Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο ΠΑΛΛΑΣ!...

Από τα ακατανόητα της πολιτιστικής μας καθημερινότητας...

Η Θεσσαλονίκη απόκτησε μια από τις πληρέστερες και πλέον σύγχρονες υποδομές στον τομέα του πολιτισμού,ώστε κάποιοι να υποστηρίζουν - ακόμη και σήμερα- την άποψη ότι ξεπερνούν τις δυνατότητες της πόλης, να κρατά λειτουργικούς και σε πληρότητα, όλους αυτούς τους χώρους..

Κι όμως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ο αρχαιότερος κρατικός πολιτιστικός οργανισμός της πόλης,που συνοδεύει την πολιτιστική της ζωή ως πρωταγωνιστής και έχει διαμορφώσει γενεές μουσικόφιλων, δεν κατάφερε να βρει στέγη .

Και καταφεύγει τώρα στο ΠΑΛΛΑΣ, έναν από τους ιστορικούς κινηματογράφους του κέντρου, που η γνωστή εξέλιξη με τα συγκροτήματα των κινηματογράφων εκτός κέντρου, τον οδήγησε κι αυτόν, όπως και σχεδόν όλους τους άλλους,στο οριστικό κλείσιμο.

Ελπίζω ότι οι μελέτες που προηγήθηκαν για την ακουστική του χώρου, για τις τεχνικές και άλλες δυνατότητες φιλοξενίας των μουσικών, των οργάνων και των προβών, να αποδείχτηκαν επαρκείς , γιατί σ αυτήν την πόλη ισχύει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού το γνωστό"ουδέν μονιμότερον του προσωρινού" και οποιοδήποτε λάθος θα έχει τις συνέπειές του.

Δεν έχω όμως καμιά αμφιβολία ότι ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας, Μύρων Μιχαηλίδης - ο τρίτος Μιχαηλίδης που την διευθύνει- οδηγήθηκε σχεδόν αναγκαστικά στην λύση αυτή, μετά από τις περιπέτειες και τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων κατά την αναζήτηση στέγης.

Γιατί κανείς φαντάζομαι δεν ξεχνά πως η Κ.Ο.Θ. κατέφυγε από την ίδρυσή της και την πρώτη φιλοξενία της στο Βασιλικό Θέατρο, άλλοτε στην Αίθυουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, άλλοτε στην αίθουσα τελετών και το Θέατρο της Ε.Μ.Σ. και τελικά στο Μέγαρο Μουσικής, χωρίς να κατορθώσει ποτέ, να εξασφαλίσει μόνμιμη στέγη.

Θα παραμείνει πάντως σε όλους φαντάζομαι η πικρή γεύση, από την αίσθηση των αδυναμιών της πόλης, να συνεργαστεί και να συλλειτουργήσει, να αξιοποιήσει με τον αποτελεσματικότερο, τον οικονομικότερο και τον παραγωγικότερο τρόπο, τους εξαιρετικούς πολιτιστικούς χώρους, που απέκτησε με την ευκαιρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Σχόλια