SOS!..Η ΠΟΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ!...



Η Βίλλα Μπιάνκα στην δεκαετία του 1970. Στο έλεος των καιρικών συνθηκών και της λεηλασίας.
Θα ακολουθήσει η κατάρρευση της στέγης που θα παρασύρει στο υπόγειο ό,τι απέμεινε από την καταστροφή και τις κλοπές.
Δύο δεκαετίες αργότερα η  "χαμένη ευκαιρία" της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα εξαγοράσει το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο  θα  αποκαταστήσει το κτίριο  και θα το προσφέρει στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σήμερα εκεί στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη.



Είκοσι και πλέον χρόνια αργότερα, το 2019, η ίδια μοίρα περιμένει και την διατηρητέα κατοικία στην γωνία των οδών Βασ. Όλγας και Δελφών, στο Ντεπώ. Με την διαφορά  ότι δεν περιμένουμε τώρα καμιά "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" που θα μπορούσε να την διασώσει. Είναι όντως θλιβερό ότι το σύνολο του αποθέματος των κτιρίων μιας λαμπρής περιόδου της νεώτερης  ιστορίας της Θεσσαλονίκης  καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας.



"Η πόρτα είναι ανοικτή". Το έχω επισημάνει ήδη, πρόκειται για σήμα κινδύνου, ή καλύτερα συναγερμού!.. Σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη, ότι μπορεί να μπαινοβγαίνει ο καθένας, ο άστεγος που θα αναζητήσει λίγη ζεστασιά με ανορθόδοξες μεθόδους , που κατά κανόνα προκαλούν πυρκαγιές και αποτελειώνουν το κτίσμα. και κυρίως οι γνωστοί κυνηγοί υλικών και παλαιών αντικειμένων.



Έτσι όμως είχα την τύχη να δω το εσωτερικό της κατοικίας και να καταγράψω την αμετάκλητη φθορά και καταστροφή στα πατώματα, τις οροφές, τις σκάλες. Μια τεράστια κατοικία με το κλασικό σαλόνι στο κέντρο  και περιμετρικά  τέσσερα δωμάτια, κουζίνα και βοηθητικοί χώρο, σε κάθε έναν όροφο.


Εντυπωσιάζει η "γύμνια" του χώρου.Σαλόνια, δωμάτια, κουζίνα, δεν φέρουν την παραμικρή μαρτυρία ότι εδώ πριν από λίγο καιρό ζούσαν ακόμη άνθρωποι. Ακόμη και στις μετακομίσεις αφήνουν πίσω τους δεκάδες αντικείμενα και υλικά, που δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στην νέα κατοικία. Κυριολεκτικά ούτε καρφί υπάρχει στους τοίχους. Τί συνέβη; Η γνωστή λεηλασία από τρίτους; Προετοιμασία για κάτι άλλο που δεν προχώρησε; Έχουν κατά καιρούς πάντως γραφεί πληροφορίες ότι η κατοικία έγινε στόχος λεηλασίας.



Η εσωτερική σκάλα προς τον δεύτερο όροφο. Θα χρειαζόταν πολύ κουράγιο για να την ανεβώ και δεν το είχα.

Τα μοναδικά, διαλυμένα μέρη της οικιακής οικοσκευής που απέμειναν στην διατηρητέα κατοικία της Βασ. Όλγας-Δελφών (Ντεπώ)


Το πάτωμα του σαλονιού του πρώτου ορόφου διαβρωμένο από τα νερά της βροχής που διαπερνούν την στέγη, την δεύτερο όροφο και καταλήγουν στο υπόγειο της κατοικίας.   




Ότι εγκαταλείφθηκε από την διαμονή των αστέγων στον χώρο της κουζίνας.


Ό,τι απέμεινε στην Βίλλα Μπιάνκα μετά την κατάρρευση της στέγης. Σωρός ερειπίων στο υπόγειο του κτιρίου


Η ανατολική πλευρά του κτιρίου με την επικίνδυνη διάβρωση από τα νερά της βροχής, την καταστροφή της στέγης  και τον κίνδυνο κατάρρευσης.




Βίοι παράλληλη.Ανοικτά παράθυρα και κατεστραμμένα παντζούρια στην κατοικία του Ντεπώ και στην Βίλλα Μπιάνκα. Προμηνύματα του επερχόμενου τέλους



Μένει μόνο επαναλάβω την εντύπωση μου ότι δεν πρόκειται να διασωθεί τίποτε από αυτό το πολύτιμο αρχιτεκτονικό απόθεμα των αρχών του 20ου αιώνα στην Θεσσαλονίκη, όσο θα ισχύει η σχετική Νομοθεσία, που αποδίδει στον Δήμο τον άχαροι ρόλο του παρατηρητή  και καταγραφέα της διαδρομής ενός κτιρίου μέχρι την κατάρρευση και τον αποχαρακτηρισμό του. Υπενθυμίζω τι είχε συμβεί στο μικρό ιστορικό καφενείο που βρισκόταν μπροστά από το διατηρητέο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες το χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνο για τους περαστικούς και ζητούν από τους ιδιοκτήτες να λάβουν μέτρα. Δεν γίνεται τίποτε. Το επόμενο βήμα είναι ο χαρακτηρισμός ως "επικινδύνως ετοιμόρροπο" και η άδεια κατεδάφισης του. Στο μεταξύ χαρτοπόλεμος μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και των ιδιοκτητών, για την λήψη μέτρων, ανταλλαγή εξωδίκων κλπ.
Το αποτέλεσμα;
Η Θεσσαλονίκη έχει γεμίσει με τα κουφάρια της κληρονομιάς της.

Σημ. Οι φωτογραφίες της Βίλλας Μπιάνκα από το μικρό άλμπουμ φωτογραφιών της καταστροφής, που μου χάρισε ο αλησμόνητος φίλος Βασίλης Μποζίκης.

Υ.Γ.
Η ανοικτή πόρτα είναι πρόκληση στον καθένα να μπει. Ο χώρος όμως είναι επικίνδυνα διαβρωμένος και τυχόν νεαρά άτομα  που θα επιχειρήσουν περιπέτειες και παιχνίδια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο, ιδιαίτερα αν επιχειρήσουν να ανεβούν στον δεύτερο όροφο!..

Σχόλια