ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: "ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ"







Στην διάρκεια των αξέχαστων ημερών της "αλατιέρας", έλειπα από την Θεσσαλονίκη.
Πριν φύγω όμως φρόντισα για τυχόν ημέρες παγωνιάς . Άφησα στο μπαλκόνι αρκετό νάιλον για περιτύλιγμα, κολλητικές ταινίες κλπ, μαζί με μια παράκληση σε φίλο να πάρει τα μέτρα του αν δει ότι έρχεται κρύο..  




Είχα καταφέρει μετά από πολλά χρόνια να έχω έναν μικρό κήπο στο μπαλκόνι με δεκάδες λουλούδια, μικρούς θάμνους και... δέντρα!
Εκτός από μια λεμονιά, είχα και ένα δέντρο, από αυτά που ο Δήμος φυτεύει στους δρόμους, που μου το ...φύτεψε μάλλον κάποιο πουλί.



Μια μπουκαμβίλια, πολλούς τάντουρες με τα καταπληκτικά λευκά χωνιά τους, μια αναρριχώμενη μπιγνόνια, μια καμέλια, νυχτολούλουδα,αγιόκλιμα,δεκάδες γεράνια όλων των χρωμάτων αγιοδημητριάτικα, σπαράγγια, δύο αρμπαρόριζες σχεδόν αναρριχώμενες, αρωματικά φυτά, μαϊντανό, θάμνους με  λουλούδια, και μερικά που δεν γνώριζα το όνομα τους.




Στην επιστροφή βρήκα "καμμένη" από τον πάγο γη. Σκεπασμένα όλα με το νάιλον, αλλά στην αποκάλυψη  ένα νεκροταφείο ξερών φύλλων και κλαδιών.
Η συμβουλή είναι μην πειράζεις τίποτε μέχρι την άνοιξη. Τότε θα δεις τι πέθανε πραγματικά. 

Κάποια όμως επιβίωσαν. Όπως οι φτέρες γιατί η Έλλη επέμεινε να τις βάλω μέσα στο σπίτι. 
Για να καθαρίσω κάπως την κατάσταση, δούλευα τρεις ημέρες. Ήταν  απίστευτος ο όγκος των ξεραμένων φύλλων και κλαδιών που χρειάστηκε να μαζέψω και να πετάξω.
Τώρα καθώς μου χρειάζονται οι γλάστρες, ανακαλύπτω την καταστροφή στις ρίζες.Όλες οι μολώχες, όλα 






Το αγιόκλιμα επίσης, σε αντίθεση με τους διπλανούς θάμνους, που περιμένω υπομονετικά να δω τί θα γίνει, που τώρα άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά..



Η μέντα, με εντυπωσίασε.Όχι μόνο δεν πάγωσε αλλά πολύ γρήγορα  πήρε φόρα





Και η καμέλια .. Και μάλιστα άνθισε και έβγαλε τα περισσότερα λουλούδια από οποιαδήποτε άλλη χρονιά!.. Παράξενα πράγματα για μας τους ερασιτέχνες




Και έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση αναβίωσης του πράσινου μπαλκονιού.. Το χρωστώ και στην πολυκατοικία, που παραδόξως δεν έχει κανένα άλλο φυτό στα μπαλκόνια της, ούτε καν ένα βασιλικό..
Προμήθειες αρχικά από την Λαϊκή. Μαζί με τα λαχανικά και τα φρούτα της εβδομάδας και δύο τρία φυτά κάθε φορά.Αν ο δρόμος μας πάει σε κανένα φυτώριο δειλά-δειλά παίρνω και κανένα μικρό φυτό.

Το μοναδικό λεμόνι της λεμονιάς! Είχε βγάλει καμιά 15ρια λουλούδια, "έδεσαν" πέντε από αυτά και τελικά κράτησε ένα μοναδικό λεμόνι..Το βρήκαμε να κρέμεται σαν φούσκα γεμάτη νερό. Η Έλλη πεισμάτωσε και το χρησιμοποίησε στην σαλάτα. Δεν κατάλαβα την διαφορά.
Ελπίζω ότι φέτος τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Ο Σάββας έχει στην Βαρκελώνη μια ψωρολεμονιά, με ελάχιστα φύλλα, που φέτος έδωσε ..25 λεμόνια!  Τα λεμόνια είναι περισσότερα από τα φύλλα!
Έλεος θεά των κήπων! 
Αλλά εκείνος έχει και μια πιπεριά (κέρατο), που βγάζει κάθε χρόνο καμιά δεκαριά πιπεριές!..



Η λεμονιά και η μπουκαμβίλια είναι ζωντανές. Το βλέπω στα κλαδιά τους. Υπομονή λένε οι ειδικοί, αλλά μέχρι στιγμής κανένα δείγμα ότι κάτι συμβαίνει..





Φύτεψα και δύο τριανταφυλλιές, από αυτές που πουλάνε στα Σούπερ Μάρκετ, σφικτά φασκιωμένες μέσα σε νάιλον. Περιμένω τώρα κάποια  δείγματα ότι έπιασαν και θα μεγαλώσουν..  
Αυτά συνέβησαν στο μπαλκόνι του σπιτιού μου σε εκείνες τις ημέρες και αυτά συμβαίνουν τώρα.Μια ευκαιρία να μάθω αρκετά για τα λουλούδια και τα φυτά και να κάνω και κάποιες επιλογές, μιας και έχω το περιθώριο και χρόνο άφθονο. Αυτά βέβαια δεν αρκούν , αλλά είναι τα σημαντικότερα..







Σχόλια