"Μετά είκοσιν έτη"

Πάμε πίσω, είκοσι ακριβώς χρόνια..
Προεκλογική περίοδος στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο Θεοχάρης Μαναβής, ο ευγενής σοσιαλιστής Δήμαρχος, με το πλούσιο έργο, ο πρώτος ουσιαστικά Δήμαρχος της "Αλλαγής",συναντά την επέλαση της Νέας Δημοκρατίας στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας, με τον Έβερτ στην Αθήνα, τον Κούβελα στην Θεσσαλονίκη και τον Αδριανόπουλο στον Πειραιά και χάνει τις εκλογές..

Σε κείνες τις εκλογές και με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Πολιτισμού-Νεολαίας και Αθλητισμού, απηύθυνα μια ανοικτή επιστολή με τίτλο: "Ανοικτή επιστολή προς τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο της πόλης μας".

Το κείμενο της επιστολής εκείνης θα παρουσιάσω σήμερα, έτσι για να αξιολογήσουμε το ουσιαστικό περιεχόμενό της, αλλά και τον χαρακτήρα της. Και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τα είκοσι αυτά χρόνια που κύλησαν έκτοτε, για το τι άλλαξε, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, για την πόλη, τις συνθήκες, τις αντιλήψεις, τις πρακτικές:

" Ύστερα από πολλή σκέψη, αποφάσισα να απευθύνω αυτή την επιστολή σε όλους εκείνους, που άμεσα ή όχι έγιναν αποδέκτες, συμμέτοχοι, ή και προσεκτικοί, ή επιφυλακτικοί θεατές αυτής της μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας των τελευταίων χρόνων, που συμβατικά ονομάζεται "πολιτιστική πολιτική του Δήμου"
Το αποφάσισα με την ίδια αγωνία που πιστεύω πως κατέχει όλους για την πολιτιστική ζωή και ανάπτυξη αυτής της πόλης, σε μια περίοδο που η ένταση, η οξύτητα και καμιά φορά ο φανατισμός, είναι δυνατόν να βάλουν σε κίνδυνο σημαντικές προσπάθειες, πρωτοβουλίες ή και κατακτήσεις.

Ό,τι έγινε αυτά τα τέσσερα περίπου χρόνια ήταν αποτέλεσμα μιας σταθερής πολιτικής, σχεδιασμένης με προσοχή και ευαισθησία, με κατευθυντήρια γραμμή την ελευθερία της έκφρασης, την δημοκρατία και συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων, την δημιουργία στελεχιακής, κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, όσο αυτό ήταν δυνατό, την συγκρότηση θεσμών για μόνιμη και με συνέπεια πολιτιστική παρουσία και πράξη.

Είναι κοινά αποδεκτή η ύπαρξη σήμερα μιας πραγματικότητας με μια σημαντική ανάπτυξη καλλιτεχνμικών και γενικώτερα πολιτιστικών θεσμών, που δημιουργήθηκαν μέσα σ αυτήν την τετραετία. Το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης,ο Θεατρικός Οργανισμός,το Κέντρο παιδικών Βιβλιοθηκών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας,η Δημοτική Πινακοθήκη, το Κέντρο Πληροφόρησης νεότητας,το Κέντρο Μουσικής,το Κέντρο ορχηστικών τεχνών,το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το νεανικό Σταυροδρόμι, τα Δημοτικά Γυμναστήρια,τα Αθλητικά Πάρκα και οι μόνιμες καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Υπάρχει μια πραγματικότητα δημοκρατικής λειτουργίας και συμμετοχής σε καλλιτεχνική και επαγγελματική βάση, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς φανατισμό.

Παράλληλα εξασφαλίστηκε μια βασική υποδομή σε κτίρια,εξοπλισμό και εξειδικευμένα στελέχη.Όχι πάντα απόλυτα πετυχημένη, όχι πάντα ολοκληρωμένη, αλλά σε μια έκταση ουσιαστική και σημαντική.

Τα 1.000 τ.μ. χώρων για πολιτιστικές δραστηριότητες, είναι τώρα 8.000 τ.μ. Ένας νέος έμπειρος, ενθουσιώδης, με ειδικές σπουδές κόσμος (βιβλιοθηκονόμοι, ιστορικοί,εικαστικοί καλλιτέχνες, άνθρωποι του θεάτρου και της μουσικής) με την φροντίδα και την καθοδήγηση Εφορευτικών Επιτροπών, επιλεγμένοι οι πρώτοι και οι δεύτεροι με κριτήρια γνώσεων,πείρας,προσφοράς στην παιδεία και την Τέχνη,ζωντανεύουν αυτούς τους χώρους, σχεδιάζοντας την πολιτική του Δήμου, προτείνουν τα διάφορα προγράμματα του με μοναδικά κριτήρια τη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης.

Και δεν είναι τυχαίο ότι για την πορεία αυτή επιδιώχθηκε και έγινε σταθερό χαρακτηριστικό της, η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γι αυτό και για πρώτη φορά μια ευρύτερη πολιτική για την Ειρήνη,τον ρατσισμό,τη βία,ένωσε κάτω από την παρουσία του Δήμου, τα Κινήματα Ειρήνης, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς ολόκληρης της πόλης.

Πρέπει να αναφερθώ και στις οικολογικές πρωτοβουλίες, όχι σημαντικές αριθμητικά, αλλά ουσιαστικές που αναδεικνύουν την ευαισθησία μας και τις δυνατότητες που έχουν διανοιχθεί στην κατεύθυνση αυτή.

Αυτή την πολιτική, αυτή την αντίληψη, αυτές τις επιλογές, αυτή την νέα πραγματικότηρτα, ζητώ να διαφυλάξουμε και να στηρίξουμε προς κάθε κατεύθυνση, απέναντι σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις δημοτικές κινήσεις, αυτή την εποχή των υποσχέσεων, των προτάσεων και των προγραμμάτων

Είναι μια κατάκτηση των διανοουμένων και των καλλιτεχνών της πόλης,είναι μια ουσιαστική συμβολή στην πολιτιστική ανάπτυξη,είναι ένα σημαντικό βήμα σε μια μακροχρόνια δύσκολη πορεία,είναι μια αρχή που δεν πρέπει να μείνει χωρίς συνέχεια.

Απευθύνομαι σε σας γιατί πιστεύω ότι σαν ευαίσθητοι δέκτες και αυστηροί κριτές μετέχετε στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας,έχετε την αγωνία της κοινωνικής ευθύνης της διανόησης και καταβάλετε σημαντικές προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση".

Σχόλια