ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΕΣ




Οι συζητήσεις για την ενότητα των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, της Οικολογίας, και των λοιπών αξιόλογων κοινωνικών δυνάμεων, έχουν νόημα μόνο εφόσον προϋποθέτουν ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος τον οποίο θα προτείνουν στους Θεσσαλονικείς, είναι το πρωταρχικό, το κύριο θέμα των συζητήσεων και ότι αυτός θα προκύψει μέσα από την  διαδικασία  μέσω ενός διευρυμένου εκλογικού σώματος.

Χωρίς  αυτήν την αποδοχή, όλα τα άλλα είναι μια φιλολογία, που θα  οδηγήσει τελικά στον ευτελισμό των διαδικασιών και των προσώπων και θα αφήσει μια πικρή γεύση ικανή να διαλύσει κάθε σχετική  προοπτική.

Και φυσικά αυτό θα ευνοήσει αποφασιστικά τον Νίκο Ταχιάο.

Ο πρώτος κίνδυνος που απειλεί την κληρονομιά του Γιάννη Μπουτάρη δηλαδή την Θεσσαλονίκη των ανοικτών οριζόντων, την συμφιλιωμένη με το παρελθόν της Μητέρα Θεσσαλονίκη, την Θεσσαλονίκη της ανάπτυξης της καταξίωσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, την Θεσσαλονίκη που αφήνει πίσω της τα φαντάσματα που την ταλαιπώρησαν, είναι οι ψευδαισθήσεις των κληρονόμων της Πρωτοβουλίας, των εντός και εκτός αυτής.

Οι δύο θητείες της αυτοδιοικητικής αυτής Παράταξης αποθησαυρίζουν ήδη  το κεκτημένο , τις θετικές παρεμβάσεις, τις ανατροπές και τις αναμορφώσεις που επέφεραν στην πόλη και την κοινωνία της- που ανήκουν πλέον στην ιστορία-, αλλά και τον κορεσμό, την κούραση, την ρουτίνα, τις διαφωνίες , τις εντάσεις και  τις καταγγελίες της άλλης Θεσσαλονίκης, που είδε την πορεία της Πρωτοβουλίας με καχυποψία και με εχθρότητα.

Στην κρίσιμη όμως στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι υποψήφιος για τις επόμενες εκλογές, η Πρωτοβουλία έδειξε απροετοίμαστη, αμήχανη και πρόχειρη να ανταποκριθεί στην νέα πραγματικότητα.
Κάτι που έγινε εμφανές κατά τις εσωτερικές διαδικασίες και την βιαστική εκλογή του υποψηφίου Δημάρχου της.

Η νικήτρια της εκλογικής διαδικασίας έλαβε κάτι περισσότερο από το ¼ των μελών που απαρτίζουν την συλλογική βάση της Πρωτοβουλίας και η πρώτη δήλωση της αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ήταν χαρακτηριστική : «Έχουμε πρόγραμμα, συνεχίζουμε»…

Αλλά η προσδοκία μιας τρίτης εκλογικής νίκης, απόντος του Γιάννη Μπουτάρη, είναι με τις συνθήκες αυτές, εκτός πραγματικότητας.

Οι κινήσεις και οι ενέργειες της Πρωτοβουλίας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι αρμόδιοι, ή τα αρμόδια όργανα, δεν συνυπολόγισαν τις συνέπειες από αυτήν την χωρίς προηγούμενο «συγκατοίκηση» του υποψηφίου Δημάρχου με τον  επικεφαλής της Πρωτοβουλίας, πολύ περισσότερο  όταν ο ένας των συνοικούντων είναι ο Δήμαρχος μέχρι τον Αύγουστο του 2019 και μάλιστα ότι αυτός είναι ο Γιάννης Μπουτάρης!..

Δεν θα αργήσουν όμως να φανούν.

 Και λυπάμαι ειλικρινά που αναφέρομαι στο θέμα αυτό.

Μόνη ελπίδα διεξόδου από την δύσκολη αυτήν κατάσταση είναι νομίζω η τολμηρή πρωτοβουλία να τεθεί άμεσα στις συζητήσεις για την ενότητα, την ενιαία δηλαδή εμφάνιση των σχημάτων του χώρου της κεντροαριστεράς , η διαδικασία της ανάδειξης του υποψηφίου Δημάρχου, από ένα ευρύτερο σώμα και η επίλυση  των «τεχνικών» προβλημάτων, όπως η σύνθεση του εκλογικού σώματος, οι τρόποι και οι διαδικασίες συγκρότησης του,  κλπ.

Η εμπειρία από τις παρόμοιες διαδικασίες στον ευρύτερο πολιτικό χώρο είναι πλούσια και δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Αρκεί να υπάρξει η σχετική πολιτική βούληση.

Μια τέτοια ενέργεια θα αναδείξει την Πρωτοβουλία ως τον φορέα που υπηρετεί πρωταρχικά το συμφέρον της πόλης και όχι της παράταξης, ούτε των μικρών ή μεγάλων προσωπικών επιδιώξεων και φιλοδοξιών.

Και θα ανακόψει την συνέχιση των άκαρπων συζητήσεων περί του Προγράμματος, που θα οδηγήσουν χωρίς αμφιβολία σε αδιέξοδο.

Υ.Γ.
Μια ενωμένη  και άρα νέα Δημοτική Κίνηση, θα εξασφαλίσει ασφαλώς την στήριξη πολιτικών δυνάμεων από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, την Οικολογία και άλλες μικρότερες , αλλά ενδιαφέρουσες και ζωντανές δημοτικές κινήσεις. Και θα επιδιώξει την νίκη, με πολλές ελπίδες για την επιτυχία.

Αλλά αν παρά τις προσδοκίες  δεν το καταφέρει, επειδή το αίτημα της αλλαγής θα είναι ισχυρό, το βέβαιο είναι ότι θα βρεθεί ως υπολογίσιμη δύναμη  στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και θα καταφέρει να στηρίξει την κληρονομιά του Γιάννη Μπουτάρη και να προχωρήσει παραπέρα.

Σχόλια