Η ΚΡΑΥΓΗ "FREEDOM", "FREEDOM"...ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑ...ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΕΡΤ



Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Λέσβο σήμερα ήταν πράγματι ένα ιστορικό γεγονός.
Για πολλούς λόγους αυτονόητους για τον καθένα.
Έλαχε στην ΕΡΤ μία μεγάλη πρόκληση να καλύψει αυτή αποκλειστικά τα όσα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα συνέβησαν στην Λέσβο, στο Αεροδρόμιο, στην παραλία, στους καταυλισμούς.
Παρουσίασε ένα θλιβερό θέαμα, μια απίστευτη ανοργανωσιά, έκανε καταγέλαστη την χώρα.
Ας ελπίσουμε ότι οι τρίτοι έκαναν απλώς χρήση της εικόνας και όχι των λεγομένων, ή των σχολίων
 Θα μπορούσα να επαναλάβω παραλλαγμένη την γνωστή ιστορία «όταν το δάκτυλο έδειχνε το φεγγάρι, αυτοί κοίταζαν το δάκτυλο» και να τα πω όλα.
Δεν κρατιέμαι όμως να μην θυμηθώ πράγματα που με έβγαλαν κυριολεκτικά από τα ρούχα μου.
Ο Πάνος Χαρίτος , έμπειρος ανταποκριτής, ήταν ο ασυντονιστής των συνεργείων –δώδεκα αν δεν κάνω λάθος ανέφερε- που θα κάλυπταν το γεγονός.
Εγκαταστάθηκε λοιπόν στην Μόρια, όπου εκτός κάμερας συνέβαιναν δραματικά γεγονότα και ψέλλιζε κάτι ακατανόητα για να δικαιολογήσει ότι η κάμερα δεν μπορούσε να τα δείχνει.
Ήταν η οργή και η αγανάκτηση των «κρατουμένων» που ξεχείλιζε και εκφραζόταν με την λέξη «Ελευθερία» το νόημα της οποίας επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν και τα τοπικά στελέχη της ΕΡΤ και οι δύο δημοσιογράφοι στο στούντιο.
Η ένταση που υπήρχε δεν μπόρεσε όμως να κρυφτεί όταν ο η συνοδεία των θρησκευτικών ηγετών βρέθηκε μπροστά στην ασυγκράτητη έκρηξη ενός πρόσφυγα, οι κραυγές και ο πόνος του οποίου συγκλόνισαν τους πάντες.
Αυτή η οργή και η απελπισία των εγκλωβισμένων στους καταυλισμούς, είναι ο λόγος για τον οποίο τους αποφεύγουν οι χιλιάδες των προσφύγων στον Πειραιά και την Ειδομένη  και αυτή η οργή και η απελπισία θα είναι στις προσεχείς ημέρες η αιτία  που θα μετατρέψει τους χώρους φιλοξενίας σε βόμβες έτοιμες να εκραγούν.
Από την Μόρια επιχειρούσε μάταια να συντονίσει κάμεραμαν και δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα να μιλά ο Πάπας και να δείχνουν το λιμάνι ή το αεροδρόμιο με το σταθμευμένο αεροπλάνο.
Το ίδιο συνέβη και όταν πληροφορήθηκες ότι είχαν ήδη φτάσει στο αεροδρόμιο οι δέκα Σύριοι και Αλβανοί, που με μια επαναστατική χειρονομία του ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να πάρει μαζί του ακυρώνοντας στην πράξη την απόφαση της Συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. η οποία ως γνωστόν έχει καταγγελθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ , αλλά και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους Γιατρούς του Κόσμου, ότι παραβιάζει στοιχειώδεις κανόνες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Συνθήκη της Γενεύης.
Πάρα τις προτροπές του λοιπόν, όπως και εκείνες του τοπικού δημοσιογράφου, ο κάμεραμαν έδειχνε τα πάντα εκτός από τους πρόσφυγες.
Και στην συνέχεια όταν όλοι ανέβηκαν στο αεροπλάνο και  όλοι περίμεναν να δουν την στιγμή της «πτήσης προς την Ελευθερία» των προσφύγων και ενώ αυτοί ανέβαιναν την δεύτερη σκάλα του αεροπλάνου η οθόνη επέμεινε να δείχνει την πρώτη και τον συνοδό που σκεφτόταν αν θα την κλείσει ή όχι και  στο μεταξύ οι οικογένειες των προσφύγων ανέβαιναν από την άλλη σκάλα αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν   ούτε το έβλεπαν ούτε το σχολίαζαν.
Και αφού μας έπρηξαν με τον τίτλο που απέδωσαν στους τρεις επισήμους επισκέπτες, αποκαλώντας τους «αρχιερείς», κάποιος επιτέλους το αντιλήφθηκε και ξαφνικά επανήλθαν όλοι στο «προκαθήμενοι των εκκλησιών».
Υπήρχε μια κάμερα απέναντι από την εξέδρα των προκαθημένων  από την οποία μετά τις προσευχές τους θα έριχναν στην θάλασσα στεφάνια για τους χιλιάδες άτυχους πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν την ζωή τους στην θάλασσα προσπαθώντας να καταφτάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.
Αυτή θα έδειχνε και την στιγμή της ρίψης. Δεν σκέφτηκαν όμως ότι έπρεπε να μπορεί να κάνει ζουμ για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι δείχνουν. Αλλά είτε ο χειριστής ξεχάστηκε, είτε δεν υπήρχε σχετική δυνατότητα και έτσι αφέθηκε στην φαντασία μας να δούμε το γεγονός.
Χάος στην αίθουσα του αεροδρομίου, όπου άρχισαν την μετάδοση των συναντήσεων χωρίς ήχο, στην συνέχεια με ελάχιστο και στο τέλος διέκοψαν την μετάδοση για λόγους «Πρωτοκόλλου του Βατικανού»!..
Αυτό το «Πρωτόκολλο» ανακάλυψε κάποια ευφυία και στην συνέχεια σ αυτό απέδιδαν στην  κάθε πρόβλημα, και κάθε αμηχανία.
Οι ειδικοί ασφαλώς παρατήρησαν πολλά περισσότερα.
 Λέω να μην αναφερθώ στα χάλια του στούντιο για την εκνευριστική πολυλογία και επίδειξη γνώσεων, για τις επικαλύψεις των δημοσιογράφων που μιλούσαν ο έναν πάνω στον άλλον πιθανόν χωρίς να το γνωρίζουν, αλλά το κοινό εισέπραττε ένα αλαλούμ.
Τις πταίει;
Η ΕΡΤ είχε τεράστια εμπειρία στην οργάνωση της αποκλειστικής μετάδοσης εικόνες και ήχου. Τι έγιναν λοιπόν τα έμπειρα στελέχη της;
Κάποιος πρέπει να δώσει αναλυτικές υπεύθυνες και ειλικρινείς εξηγήσεις και κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σχόλια