ISTANBUL 2010- The city of 4 Elements

Μια διακήρυξη-έκπληξη συνοδεύει την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης.

Με μια τολμηρή για τα σημερινά δεδομένα της Τουρκίας ματιά,η πόλη σκιαγραφείται ως ένα ιστορικό κοσμοπολίτικο κέντρο, ως τόπος συνάτησης και συμβίωσης των πολιτισμών.
Αυτή η διακήρυξη παρατίθεται εδώ, ως δείγμα των απόψεων μιας προωθημένης ελίτ, που πέρα από κατανοητές σκοπιμότητες δείχνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει την πορεία προς το 2010 και να φέρει στο προσκήνιο της Ευρώπης την εικόνα μιας πόλης, που προσέρχεται στην ιστορική συνάντηση με τον πλούτο μιας μοναδικής και αξιοζήλευτης κληρονομιάς:

«Στο πέρασμα της ιστορίας η Κωνσταντινούπολη υπήρξε τόπος αναρίθμητων κοινοτήτων και πολιτισμών. Στις μέρες μας, αυτή η «όμορφη αρμονία», η οποία είναι σφηνωμένη στα θεμέλια της πόλης και περιτυλιγμένη στα κλαδιά του οικογενειακού της δέντρου, δεν αποτελεί απλά μια ευχάριστη θύμηση του παρελθόντος. Η Κωνσταντινούπολη διατηρεί ακόμη τον πλούσιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, μερικές φορές συγκαλύπτοντας και άλλες φορές αποκαλύπτοντας τα αποδεικτικά στοιχεία αυτής της απαράμιλλης κληρονομιάς. Η πόλη αποτελεί ζωντανό παράδειγμα μιας ξακουστής συνάντησης των πολιτισμών – κάτι που λείπει τόσο απελπιστικά από το σύγχρονο κόσμο, που ακόμη και η αναζήτησή του μοιάζει ουτοπική. Για περισσότερο από 2.000 χρόνια, η πόλη, σαν να ήταν εμπνευσμένη από τη θεωρία των τεσσάρων στοιχείων του Αριστοτέλη, αιχμαλώτισε την προσοχή του κόσμου.

Κάποτε ήταν ο χρυσός που οι άνθρωποι θεωρούσαν ως τον τέλειο συνδυασμό των τεσσάρων στοιχείων. Η Κωνσταντινούπολη που κάποτε εξουσίαζε χώρες τριών ηπείρων, με το πέρασμα των χρόνων λειτούργησε ως μαγνήτης μεταναστών για τους οποίους οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης ήταν στρωμένοι με αυτόν τον παροιμιώδη χρυσό. Μετά όλα τα τραύματα που υπέστη από την ίδρυσή της, η Κωνσταντινούπολη, που καθοδηγείται συμβολικά από τα τέσσερα στοιχεία, υπόσχεται τώρα να ξαναζωντανέψει τη φόρμουλα (συνταγή) που είναι αποτυπωμένη στα γονίδιά της. Με πολιτισμικούς και καλλιτεχνικούς όρους, στον κόσμο «θα αξίζει το βάρος της σε χρυσό» ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπη»..

Σχόλια