ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΕ ΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ;





Η αρχιτεκτονική, πολιτιστική  και κοινωνική κληρονομιά της γειτονιάς, της πάλαι ποτέ λαμπρής περιοχής των Εξοχών, φτωχαίνει καθημερινά, καθώς τα παραδοσιακά  «διατηρητέα» κτίρια της ακολουθούν τον μοιραίο δρόμο της κατάρρευσης και εξαφάνισης τους.

Με εξαίρεση το γιγαντιαίο Πρόγραμμα της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» του 1997 για την σωτηρία και ανάδειξη των «διατηρητέων»  της Θεσσαλονίκης, κάποιες ιδιοκτησίες του Δήμου και ορισμένες ιδιωτικές κατοικίες που είχαν την τύχη να επιλεγούν για σύγχρονες επιχειρηματικές χρήσεις, ολόκληρο τα υπόλοιπο «ορφανό» απόθεμα, οδηγείται σταθερά στον αφανισμό.

Σημαίνει ότι σύντομα θα δούμε τα παντζούρια πεταμένα κάτω και τον χειμώνα διαλυμένο το πάτωμα..

Η δεκαετία της κρίσης που διανύουμε υπήρξε καταλυτική στην πορεία αυτή.

Έχω κατά καιρούς αναφερθεί στα πανέμορφα κάποτε κτίρια, που το ένα μετά το άλλο εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους για πολλούς λόγους (αδυναμία συντήρησης, υψηλό κόστος λειτουργίας, κλπ) και ουσιαστικά παραδόθηκαν στην φθορά και την καταστροφή.


Εκπέμπει S.O.S    Ποιός ακούει;


Και έχω επισημάνει τις αδυναμίες και τα παράδοξα της σχετικής νομοθεσίας, που αναθέτει στον Δήμο ουσιαστικά την παρακολούθηση και καταγραφή των θλιβερών σταδίων φθοράς, που τελικά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο μοιραίο τέλος.

Στο στάδιο αυτό βρισκόμαστε σήμερα.


Κατοικία στον χώρο των Αλευρόμυλων Αλατίνι. Καταστράφηκε μέσα σε μια νύκτα από πυρκαγιά. 

Και καθώς παρακολουθώ τις εξελίξεις ανακαλύπτω μηχανισμούς και κρίσιμα γεγονότα που αλλοιώνουν ριζικά και επιδεινώνουν την κατάσταση ενός κτιρίου.

Αφύλακτα, παράνομη είσοδος, ανοικτές πόρτες και παράθυρα, προειδοποιούν ότι η κατάρρευση θα επιταχυνθεί, η λεηλασία και απογύμνωση από οτιδήποτε χρήσιμο θα ξεκινήσει, μια πυρκαγιά επίκειται είτε εσκεμμένα, είτε από αμέλεια.


Μικρή και δυσανάγνωστη η πινακίδα. Καλύπτει όμως τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών να προστατεύσουν το κτίριο!!!

Τίποτε όμως δεν μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πορεία των πραγμάτων εκτός ίσως αν δινόταν στους Δήμους αρμοδιότητα και κυρίως πόροι να επεμβαίνουν έγκαιρα και να λαμβάνουν μέτρα αποτρεπτικά της φθοράς.

Εκτός ίσως αν κάποιος Δήμος αποφάσιζε να παρακάμψει την γραφειοκρατία, την ευθυνοφοβία των υπηρεσιών και αποφασίσει να επεμβαίνει με διαφορετικό, ουσιαστικό τρόπο, ελπίζοντας σε ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό που ζούμε.


Το κάποτε πανέμορφο διατηρητέο στην γωνία Βασ. Όλγας και Δελφών. Πώς θα προστατευθεί από τους εισβολείς κάθε είδους;

Μια ιδέα στην κατεύθυνση αυτήν θα ήταν απλές πρακτικές επεμβάσεις και επεμβάσεις και εξασφάλιση φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων, που έτσι και αλλιώς θα μείνουν μαζί μας.

Για αυτό ειδικά το θέμα θα επανέλθω


Τ ο Διοικητήριο της πρώην ΝΔΒΕ, κηρυγμένο από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία βρέθηκε ένα πρωί με ανοικτή την πόρτα και τα παράθυρα. Οι καταστροφές στο εσωτερικό μιλούν από μόνες τους.

Αλλά, θα το επαναλάβω, τα θύματα

 της οικονομικής κρίσης είναι πολλά και μεταξύ αυτών και η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά.

Σχόλια