Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ"



Ενώ οι προετοιμασίες στην «Πρωτοβουλία» για την ανάδειξη του νέου επί κεφαλής, έχουν ολοκληρωθεί, δύο αναγγελίες υποψηφίων μέσα στο Σαββατοκύριακο έχουν διαμορφώσει σχεδόν πλήρως τον χάρτη των εκλογών για την ανάδειξη του επόμενου Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Το «δίδυμο» Σπ. Βούγιας Νίκος Νιφούδης, παρουσίασε στον «Αλέξανδρο» την οριστική του πρόταση με τον Σπ. Βούγια ως τον υποψήφιο Δήμαρχο , ένα μέρος  του καταλόγου των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων και τις βασικές κατευθύνσεις του Προγράμματος.

Ο δε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας σε μια εκδήλωση «αφιερωμένη» παρουσίασε την επίσημη υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, την υφυπ. Κατερίνα Νοτοπούλου, μέσα σε ένα πρωτοφανές για δημοτικές εκλογές κλίμα πολιτικού διχασμού και νεποτισμού
.
Παράλληλα έχουν διαμορφωθεί και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες-κινήσεις στον χώρο της συντηρητικής παράταξης, του ΚΚΕ,  αλλά και στον χώρο του Κέντρου και Κεντροαριστεράς χωρίς να έχουν ακόμη εκφραστεί το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων.

Και αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την υποψήφια Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης έκρινε αναγκαίο να επαναλάβει την πάγια άποψη του ότι τα κόμματα πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν το χρίσμα σε υποψηφίους και να αφήνουν την κοινωνία με τους φορείς της να αποφασίζουν. Τα κόμματα να ακολουθούν.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα εξέφρασε «την δυσαρέσκεια του για τα κομματικά χρίσματα» αναφερόμενος στις αποφάσεις των κομμάτων Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ για να εισπράξει την άμεση, θρασεία απάντηση της Κ. Νοτοπούλου στην λογική «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας».

Κάπως έτσι έληξε άδοξα ένα πολιτικό σχέδιο που επιχειρούσε να προσδέσει το μέλλον της πόλης  στο άρμα μιας εμφυλιοπολεμικής, βαθύτατα διχαστικής και ξένης τελείως προς την σημερινή Θεσσαλονίκη κομματικής σκοπιμότητας.

Στο μεταξύ αναδεικνύεται ένας προβληματισμός  στα Μέσα και στις αυτοδιοικητικές κινήσεις που κινούνται στον ιδεολογικό στον χώρο της κεντροαριστεράς για τις προοπτικές μιας ενιαίας παρουσίας τους στις εκλογές.

Εάν εντάξουμε συνεπώς τις τελευταίες αποφάσεις της «Πρωτοβουλίας» να αναδείξει τον νέο επικεφαλής της, αλλά όχι αυτοδικαίως και αυτομάτως  και τον υποψήφιο Δήμαρχο της σε αυτήν την προβληματική, τότε έχουμε την πρώτη σαφή κίνηση, που όπως φαίνεται θα πάρει συγκεκριμένη μορφή στις προσεχείς ημέρες.

Να υπενθυμίσω εδώ και την άποψη που διατύπωσε πρόσφατα ο Δη. Σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» Λάζαρος Ζαχαριάδης και να επισημάνω κάποιες κρίσιμες πλευρές του ζητήματος, αν φυσικά προκύψει…

Ας δούμε τα δεδομένα

Η απόφαση ανάδειξης του νέου επικεφαλής, απελευθερώνει τον Γιάννη Μπουτάρη από τα τρέχοντα και κυρίως τις δεσμεύσεις απέναντι στο εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας» και του αποδίδει τον ρόλο του τρίτου, του εκτός διαγκωνισμού και προσωπικών επιδιώξεων, του εγγυητή της αντικειμενικότητας και του σεβασμού των διαδικασιών που θα επιλεγούν, ώστε να αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλισης ενός   «Επινέ» που θα ενώσει τις όμορες δυνάμεις και θα αναδείξει τον υποψήφιο Δήμαρχο( «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», «ΝΑΙ στην Θεσσαλονίκη», «Κίνηση των 5», «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ» κλπ)

Κύριο γνώρισμα της διαδικασίας αυτής θα πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών για την ανάδειξη του υποψηφίου Δημάρχου της ενωμένης  αυτοδιοικητικής παράταξης.

Υπάρχουν φυσικά οι αναγκαίες προϋποθέσεις και όροι ,όπως αυτά έχουν καθιερωθεί στην πολιτική ζωή του τόπου.

Δεν μπορεί να ισχύσουν οι φωτογραφικοί  αποκλεισμοί. Το εκλογικό σώμα  εκτός από μια σημαντική ομάδα εκλογέων «ex officio» που θα συγκροτηθεί από διακεκριμένους Θεσσαλονικείς, από όλο το φάσμα της κοινωνικής, οικονομικής ,επιστημονικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης, που θα υποδειχθούν από τις συμμετέχουσες κινήσεις, θα συμπεριλάβει  και έναν αριθμό πολιτών στην έκταση που θα συμφωνήσουν οι συνεργαζόμενες κινήσεις.

Τα οφέλη από μια τέτοια πρωτοποριακή και βαθύτατα  δημοκρατική διαδικασία είναι πολλαπλά.

Πρώτα για τους συμμετέχοντες, που δείχνουν ότι βάζουν το συμφέρον της Θεσσαλονίκης πάνω από τις προσωπικές επιδιώξεις, την ίδια την κινητικότητα που θα διαμορφωθεί και θα έχει στο προσκήνιο την πρωτοβουλία και τους πρωταγωνιστές της, την ιδιαιτερότητα της επιλογής του υποψηφίου Δημάρχου που μπαίνει στην μάχη με έναν διαφορετικό αέρα και με μια κληρονομιά συνεννοήσεων, δημοκρατικών διαδικασιών και αντικειμενικής αξιολόγησης.

Μια τέτοια δυναμική δημοτική παράταξη θα προτείνει στους Θεσσαλονικείς ένα Πρόγραμμα που διατηρεί , προστατεύει και επεκτείνει την πολύτιμη κληρονομιά  του Γιάννη Μπουτάρη και προχωρά πέρα από αυτή, με το βλέμμα στραμμένο στο 2025.

Κάτω από μια παρόμοια λογική  που θα περιλαμβάνει τα βασικά της δεδομένα, η «Πρωτοβουλία» μπορεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές.

Δεν θα συμβεί το ίδιο αν παραμείνει περίκλειστη, στηριζόμενη μόνο στο έργο που έχει πραγματοποιήσει στις δύο θητείες της, ελπίζοντας  στην στήριξη των πολιτικών δυνάμεων που είχε εξασφαλίσει η παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη και στις δυνατότητες και την απήχηση του κλειστού κύκλου των στελεχών της.

Σχόλια