ΘΕΑΤΡΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ-Πορεία προς το πουθενά.Η έκρηξη του Νικηφ.Παπανδρέου

Από τις «Σημειώσεις» του Νικηφόρου Παπανδρέου στον «Αγγελιοφόρο», πληροφορήθηκα το νέο κατόρθωμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Καθιερώνει μαθήματα θεατρικής αγωγής στα Δημοτικά σχολεία και αναθέτει την διδασκαλία στους υπηρετούντες ήδη σ αυτά δασκάλους, αφού περάσουν ένα . ταχύρρυθμο σεμινάριο!..

Και αγανακτεί ο Νικηφόρς Παπανδρέου, ως θεατράνθρωπος, αλλά κυρίως ως Δάσκαλος, που από τα χέρια του παίρνουν πτυχία οι θεατρολόγοι του τμήματος θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών.

Και μιλάει και για τις τέσσερις συνολικά Σχολές θεατρολογίας, που λειτουργούν ως πανεπιστημιακά τμήματα στην Ελλάδα και κάθε χρόνο δίνουν πτυχία σε νέους, που στην συνέχεια βγαίνουν στην ανύπαρκτη για θεατρολόγους ελληνική αγορά εργασίας. Γνώρισα μερικά από τα παιδιά αυτά κατά καιρούς είτε στο ΚΘΒΕ, είτε στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και είδα από πολύ κοντά το τραγικό επαγγελματικό τους αδιέξοδο.Και, πρέπει να το πω, τον ενθουσιασμό και την αφοσίωσή τους σ αυτά που σπούδασαν και αγάπησαν και ταυτόχρονα, το φοβερό αδιέξοδο μέσα στο οποίο βρέθηκαν.

Και τότε είχα αγανακτήσει μ αυτήν την λογική της ελληνικής πολιτείας, να παγιδεύει κατ αρχάς τον κόσμο και στην συνέχεια να πετά κυριολεκτικά στην «αγορά» ένα κόσμο που δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να βρει απασχόληση με βάση αυτά που σπούδασε.

Και τώρα τα χειρότερα. Ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδων και ταυτόχρονα το κλείνει κατάμουτρα σε εκείνους που έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να αποκαταστήσει επαγγελματικά.
Δεν είναι βέβαια δευτερεύον το ζήτημα ότι έτσι όπως σχεδιάζει το πρόγραμμα θεατρικής αγωγής δεν έχει την παραμικρή ελπίδα ότι μπορεί να επιτύχει οτιδήποτε σοβαρό, για να μην πω, ότι θα καταστρέψει και όσα άλλοι φορείς, όπως οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, ή κάποιοι φωτισμένοι εκπαιδευτικοί έχουν πετύχει..

Σκέφτομαι αυτά τα νέα παιδιά, που θα δουν να καταρρέει μπροστά τους, η τελευταία ελπίδα, όχι απλώς για επαγγελματική αποκατάσταση,αλλά για ευκαιρίες και δυνατότητες δημιουργίας,έκφρασης, αυτοπεποίθησης και τελικά επιβεβαίωσης.

Σχόλια