Adios Barcelona !..



Αποχαιρέτισα την Βαρκελώνη με ανάμεικτα αισθήματα.

Με καλές αναμνήσεις, όχι μόνο γιατί εκεί ζουν πλέον μόνιμα αγαπημένα πρόσωπα και φίλοι, αλλά και γιατί η πόλη καταφέρνει να συνδυάζει στην καθημερινότητα και τις λειτουργίες της, ένα θαυμαστό  πλούσιο παρελθόν που προβάλλει σε κάθε σημείο της, με μια σύγχρονη ευημερούσα οικονομικά και  λειτουργικά σύγχρονη πόλη.


Ράμπλα στην Βαρκελώνη

Αλλά και με προβληματισμούς, γιατί ζεις σε ένα περιβάλλον που  σου υπενθυμίζει συνεχώς το τεράστιο για την Καταλωνία, αλλά και την Ισπανία πρόβλημα που δημιουργεί το ανυποχώρητο αίτημα της Ανεξαρτησίας.

Παντού οι σημαίες της Καταλωνίας, παντού το έμβλημα με το οποίο απαιτούν την απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων», παντού η καταλανική γραφή και γλώσσα.

Σημαίες, συνθήματα και μηνύματα για την απελευθέρωση των "πολιτικών κρατουμένων"

Η εντυπωσιακή ακτιβιστική κινητικότητα, ακόμη και όταν δεν αναφέρεται άμεσα στην ανεξαρτησία, αλλά σε γενικά αιτήματα, όπως η Συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων, ή μια ομάδα των πολιτών που έμπλεξαν με μια μεγάλη Οδοντιατρική εταιρία και βρίσκονται έξω από το Δημαρχείο με πανό και φωνάζουν συνθήματα. Και όταν ρώτησα τι συμβαίνει μου απάντησαν ότι σπάνια το Δημαρχείο μένει ήσυχο από τις  διαμαρτυρίες διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ή και λίγων πολιτών που διεκδικούν κάτι, είτε διαφωνούν με κάτι.

Συνάντηση γειτονιάς για την συζήτηση προβλημάτων
Μια ομάδα νέων συγκεντρώνει υπογραφές για την Συνταγματική καθιέρωση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων

Η ιστορία της Καταλωνίας, η μεγάλη και εντυπωσιακή πολιτιστική της κληρονομιά από τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , η στρατιωτική της δύναμη, φόβος και τρόμος στην Μεσόγειο στα χρόνια της πειρατείας, υπολογίσιμη σύμμαχος και πολύτιμος μισθοφόρος σε όλη την Ευρώπη για την φοβερή της δύναμη και αποτελεσματικότητα, ο πλούτος που διακρίνεται «δια γυμνού οφθαλμού» παντού, στάθηκαν το θερμοκήπιο για να διαμορφωθεί μια δυναμική  παράδοση, που τώρα τροφοδοτεί τον εθνικισμό, διαιρεί και διχάζει την Καταλωνία και απειλεί την ενότητα της Ισπανίας.
Αφίσες από την Επανάσταση του 1936

Φιλμ εποχής με στιγμιότυπα από την επαναστατημένη Βαρκελώνη

Τα δύο μεγαλύτερα Μουσεία της, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλωνίας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διατηρούν μια διακεκριμένη αίθουσα στην οποία παρουσιάζουν με αφίσες και φιλμς εποχής, την τρομερή επανάσταση του 1936, 
αναδεικνύοντας την σε σταθμό της εθνικής τους ταυτότητας. 

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλωνίας








Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο)


Τι κατέστησε την Βαρκελώνη ως μια από τις ωραιότερες και πλέον ενδιαφέρουσες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου;



Η πολεοδομία της,- με εξαίρεση το  Μπάριο Γκότικο, την δαιδαλώδη  Γοτθική Συνοικία, όπου κυριαρχούν παλαιές οικοδομές, Καθεδρικοί Ναοί, πύργοι, δημόσια κτίρια και συγκροτήματα  γοτθικού ρυθμού-, με κάθετες και οριζόντιες λεωφόρους, τοπικούς στενούς πεζόδρομους και πολλές «εσωτερικές» πλατείες, πάρκα και οργανωμένους δημόσιους χώρους.



 Οι Καθεδρικοί ναοί, τα δεκάδες  Μουσεία, η εντυπωσιακή και ανατρεπτική αρχιτεκτονική του  Γκαουντί που βρίσκεται παντού ,τα τεράστια σε έκταση και ύψος  Ρωμαϊκά κατάλοιπα, οι μοναδικές ράμπλες και φυσικά ο Παμπλο Πικάσο και ο Σαλβαντόρ Νταλί.




Sagrada Familia ( Το τμήμα του Καθεδρικού που επέβλεψε ο Γκαουντί)



La Pedrera -Ιδιωτική κατοικία. Έργο  Γκαουντί

La Pedrera . Οι περίφημες φοβικές καπνοδόχοι


La Pedrera . Η σοφίτα


Εσωτερικό γοτθικού Ναού



Αγορά στην γοτθική συνοικία

Η απέραντη ζωντανή νέα παραλία της, η θρυλική κουζίνα της, η χαρά  να την περπατάς μέχρι αργά την νύχτα.

Η νέα παραλία της Βαρκελώνης

Δεν είναι τυχαίο ότι εκατομμύρια τουρίστες κυκλοφορούν στην πόλη  καθόλη την διάρκεια του χρόνου, ερωτευμένοι σχεδόν με αυτήν την Μεσογειακή πόλη με το θαυμάσιο κλίμα και δεν σκέφτονται παρά το πότε θα την επισκεφθούν και πάλι.


Sagrada Familia. Ένα από τα τμήματα που ολοκληρώνουν νέοι αρχιτέκτονες

Αυτό υπήρξε το ολιγοήμερο τρίτο ταξίδι στην Βαρκελώνη και ελπίζω πως χάρις στην παρουσία των δικών μας εκεί, θα το επαναλάβω.

Σχόλια