ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Εδώ και εβδομάδες η Γαλλία «φλέγεται» από την εξέγερση των κίτρινων γιλέκων και ο κόσμος παρακολουθεί από τις οθόνες των τηλεοράσεων το τακτικό Σαββατιάτικο ραντεβού των διαμαρτυρομένων, που πλέον το συνοδεύουν οι γνωστές συγκρούσεις, πυρπολήσεις και τραυματισμοί, διαμορφώνοντας μια εικόνα μιας διάχυτης αναταραχής στις μεγάλες πόλεις και φυσικά ιδιαίτερα στο Παρίσι.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ή μάλλον δεν είναι έτσι σε όλη την Γαλλία, ούτε σε όλο το Παρίσι. Στις πολλές για εφέτος ημέρες που ζήσαμε στο Παρίσι, δεν βρεθήκαμε ούτε μια φορά σε περιβάλλον διαμαρτυριών και ταραχών. Αρκεί να αποφεύγεις το ανά  Σάββατο ραντεβού στην Λεωφόρο  Σανζ Ελιζέ και δεν βλέπεις ούτε καν υπηρεσιακό κίτρινο γιλέκο.

Μπορείς όμως να δεις άλλα ενδιαφέροντα σε συγκεντρώσεις κόσμου, όπως στον γειτονικό δρόμο όπου δίπλα από μια  Καθολική  Εκκλησία λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ο Ινδικός Ναός της θεάς Γκανές, που συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες πιστούς με τις οικογένειες και τα παιδιά τους.



Αυτή η «θεά της Τύχης» είναι η γνωστή σε μας ως η θεά με τα τέσσερα χέρια και  κεφάλι ελέφαντα.






Εξαιρετικά αγαπητή θεά δέχεται καθημερινά του πιστούς και τους παρέχει ευλογία, είτε κατά την αγορά ενός σπιτιού, ή ενός αυτοκινήτου, ή γιατί βρέθηκε μια καινούργια δουλειά.



Δύο φορές τον χρόνο ο δρόμος πλημυρίζει από εκατοντάδες  Ινδούς που καταφτάνουν οικογενειακά με τις παραδοσιακές πολύχρωμες ενδυμασίες, μετέχοντας σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι, όπου εκτός από τις τελετές προσφέρεται και έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό με κίτρινο ρύζι και ένα ποτό απροσδιόριστης σύνθεσης.

Στις γύρω οικοδομές κατοικούν γηγενείς Γάλλοι, αλλά και οικογένειες προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς κατά κανόνα μουσουλμάνοι.


Τα τελευταία τρία χρόνια η περιοχή κατακλύζεται δύο φορές την ημέρα από νέους πρόσφυγες από τις Γαλλικές αποικίες, άρα γαλλομαθείς, επειδή εκεί οι εθελοντικές ομάδες προσφέρουν δύο φορές την ημέρα φαγητό, νερό και αναψυκτικά, ή γλυκά.

Εφέτος παρατήρησα ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται αλλά με φτωχότερα γεύματα.

Τίποτε δεν συμβαίνει καθώς ο κόσμος ανακατεύεται, ινδουιστές, μουσουλμάνοι καθολικοί και άθεοι μετακινούνται ωσάν να μην συμβαίνει τίποτε.

Είδα την εικόνα και θυμήθηκα τι συνέβη πριν λίγους μήνες όταν μια γραφειοκρατική εμπλοκή ανάγκασε μερικούς πρόσφυγες να περιμένουν στο πάρκο της Αριστοτέλους μπροστά στο Αστυνομικό τμήμα για να καταγραφούν. Ευτυχώς οι αρχές, ο Δήμος και η Αστυνομική Διεύθυνση διευθέτησαν την εκκρεμότητα και αποφεύχθηκαν γεγονότα και διαμαρτυρίες. Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα!...

Το λέω γιατί θυμάμαι την διάσταση που πήρε το γεγονός στα Μέσα ενημέρωσης.
Είναι μεγάλη φοβούμαι κουβέντα ότι «οι Έλληνες είναι ο πιο φιλόξενος λαός»!...

Σχόλια