Η λήθη, η μνήμη και η εγρήγορση...


Ελάχιστες ημέρες πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, «άγνωστοι» κατέστρεψαν μέσα στην νύχτα το Μνημείο που στήθηκε στον χώρο του Πανεπιστημίου ως ένδειξη μνήμης, συγνώμης και λύτρωσης για την βέβηλη σαρωτική καταστροφή του ιστορικού Εβραϊκού Νεκροταφείου στην διάρκεια της Κατοχής.

Χιλιάδες μνήματα των πολλών αιώνων παρουσίας των Εβραίων στην Θεσσαλονίκη, καταστράφηκαν μέσα σε ελάχιστες ημέρες, μετατρέποντας τον χώρο σε «βομβαρδισμένη πόλη», για να ακολουθήσει αμέσως μετά η λεηλασία του με την ευθύνη των τότε τοπικών ελληνικών αρχών.

Με αποφάσεις που ενέκρινε η τότε  Γενική Διοίκηση Μακεδονίας  και υποβοηθούσε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης καλύπτοντας τα έξοδα της μεταφοράς, ένας απίστευτος όγκος μαρμάρων, πέτρας και τούβλων παραδόθηκε σε Ναούς, Σχολεία, Σωματεία και στον Δήμο, ύστερα από αίτημα τους, για να χρησιμοποιηθούν σε πλακοστρώσεις αυλών των εκκλησιών και των θεάτρων, ανέγερση ουρητηρίων και άλλων κτισμάτων σε σχολεία, σε κατασκευή πεζοδρομίων!..

Τα ίχνη της βέβηλης εκείνης πράξης, υπάρχουν ακόμη γύρω μας, ζωντανοί μάρτυρες του εγκλήματος που επιζητεί ακόμη αποκατάσταση και δικαίωση.

Το Πανεπιστήμιο, πρώτο αυτό, με την ενεργή συμβολή και συμμετοχή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ανήγειρε στον χώρο του ένα μνημείο από σπαράγματα του Νεκροταφείου ως συμβολική  ηθική αποκατάσταση, καθώς στην απέραντη έκταση του Νεκροταφείου έχουν ανεγερθεί τα περισσότερα κτίρια του.

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που ανεγείρεται στην μνήμη των 45.000 συμπολιτών μας που βρήκαν τον φρικτό θάνατο στα στρατόπεδα εξόντωσης των Εβραίων, θα είναι φυσικά εκτός των άλλων και η δημόσια συγνώμη της πόλης,  γιατί δεν κατάφερε να προστατεύσει τους ανθρώπους της και ταυτόχρονα, η αναγκαία μόνιμη υπενθύμιση των εγκλημάτων του φασισμού, του ναζισμού και  της μισαλλοδοξίας του  χιτλερικού καθεστώτος.

Από μια όμως εκπληκτική επιβεβαίωση ότι η πόλη αυτή έχει ξαναβρεί την αυθεντική ιστορική διαδρομή της , ως πόλη ανοικτή, πολιπολιτισμική, πόλη της ανοχής και της αλληλεγγύης  το Δημοτικό Συμβούλιο της, την ίδια ημέρα, εξέλεγε ομόφωνα ως Πρόεδρο του τον Σίμο Μπενσανσών, ένα λαμπρό επιστήμονα με διεθνή επαγγελματική καταξίωση, διακεκριμένο μέλος της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση αυτή γεμάτη από συμβολισμούς, είναι η απάντηση στην αθλιότητα και την βαρβαρότητα της καταστροφής του Μνημείου στο Πανεπιστήμιο. Και ταυτόχρονα μια ξεκάθαρη διακήρυξη, πως δεν θα επιτραπεί  ποτέ ξανά να επαναληφθούν στην ζωή μας οι μαύρες ημέρες της ναζιστικής νοοτροπίας και θηριωδίας.

Υ.Γ.
Αύριο Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στον χώρο του κατεστραμμένου Μνημείου στο Πανεπιστήμιο, οι Θεσσαλονικείς θα επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητα της πόλης να αντισταθεί στην απειλή της βαρβαρότητας και της δειλίας των θλιβερών οπαδών του φασισμού και του ναζισμού.

Σχόλια