ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΟΗΤΟΣ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΛΟΥ ΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FB



Από τον επί παντός του επιστητού ενημερωμένο Παράλλαξη, πληροφορήθηκα την περιπέτεια του Τέλλου Φίλη, που αποκλείστηκε από το fb για τρεις ημέρες, επειδή έγινε αποδεκτή   «κάποια αναφορά καλοθελητών» εναντίον ενός ποιήματος του, που θεωρήθηκε νομίζω, ότι έθιγε τα θρησκευτικά τους πιστεύω.

Στο ποίημα του με τίτλο «Μεγάλη Παρασκευή της λάθος ματιάς», περιγράφει «τα συναισθήματα που του γεννά μια Μ. Παρασκευή στην εποχή μας», όπως σημειώνει το Περιοδικό Παράλλαξη.

Θα έλεγα κάτι διαφορετικό.

Μεταφέρει στην εποχή μας προσαρμοσμένο στην σύγχρονη τραγική πραγματικότητα, τον αυθεντικό Ευαγγελικό λόγο και πραγματικά  μου προκαλεί έκπληξη πώς δεν έχει παρέμβει κάποιος θεολόγος να το υποστηρίξει.

«Δεν είναι από κει που κοιτάς ο Εσταυρωμένος.
Γωνία Τοσίτσα και Πατησίων είναι,
στα σύνορα του Έβρου σταυρώνεται τις νύχτες,
στης Κακαβιάς τα χιόνια ποτίζεται όξος μουλωχτά»

…………………………………(ΣΥΝΈΧΕΙΑ)……………………………………

Διάβασα το ποίημα και δεν ξέρω γιατί, αλλά κάποιες αόριστες μνήμες πρόβαλλαν επιτακτικά μπροστά μου μια φράση  «των αδελφών μου των ελαχίστων», που επανερχόταν συνεχώς σχεδόν μέχρι το τέλος του.

Έμεινα φυσικά έκπληκτος για τα κριτήρια που χρησιμοποίησε το FB ώστε να επιβάλλει «ποινή αποκλεισμού», αγνοούσα ως ερασιτέχνης, χωρίς ελπίδα, ότι υπάρχει και αυτού του είδους ο έλεγχος στα δημοσιεύματα, γιατί στον μικρό χρόνο που παρακολουθώ –με την κυριολεκτική έννοια της λέξης- φίλους , διάβασα δεκάδες απαράδεκτα δημοσιεύματα που εισέρχονται στο σύστημα παρά την θέληση μου.

Και φυσικά παρακολουθώ την συζήτηση για τον ρόλο των «κοινωνικών δικτύων» στην παραπληροφόρηση , την εκτεταμένη αλλοίωση  αξιών, και συνειδήσεων, απόψεων και ιδεών.

Αλλά ας γυρίσω στο ποίημα του Φίλη και τους  «ελάχιστους» του Ευαγγελίου.
Πίστευα ότι στην φράση αυτή υπάρχει μια απάντηση, αλλά δεν μπορούσα να την θυμηθώ.

Μπήκα λοιπόν στο  Google  έγραψα την λέξη και ιδού το αποτέλεσμα και η απάντηση ταυτόχρονα ,που  στέλνω και στους «καλοθελητές» και στους αρμόδιους του FB.
Το  Google λοιπόν με παρέπεμψε σε δευτερόλεπτα στο «Κατά Ματθαίον» κεφ.
κε΄34-40, το οποίο και  παραθέτω:

« …Τότε ερεί ο βασιλεύς τοις εκ δεξιών αυτού. Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου. Επείνασα γαρ, και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα, και εποτίσατέ με,   ξένος ήμην, και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ασθένησα και επισκέψασθέ με, εν φυλακη ήμην, και ήλθετε πρός με».

Και στην απορία των μαθητών  ότι δεν τον είδαν ποτέ γυμνό, ή πεινώντα, ή ασθενή, ή στην φυλακή, απάντησε:

«Αμήν λέγω υμίν εφ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε».


Εκεί λοιπόν, όπου περιγράφει ο ποιητής , εκεί όντως, υπάρχει στην εποχή  μας καθημερινά,  η «Σταύρωση της Μεγ. Παρασκευής»…

Σχόλια