ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ;


Ένα τερατώδες σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κίνα, η ολοκλήρωση του οποίου θα θέσει ένα οριστικό τέλος στην ιδιωτικότητα.

Αρκεί να λάβουμε υπόψη  ότι το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι παρά πτυχές αυτού που ονομάζουμε ιδιωτικότητα για να αντιληφθούμε την έκταση και το βάθος αυτής της αδιανόητης επιδίωξης.

Διαμορφώνονται οι όροι οργάνωσης ενός κράτους, που καθιστά «εκσυγχρονισμένη» πραγματικότητα τον εφιάλτη του  Μεγάλου Αδελφού του Όργουελ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν η κυβέρνηση της Κίνας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα της «συνεργασίας» κράτους και ιδιωτικού τομέα, με την ενθουσιώδη συμμετοχή του συνόλου των εταιριών τεχνολογίας, είτε πρόκειται για τις γιγαντιαίες εταιρίες του τομέα αυτού, που στην Κίνα εξελίσσεται ραγδαία, είτε για τις νέες μικρές επιχειρήσεις που διευθύνονται από αποφοίτους Αμερικανικών πανεπιστημίων, ή πρώην υπαλλήλων της Google και της Microsoft!..

Η συνεργασία αποβλέπει στην διαμόρφωση προγραμμάτων που θα συγκεντρώνουν πληροφορίες από τις κάμερες των δρόμων, των εμπορικών κέντρων, των σταθμών μεταφοράς, των ιδιωτικών κτιρίων, και άλλων χώρων σε μια πλατφόρμα δεδομένων, που με την συνεργασία της τεχνολογίας αναγνώρισης  προσώπων και την «τεχνητή νοημοσύνη», θα εξειδικεύονται και θα προσωποποιούνται.

Στο σύστημα αυτό στην συνέχεια θα προστεθούν στοιχεία ποινικού μητρώου ,ιατρικών αρχείων, κρατήσεων ταξιδιών, αγορών από το διαδίκτυο, απόψεις και σχόλια από τα κοινωνικά δίκτυα.

Οι πληροφορίες θα αξιολογούνται και τα άτομα θα κατανέμονται σε κατηγορίες, όπως θα τις διαμορφώνει το κράτος με βάση τις εκάστοτε επιδιώξεις, ή προτεραιότητες του.
Για να το κάνω πιο κατανοητό θα πω πως θα φτάσουμε στο σημείο όπου το κράτος θα γνωρίζει για τον καθένα μας περισσότερα από όσα εμείς οι ίδιοι.

Όταν το 2013 ο Έντουαρντ Σνόουντεν , διαχειριστής συστημάτων στην NSA της Αμερικής, αποκάλυψε ότι η υπηρεσία αυτή εφαρμόζει ένα πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης ξέσπασε ένας παγκόσμιος σάλος, επειδή και σωστά θεωρήθηκε ότι υπονομεύεται και καταστρέφεται η προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Σήμερα, που  ένα κράτος, η Κίνα, οργανώνει ανοικτά και χωρίς ενδοιασμούς ένα θηριώδες πρόγραμμα συνεργασίας κράτους και ιδιωτικών εταιριών τεχνολογίας, όχι μόνο για την παρακολούθηση αλλά για την καταγραφή της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων, δεν ακούγεται τίποτε απολύτως.

Πού είναι οι οργανισμοί υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Γιατί σιωπούν οι χιλιάδες ΜΚΟ ανά τον κόσμο που έχουν ως σκοπό τους την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Έχουμε μήπως αποδεχθεί ότι η σύγχρονη τεχνολογία προχωρεί ανεξέλεγκτα, έχουμε εθιστεί στην καθημερινότητα της δημόσιας παρακολούθησης, βλέπουμε μήπως και με ανακούφιση, ότι πολλαπλασιάζονται οι κάμερες στους δημόσιους χώρους, ώστε ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας να γίνεται αποτελεσματικότερος;


Ότι και αν συμβαίνει η εξέλιξη αυτή, χωρίς τις άμυνες των κοινωνιών, θα ανατρέψει  δραματικά την ζωή των ανθρώπων, στερώντας τους την προστασία της προσωπικής τους ζωής, και μετατρέποντας την πολύτιμη ιδιωτικότητα σε λέξη χωρίς περιεχόμενο και αξία.  

Σχόλια