ΕΝΑ ΑΞΙΕΠΑΙΝΟ ΕΡΓΟ,ΕΝΑ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΛΑΘΟΣ...


Γράφω αυθόρμητα ένα «Σημείωμα»..
Κοιτάζω γύρω μου, μέσα και έξω από την χώρα…
Απελπίζομαι και το εγκαταλείπω. Ο κόσμος καίγεται και εσύ….
Αλλά και πάλι, πώς να το πω.
Η ζωή συνεχίζεται, δεν σε ρωτάει αν συμφωνείς, σε παρασέρνει.  
.................................... 
Οι εργασίες  στην  πλατεία Ν. Τύππα προχωρούν κανονικά και σε λίγο θα είναι έτοιμος ο αναπλασμένος χώρος.



Ολοκληρώθηκαν οι πλακοστρώσεις τα απαραίτητα «μπετά», οι θέσεις παρκαρίσματος, η...αναγκαία  άσφαλτος, οι μαύροι , κίτρινοι και γκρι διακοσμητικοί  κυβόλιθοι, ο νέος μοντέρνος φωτισμός, κολονάκια, τα μικρά παρτέρια πρασίνου,οι διαβάσεις των πεζών.

Θα μπορούσα να χειροκροτήσω την πορεία του έργου, αν δεν προέκυπτε ένα θέμα με τα  παγκάκια που εγκαταστάθηκαν σε όλο το μήκος της ανάπλασης.

Δύο παρατηρήσεις.



Καταρχήν ο αριθμός. 30 παγκάκια , πολλά από τα οποία 3 μέτρων, ή και 5 σε γωνία, καλύπτουν κάθε ελεύθερο χώρο, επιβαρύνοντας αισθητικά με το μαύρο χρώμα της μεταλλικής υποδομής τους και του σκούρου ξύλου , το σύνολο σχεδόν της έκτασης. Σε κανένα άλλο μέρος των δημοτικών πάρκων ή πλατειών δεν έχω δει μια τέτοια αντιαισθητική και ελάχιστα λειτουργική επιβάρυνση.
Στην πόλη με τα υψηλότερα μεγέθη αιωρούμενης σκόνης.

Στην πόλη που υποφέρει από το άναρχο και ανεξέλεγκτο των γκράφιτις, μαύροι πίνακες προκλητικοί για ...μουντζούρες!..



Ακόμη και στα στενά πεζοδρόμια και με θέα τα μικρομάγαζα της γειτονιάς το τοποθετήθηκαν παγκάκια. Κάθεσαι και ατενίζεις το σε απόσταση μέτρου το.. Καθαριστήριο της γειτονιάς.



Ο νέος αναπλασμένος χώρος πολιορκείται από την  μεγάλη και συνεχή κίνηση αυτοκινήτων της Βασ. Όλγας, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και την αυξημένη επίσης  κίνηση των αυτοκινήτων στην Ν. Τύππα, η οποία διασχίσει σε όλο του το μήκος της  τον χώρο.

Για αυτό και τα 30 παγκάκια  -που μόνο «παγκάκια» δεν είναι- είναι υπερβολικά πολλά, για τις ανάγκες της περιοχής.



Εγκαταλείφθηκε η απλή, φτηνή  κατασκευή υποδομής με σκελετούς από μπετόν, όπως την γνωρίσαμε πολλά χρόνια τώρα, για μια ακριβή δυσλειτουργική, ευάλωτη στα σκουπίδια και την φθορά και   ασφαλώς πολύ ακριβότερη κατασκευή.

Ήδη μέσα σε δύο μέρες, τα ενδιάμεσα κενά της ξύλινης επίπλωσης, γέμισαν φύλλα και χώματα που  συγκρατούν τα νερά της βροχής  και μέσα  σε πολύ λίγο χρόνο θα διαβρώσουν και θα καταστρέψουν τα ξύλα.




Φαντάζομαι ότι η σύλληψη αυτών των κατασκευών όταν έγινε στο γραφείο του σχεδιαστή- μελετητή να προκάλεσε ενδιαφέρον, ίσως και ενθουσιασμό, ότι εκσυγχρονίζεται και ανανεώνεται ένα «αρχαίο» σύστημα που επί δεκαετίες εφαρμόστηκε στις πλατείες (πλην Νέας  Παραλίας) και να την υποστήριξε θερμά  στην σχετική εισήγηση του.


Κάτω από τα μεγάλα πεύκα των Εξοχών, το χειμερινό καταφύγιο χιλιάδων πουλιών, που κάθε βράδυ μεταβάλλουν πλατείες αυλές και πεζοδρόμια σε..βρώμικα κοτέτσια!..

Αλλά η πραγματικότητα αναδεικνύει προβλήματα συντήρησης και κυρίως λειτουργικά, που κινδυνεύουν να τα μετατρέψουν σε μονίμως βρώμικα και τελικά  αχρησιμοποίητα

Τώρα βέβαια έγιναν. Ελπίζω ότι τουλάχιστον δεν θα αφεθούν στην τύχη τους.
Γιατί τότε θα προκύψουν άλλα χειρότερα προβλήματα.

Υ. Γ.
Σιχαίνομαι να βλέπω έναν «γερογκρινιάρη» να τα βάζει με τις λειτουργίες και την οργάνωση της πόλης και ιδιαίτερα με  τις επαινετές προσπάθειες όπως αυτή της Ν.Τύππα, αλλά δεν αντέχω και τέτοιας μορφής λάθη .Ιδιαίτερα όταν βιώνω καθημερινά το αίσχος και το χάος των πεζοδρομίων της Βασ. Όλγας στην γειτονιά μου.  

Σχόλια