ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΩΡΩΝ..
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ!

Η απόφαση του χθεσινού Eurogroup, μια απόφαση όντως τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε αναστάτωση όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη , αλλά και διεθνώς.
Η απειλή μιας κρίσης χωρίς επιστροφή, είναι μια απειλή για την διεθνή οικονομία, που αντιμετωπίζει  ήδη  τους ασύμετρους κινδύνους των στρατηγικών επιδώξεων των μεγάλων δυνάμεων και του κινήματος των τζιχαντιστών.
Είναι βέβαια αυτονόητο πως για τα δεδομένα και την παράδοση της Ε.Ε. όλοι εμφανίζονται ταυτόχρονα έτοιμοι να "συζητήσουν", θέτοντες φυσικά ο καθένας τις προϋποθέσεις και τους όρους του.
Το βέβαιο είναι ότι η σχετική φόρμουλα θα βρεθεί τελικά και οι συζητήσεις θα ξαναρχίσουν, αδιάφορο αν αυτές θα διεξάγονται στο τεχνικό επίπεδο- τρόικα δηλαδή με άλλη όμως ονομασία, ή θα έχουν και κάποιο άρωμα πολιτικής παρουσίας και συμβολής.
Και φυσικά ο αιφνίδιος παραμερισμός του Σχεδίου Μοσκοβισί και η "ομόφωνη" των υπολοίπων απόφαση που γνωρίσαμε δεν είναι παρά μεθόδευση της Γερμανίας που θέλει με τον τρόπο αυτόν να επιβεβαιώσει την κυριαχία της και να προσφέρει το αναγκαίο "φύλλο συκής" στους διαμαρτυρόμενους Νότιους συμμάχους της, που απειλούν να καταψηφίσουν ένα Σχέδιο που να βρίσκεται στις κατευθύνσεις και τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, ή να απαιτήσουν την ίδια μεταχείριση.
Το πρόβλημα είναι ότι ανάμεσα στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τον Γ. Νταϊσελμπλούμ παρεμβάλλεται ο Γ. Βαρουφάκης, στο πρόσωπο και κυρίως στην συμεριφορά του οποίου έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται προβληματισμοί, τόσο από ελληνικής πλευράς, όσο και των ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Παρακολούθησα την συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησε ο Γ. Βαρουφάκης μετά την ρήξη στο Eurogroup.
Παρά την επιβληθείσα σίγουρα δέσμευση να μιλήσει από γραπτό κείμενο, το οποίο συχνά παραβίαζε, αξιοποίησε την ευκαιρία των απαντήσεων σε ρωτήσεις, για να μπερδέψει τα πράγματα, να δίνει ακατανόητες απαντήσεις να ξεφεύγει κατά την συνήθεια του σε αναλύσεις και προσωπικέρς απόψειςν και να συμπεριφέρεται ως "σταρ" της οικονομίας και της θεωρίας των "παιγνίων" το αγαπημένο του θέμα, το οποίο δεν λησμονά ποτέ.
Επίδειξη ευφυίας και γνώσεων, ωσάν να απευθύνεται σε φοιτητικό ακροατήριο, ή μετέχει σε επιστημονική συνάντηση με θέμα την οικονομία, την στιγμή που κάθε λέξη έχει την σημασία και το ειδικό βάρος της, σε μια κρίσμη στιγμή που πρέπει να διαχειριστεί με προσοχή και ευθύνη μια δύσκολη και ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη.
Σε μια στιγμή που το ζητούμενο είναι να έχει την επίγνωση ότι απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία που αγωνιά  και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, στην οποία να μεταφέρει την στάση και την βούληση της κυβέρνησης με τρόπο σαφή και αδιαμφησβήτητο, την βούληση δηλαδή της κυβέρνησης για την συνέχιση των συζητήσεων.Αγνοεί (;) ότι απεραντολογίες, εμμονές, προσωπικές απόψεις και ιδεολογίες στοιχίζουν, σπαταλούν την ευκαιρία της στιγμής και τροφοδοτούν αρνητικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη.
Και με την ευκαιρία αυτή μια μικρή παρένθεση.
Αυτή η πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζουν μερικές δεκάδες διαμαρτυρομένων μπροστά στα δημόσια κτίρια στις Βρυξέλλες, ή το Λονδίνο, ή οπουδήποτε αλλού, δεν προσφέρει τίποτε, το αντίθετο εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε μια ψευδαίσθηση και παρασύρει τον λαό σε λάθο εντυπώεις και και λάθος κατευθύνσεις.
Είναι διαφορετικό ζήτημα οι πρόσφατες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, που με την μαζικότητα τους έδεριξαν την πάντοτε αναγκαία συμπαράσταση προς την κυβέρνηση της χώρας, την στιγμή που έχει απέναντι της ολόκληρη την Ευρώπη στην πραγματικότητα.
Κλείνω την παρένθεση και ξαναγυρίζω στον υπουργό Οικονομικών.
Δεν υποτιμώ το γεγονός πως γι αυτήν την κυβέρνηση των άπειρων σε διαπραγματεύσεις "τύπου τρόικας", που απαιτούν βαθύτατη γώση των δεδομένων, αδιαμφησβήτητα στοιχεία,δυνατότητα πειθούς και επιμονής, παρουσία του Γ. Βαρουφάκη, με την αυτοπεποίθηση, την καλή χρήση της Αγγλικής, την εμπειρία των πάνελ, έδωσε χρώμα και χαρακτήρα στην ελληνική παρουσία.
Μέχρις ότου κυριάρχησαν η γοητεία των Μέσων, που τον ανέδειξαν σε σταρ με όλα τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτόν τον χαρακτηρσισμό, τον οποίο καθημερινά τροφοδότησε, με υπερβολική και ανέξέλεκγτη έκθεση του στην κάθε είδους δημοσιότητα.και ο ίδιος, εμφανιζόμενος σε κάθε είδους μέσο επικοινωνίας και παρακολουθώντας ακόμη και τα κοινωνικά δίκτυα, όπου απαντούσε κυρίως σε προσωπικιά πλέον ζητήματα.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η συμετιφορά του αυτή όχι μόνο δεν συγκίνησε την "αριστερα" της κυβέρνησης, αντίθετα προκάλκεσε την οργή της, που - Βλ Τσακαλώτο-, δεν την έκτυψε καν.
Κάποια στιγμή, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα βρεθούμε μπροστά σε ένα φιλικό συναινετικό διαζύγιο, που θα κλείσει το κατα τα άλλα ενδιαφέρον αυτό κεφάλαιο των πρώτων ημερών της κυβέρνησης .

Υ.Γ.
Τι απομένει λοιπόν για την επανέρξαση των συζήτησεων και την συμφωνία μέσω ενός δίκαιου, συμβιβασμού, αυτού που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε win-win;
Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όπου θα αναφερθεί στην επιλογή του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας και φυσικά στα αποτελέσματα και την επόμενη ημέρα των συζητήσεων στο eurogroup.
Εν αναμονή λοιπόν. Και προ πάντός ψυχραιμία.

Σχόλια