Κωνσταντινούπολη 2010- Ένα τελευταίο -προς το παρόν-Σημείωμα.

Τα μηνύματα από κάθε γωνιά της Ευρώπης, από τις σφυγμεμετρήσεις της κοινής γνώμης, από τα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου, από τις δηλώσεις πολιτικών, αλλά τώρα πλέον και από τα επίσημα κείμενα των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Κοινοβουλίου, της προεδρείας, της επιτροπής κλπ, όλα συγκλίνουν στην σαφή εικόνα που διαμορφώνεται και που δείχνει ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, έχει χάσει την δυναμική της, ο ορίζοντας έχει θολώσει, οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί ανατρέπονται με ραγδαίο τρόπο.

Το σημαντικώτερο όμως είναι πως και στην Τουρκία το ευρωπαϊκό όραμα έχει παύσει να συγκινεί τον κόσμο, οι αντίθετες φωνές δυναμώνονται καθημερινά και προπαντός η Τουρκία ανακαλύπτει και πάλι το «ανατολικό» όραμά της, την αναζήτηση ενός ρόλου προς την ανατολή, προς τις μουσουλμανικές χώρες που την περιβάλουν , όπου ένας ηγεμοινικός ρόλος φαίνεται περισσότερο ρεαλιστικός.

Κάτω από αυτές τις προοπτικές, το ερώτημα τι θα συμβεί στην Τουρκία μέχρι το 2010, οπότε η Κωνστανινούπολη θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επιδέχεται πλέον μια αμήχανη απάντηση γεμάτη ερωτηματικά.

Και συνεπώς οι προβληματισμοί για την ανάδειξη ενός ισχυρού πολιτιστικού πόλου , ανταγωνιστικού προς την Θεσσαλονίκη, αποκτούν άλλη διάσταση.Ασφαλώς και δεν χάνουν την σημασία τους. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες τηςΠόλης, κυρίως αυτές που έχουν διεθνή χαρακτήρα και απήχηση. Και όχι απλώς να τις παρακολουθεί.

Παρ όλα αυτά ,τα βασικά ερωτηματικά και οι προβληματισμοί που διατυπώθηκαν σε μια σειρά από σημειώματα τις προηγούμενες ημέρες, διατηρούν την αξία τους, έστω και αν η τυχόν ανατροπή της ενταξιακής διαδικασίας , θέσει τα πράγματα σε διαφορετική βάση.

Εν αναμονή λοιπόν.

Και στο μεταξύ ας δούμε – σε ένα τελευταίο για την ώρα Σημείωμα- τι σχεδιάζει ο σχετικός Οργανισμός-πολυπρόσωπος κατά την ανατολικώτερη εκδοχή της Θεσσαλονίκης- για το 2010 στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως την πορεία προς το 2010, γιατί αυτό κυρίως μας ενδιαφέρει.

Θα κάνω μόνο μία παρατήρηση, καθώς μελετώ με πολύ ενδιαφέρον, την σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.
Μια παρατήρηση συγκριτική με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς της Θεσσαλονίκης και κυρίως όχι τόσο με τα επίσημα κείμενα, όσο με το κλίμα, τις απίστευτες προσδοκίες,που η πόλη και η κοινωνία στήριξαν στην δική μας Πολιτιστική Πρωτεύουσα, που αποτέλεσε άλλωστε και μία από τις –πολλές είναι αλήθεια- αιτίες της απογοήτευσης, και της γενικευμένης αίσθησης περί «χαμένης ευκαιρίας».

Εδώ, στην Κωνσταντινούπολη, οι στόχοι και τα αντίστοιχα προγράμματα περιορίζονται αυστηρά σε καθαρά πολιτιστικά, και επικοινωνιακά γεγονότα, που στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, να αυξήσουν το ενδιαφέρον για τα ζητήματα του πολιτισμού, να διαμορφώσουν πρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη μεγάλου τουριστικού ρεύματος,να ενισχύσουν την καλλιτεχνική δημιουργία και κυρίως τους νέους καλλιτέχνες.

Στο βάθος βέβαια όλα αυτά κρύβουν ένα ανομολόγητο αλλά σαφή πολιτικό στόχο. Να κινήσουν τα πράγματα προς μια περισσότερο «ευρωπαϊκή» και σύγχρονη κοινωνία,να διαρρήξουν τα φράγματα, που εμποδίζουν τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής κοινωνίας.

ΓΙ αυτό και με βεβαιότητα μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως στην πραγματικότητα στόχος της επιδίωξης για την ανάληψη αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής πολιτιστικής διοργάνωσης-και γιατί όχι κίνητρο αυτών που την αποδέχτηκαν- είναι σαφάστατα η τουρκική κοινωνία.
Ας δούμε λοιπόν αυτο το πρόγραμμα:

«Αν η Κωνσταντινούπολη γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης…

Τι θα συμβεί αν η Κωνσταντινούπολη γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2010;

Από το 2006 και πέρα το όνομα της Κωνσταντινούπολης θα συνδεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με τον πολιτισμό και τις τέχνες.
Καθώς η Τουρκία προχωρά με την υποψηφιότητά της για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σχέδια τα οποία θα πραγματοποιούνται θα δείχνουν ότι η Κωνσταντινούπολη, το σύμβολο της χώρας, είχε εδώ και εκατοντάδες χρόνια διαδραστική σχέση με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Θα γίνει διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει μεγαλύτερο πόλο έλξης από ποτέ.
Η Κωνσταντινούπολη θα επιτύχει μακροχρόνια οφέλη στο πεδίο της αστικής ανανέωσης, της αστικής ζωής και της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Νέα μουσεία θα ιδρυθούν για να προστατέψουν και να παρουσιάσουν τα πολιτισμικά μας πλεονεκτήματα και θα ανακαινιστούν ιστορικά μνημεία, τα οποία, με άλλες ιδιότητες, θα ανοίξουν για το κοινό.
Οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης θα έρθουν σε επαφή με νέες καλλιτεχνικές μεθόδους. Οι ταλαντούχοι νέοι θα έχουν την ευκαιρία αναμειχθούν στενότερα με την καλλιτεχνική δημιουργία.
Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για μεγάλο αριθμό ατόμων, θέσεις στον επικοινωνιακό, οργανωτικό, εκπαιδευτικό, σχεδιαστικό, διοικητικό και δημιουργικό τομέα.
Αυτοί που θα έρχονται στην Κωνσταντινούπολη για πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα θα επισκέπτονται το πολιτισμικό πλούτο της πόλης, τα τεμένη, τις εκκλησίες, τα παλάτια και τα μουσεία.
Ο πολιτιστικός τουρισμός θα ενισχυθεί και τα αναπτυχθεί (οι μορφωμένοι και καλλιεργημένοι τουρίστες διαμένουν τρεις φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους. Αυτό σημαίνει ότι η Κωνσταντινούπολη, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα αποκτήσει μεγάλη τουριστική δυναμική.)
Πολλοί άνθρωποι από τον κόσμο του πολιτισμού και των τεχνών μαζί με εκπροσώπους των ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα έρθουν στην Κωνσταντινούπολη από την Ευρώπη και από άλλες χώρες του κόσμου.
Αυτό θα συμβάλλει θετικά στην προώθηση και τη διαφήμιση της Κωνσταντινούπολης
Η επιλογή ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπη θα δώσει ώθηση στις οικονομικές σχέσεις της πόλης με την Ευρώπη καθώς επίσης θα συμβάλλει στις πολιτισμικές σχέσεις.
Με την ανανέωση που θα πραγματοποιηθεί, διοικούντες και διοικούμενοι θα έρθουν πιο κοντά και χέρι – χέρι θα μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία τους ώστε να αναπτυχθεί ένα μακροπρόθεσμο αποδεκτό μοντέλο για το μέλλον.
Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης ανακαλύπτοντας την ομορφιά της πόλης τους, θα αισθανθούν υπερήφανοι που ζουν σε τέτοια πόλη».

Σχόλια