ΚΑΙ .....ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ!!.......
Περίεργος τίτλος, αλλά ας δούμε τα δεδομένα.
Τα  «κακά» νέα για την κοινωνία συνεχίζονται με ρυθμούς κανονιοβολισμού, χωρίς την παραμικρή επιρροή  των «καλών νέων» όπως αυτή του πρωτογενούς πλεονάσματος, της δειλής αλλά υπαρκτής εξόδου στις αγορές, της προετοιμαζόμενης ρύθμισης του δημοσίου χρέους,, της πορείας των μεταρρυθμίσεων , των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.
Και ενώ  ο πολίτης αισθάνεται τα «κακά νέα» άμεσα και οδυνηρά στην πλάτη του, τα «καλά νέα» ακούγονται όλο και πιο απόμακρα και αναξιόπιστα.
Αν κανείς προσθέσει στην εικόνα αυτήν ότι και τα επερχόμενα άμεσα νέα  δεν διαφέρουν και πολύ με όσα καθημερινά συμβαίνουν, αν προσθέσει την επικυριαρχία στην ελληνική κοινωνία  με τρόπο εντυπωσιακό των πιο απίθανων μύθων και ερμηνειών, της συνωμοσιολογίας που κυριαρχεί, χάρις στα «κοινωνικά δίκτυα» , την συνεχιζόμενη διάψευση  των ελπίδων  και την κόπωση των ανθρώπων , τότε ένα μόνο συμπέρασμα μπορεί βγάλει.
Τίποτε δεν μπορεί πλέον να εμποδίσει την πορεία των πολιτικών εξελίξεων.
Η κυβέρνηση παρά τις προσπάθειες δεν θα καταφέρει να ανατρέψει το κλίμα αυτό, επειδή είναι φανερό  ότι καμιά ενέργεια της  δεν  θα δώσει μια ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα των ελλήνων, αιτήματα για άμεση ελάφρυνση,  για την άμεση μείωση της φορολογίας, για την αποκατάσταση μέρους των απολεσθέντων, για θέσεις εργασίας.
Και η αντιπολίτευση κυρίως δε η Αξιωματική  παύει σταδιακά να αποτελεί το φόβητρο ιδίως της μεσαίας τάξης   με τις αλλεπάλληλες συνεχιζόμενες με σταθερό ρυθμό «προσαρμογές»  της πολιτικής της.
Κυρίως όμως γιατί τα αδιέξοδα της κοινωνίας συσσωρεύονται και αποδυναμώνουν τα αντανακλαστικά του φόβου για το άγνωστο, αυτό που στις τελευταίες εθνικές εκλογές, έκρινε τα αποτελέσματα.
Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η περίφημη «κρυφή ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ έχει  αποσυρθεί οριστικά
  Είναι πλέον βέβαιο  πως κανένα «δίλημμα» δεν θα μπορέσει να  εμποδίσει τον κόσμο να καταφύγει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι υπάρχει και το χειρότερο.
 Φυσικά τίποτε δεν αποκλείει, όπως πάντοτε άλλωστε, κάποιο έκτακτο γεγονός να ανατρέψει την πορεία των πραγμάτων. Αλλά με βάση την κοινή λογική και τα όσα αναμένονται, αυτά μάλλον θα επιταχύνουν τις εξελίξεις , παρά θα τις απομακρύνουν.
Γι αυτό και θεωρώ χωρίς καμιά απολύτως αξία τις κινήσεις τακτικής  γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Σπεύδω πάντως να επισημάνω την «εκτροπή» που συμβαίνει γύρω από την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς τα κόμματα αποφασίζουν με βάση τα μικρά πρόσκαιρα συμφέροντα τους και όχι το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου.
Πριν όμως  φτάσουμε στην κρίσιμη εκείνη περίοδο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιλέξει την καλύτερη για αυτήν στιγμή για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Κάτι τέτοιο προκύπτει  σχεδόν «δια γυμνού οφθαλμού από την  ίδια την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ιδίως δε στις επιλογές της Ν.Δ.
Μπορεί ακόμη να το «διαβάσει» πίσω από τις γραμμές από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, να «απαλύνει» πτυχές των μεταρρυθμίσεων, να στείλει στο μέλλον τις οδυνηρότερες αποφάσεις, όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και άλλα που καθημερινά σχεδόν εμφανίζονται και θέτουν σε αμφιβολίες την σταθερότητα της κυβέρνησης,.
Με την ευκαιρία δε αυτής της αναφοράς στο ΠΑΣΟΚ να υπενθυμίσω πως έχει ξεχαστεί ολότελα η ρήση ότι «το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με την χώρα» .
 Και τι σημαίνει αυτό;
 Ότι το «ανέβασμα  της χώρας» φαντάζει σαν κάτι το άπιαστο, ή τουλάχιστον  αρκετά απομακρυσμένο,  όσον αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών.
Πέραν αυτών  καθώς ούτως ή άλλως πλησιάζουμε στην κόκκινή ζώνη των αποφάσεων για πρόωρες εκλογές, είναι κρίσιμο να σημειώσουμε ότι  αναζωπυρώνεται η παλαιά αντιπαλότητα  μεταξύ των δύο συνεταίρων, αυτή που ανέθρεψε γενεές  οπαδών και ψηφοφόρων και που έχει σχεδόν  καταγραφεί  στο DNA τους .
Με λίγα λόγια
Ζούμε σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο και ας μην θέλουν κάποιοι να το αναγνωρίσουν και να το ομολογήσουν.
 Υ.Γ.
Την απίστευτη ρευστότητα του χώρου της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, έρχονται να επιβεβαιώσουν οι ταυτόχρονες σχεδόν και παράλληλες πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων που ουσιαστικά καλύπτουν τον χώρο της, η μέσα σε ελάχιστο χρόνο εξαφάνιση της κίνησης των «58» και τώρα και της «Ελιάς»
Η νέα πρωτοβουλία του Β. Βενιζέλου για ιδρυτικό Συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» όσον αφορά το ίδιο τουλάχιστον και καθώς δεν εξαιρεί ρητά τον εαυτό του από την μελλοντική ηγεσία της, μοιάζει με απόπειρα διαμόρφωσης ενός σχήματος  στο οποίο θα διαχυθεί ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ γιατί το άλλο ετοιμάζεται ήδη να κρατήσει όνομα και σύμβολα υπό την ηγεσία του κληρονόμου του ονόματος του Γ. Παπανδρέου.
Αρκεί όμως αυτή η κίνηση για να απαλλάξει το νέο πολιτικό σχήμα από την καταθλιπτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ;
Ίσως, αν εμφανιστούν στο προσκήνιο νέα πρόσωπα και δεν εννοώ απαραίτητα νέα ως προς την ηλικία, αν και αυτό αρχίζει πλέον να θεωρείται βασικό στοιχείο όλων των νέων Ευρωπαϊκών  πολιτικών ηγεσιών στον χώρο τουλάχιστον της Κεντροαριστεράς, όπου 40ρηδες νέοι ηγέτες διεκδικούν την εξουσία και την άσκηση της, αν σχεδιαστεί και εξαγγελθεί μια νέα πολιτική, αν δοθούν πειστικές απαντήσεις στα αδιέξοδα  και τις αγωνίες της κοινωνίας.
Οι παράλληλες πρωτοβουλίες ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ ελάχιστη εμπιστοσύνη γεννούν  στον κόσμο, οι ατελείωτες συζητήσεις, οι αποχωρήσεις και αποστάσεις που κρατούν από αυτήν, η υπόγεια αλλά και εμφανής πολεμική εναντίον της ακόμη και στο εσωτερικό των κομμάτων αυτών, δεν επιτρέπουν πολλές  ελπίδες  ότι το εγχείρημα αυτό θα φτάσει στο τέλος του.

Σχόλια