ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2010: Η Πόλη ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η ειδική Επιτροπή της Ένωσης (Selection Panel), που συγκροτήθηκε με την σύνθεση και τις αρμοδιότητες, που της προσέδωσαν οι σχετικές αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αρμόδια να εξετάσει τις προτάσεις και τα προγράμματα των υποψηφίων πόλεων και να εισηγηθεί σχετικά ,συνεδρίασε, όπως ήδη έχει αναφερθεί σε παλαιότερο «Σημείωμα» στις 14 και 15 Μαρτίου 2006 ,για να εξατέσει τις υποψηφιότητες για το 2010.

Στο πρακτικό της Επιτροπής (Report of the selection meeting for the European Capitals of Culture 2010) και στο κεφ.IV The Panel’ s assessment
Παρ.1 Assessment and Conclusion, με το οποίο η Κωνσταντινούπολη ανακηρύσσεται ουσιαστικά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010 αναφέρονται τα εξής :

«Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων με κάθε μία από τις αντιπροσωπείες, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ευρωπαϊκή διάσταση και την ευρωπαϊκή αξία των προτάσεων, στην υποδομή των πόλεων που πρόκειται να φιλοξενήσουν μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα μαζί με ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλη την Ευρώπη, στον διαρκή χαρακτήρα του καλλιτεχνικού προγράμματος, καθώς επίσης και στις υποδομές που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν. Επίσης, η επιτροπή ρώτησε για το αν και με ποιο τρόπο το κεφάλαιο του καλλιτεχνικού προγράμματος του 2010 θα εμφανιστεί στην πόλη και την πολιτισμική της ζωή και για την άμεση ανάμειξη των πολιτών, η οποία θα διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Τέλος, η επιτροπή ρώτησε επίσης σχετικά με τη διοικητική δομή και την καλλιτεχνική παραγωγή του προγράμματος και για την υποδομή που θα πραγματοποιηθεί για το 2010 και μετά».

Στην συνέχεια αξιολογούνται οι κατατεθείσες δύο προτάσεις του Κιέβου και της Κωνσταντινούπολης, που συναγωνίστηκαν για την την επιλογή της εκτός Ενωμένης Ευρώπης , Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

«Η επιτροπή επιλογής καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν αυτές οι δύο πόλεις που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέλη της επιτροπής αναγνώρισαν ότι οι υποψηφιότητες των δύο πόλεων περιλάμβαναν σημαντικά πολιτισμικά πλεονεκτήματα και ελκυστικές εκδηλώσεις.

Όσον αφορά στην υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης, η επιτροπή σημείωσε ότι η πρόταση αποτελούσε το αποτέλεσμα μακράς και προσεκτικής προετοιμασίας καθώς επίσης και εις βάθους στοχασμού για το χαρακτήρα και το σκοπό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η επιτροπή κατάλαβε ότι η αντιπροσωπεία είχε καθαρή άποψη για τη σύλληψη, τα εργαλεία και τη μεθοδολογία που χρειάζεται η επίτευξη του στόχου. Οι ειδικοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του προγράμματος και τη δυνατή ευρωπαϊκή διάσταση της πρότασης.

Η ιδέα ενός προγράμματος διαρθρωμένου πάνω στα τέσσερα στοιχεία θεωρήθηκε σημαντική γιατί είναι πρωτοποριακή και ταυτόχρονα βασίζεται στις ρίζες της πόλης. Η διαδικασία εξέλιξης της πόλης, καθώς επίσης και ο δραστήριος ρόλος της κοινωνίας αποτέλεσαν τα βασικά πλεονεκτήματα της πρότασης. Ο διαρκής χαρακτήρας του προγράμματος που αρχίζει το 2007 και τελειώνει μετά τη χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κρίθηκε θετικά όπως θετικά κρίθηκε και η πρόθεση προσέγγισης ομάδων του τοπικού πληθυσμού που φυσιολογικά δεν αποτελούν κοινό- στόχο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η επικοινωνιακή στρατηγική που αναπτύχθηκε ως αναπόσπαστο κομμάτι της πρότασης θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα προς μίμηση για επόμενες υποψηφιότητες.

Η επιτροπή κατέληξε ότι η πρόταση της Κωνσταντινούπολης ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια της υπ’αριθ. 1419 Απόφασης και ομόφωνα αποφάσισε να προτείνει την ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010, βάσει της υπ’αριθ. 1419/1999 Απόφασης.

Στο ρόλο της ως συμβουλευτικού σώματος, η επιτροπή προέτρεψε την αντιπροσωπεία της Κωνσταντινούπολης να δώσει ιδιαίτερη σημασία στη διαδικασία επιλογής δράσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Η επιτροπή έκρινε ότι η εποπτική και συμβουλευτική διαδικασία που πρόκειται να επιβληθεί από την Κομισιόν με τη νέα Απόφαση, θα αποτελέσει χρήσιμο βοηθητικό εργαλείο για την προετοιμασία της Κωνσταντινούπολης για το 2010».

Σχόλια