλημα στα νησιά είναι γνωστό εδώ και μήνες.

Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση καταγραφής και αργοί ρυθμοί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ασύλου, ώστε να μεταφερθούν στις υπάρχουσες δομές στην υπόλοιπη  Ελλάδα, για να ανασάνει κάπως και η κοινωνία στην Σάμο, την Χίο και την Λέσβο. Σχετική μέριμνα δεν έχει ληφθεί ούτε για τα παιδιά, τους υπέργηρους και ασθενείς.

Ο κακός καιρός αποτρέπει την σταδιακή, έστω και σε μικρούς αριθμούς, άφιξη νέων προσφύγων, που διαφορετικά θα προκαλούσε κυριολεκτικά επανάσταση στα νησιά.

Και έτσι όπως βλέπω να εξελίσσονται τα πράγματα, θα πρότεινα στον πρωθυπουργό να μεταφέρει άμεσα το προσωπικό του Γραφείο που ίδρυσε στο ΥΜΑΘ, σε ένα από τα νησιά αυτά και να πηγαίνει εκεί κάθε βδομάδα ελέγχοντας από κοντά πως εξελίσσονται τα πράγματα.

Διαφορετικά το  « Γραφείο του Πρωθυπουργού» στην Θεσσαλονίκη και έτσι όπως λειτουργεί, θα τον οδηγήσει με βεβαιότητα σε αδιέξοδο, αφού θα έχει εισπράξει την απαξίωση , την σκληρή κριτική και την γελοιοποίηση, για τα όσα κάνει ή δεν κάνει όταν έρχεται στην πόλη.

Πριν λίγες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι το σύνολο σχεδόν των προσφύγων φιλοξενείται σε χώρους με όλες τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, πλην ενός αριθμού, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι υπάρχουν ακόμη πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές, άρα χωρίς θέρμανση, μπάνιο, τουαλέτα, μικρή έστω στοιχειώδη κουζίνα και κυρίως απροστάτευτοι από τον σκληρό χειμώνα.

Και  όμως!..

Και αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε αμφισβήτηση και των όσων υποστήριξε  για τους 50.000 πρόσφυγες , που φιλοξενούνται στις δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα  και τις συνθήκες κάτω από οποίες αυτοί ζουν.

Αναρωτιέμαι συχνά, γιατί δεν βλέπουμε  στα Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, κάποια ρεπορτάζ από τους χώρους αυτούς. Και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.


Δεν μπορώ να φανταστώ, ότι υπάρχει μια σχετική απαγόρευση την οποία εφαρμόζουν κρατικά όργανα, αστυνομία, ή στρατός.

Σχόλια