ΥΦΑΝΕΤ- Ένα καλό τέλος, μια νέα, δύσκολη, αρχή

Η απόφαση του Κ.Α.Σ. με την οποία εγκρίνει την απ ευθείας αγορά της ΥΦΑΝΕΤ από το ΥΠΠΟ, είναι αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας στον τομέα του πολιτισμού.

Δικαιώνει για άλλη μια φορά την άποψη ότι η πόλη πρέπει να θέτει υψηλούς στόχους και να επιμένει ακόμη και σε μια μακροχρόνια διεκδίκησή τους, όταν αυτό απαιτείται.

Περισσότερο από 10 χρόνια διήρκεσε η προσπάθεια αγοράς της ΥΦΑΝΕΤ ,για την στέγαση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η ολοκλήρωση των εργασιών και η εγκατάσταση εκεί του Μουσείου.
Και να σκεφτεί κανείς πως η διεκδίκηση της ΥΦΑΝΕΤ από την Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε στο όνομα του υπό ίδρυση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, για το οποίο είναι γνωστή η πρωτοβουλία της « Πολιτιστικής Πρωτεύουσας » να συστήσει το Μουσείο και να απαιτεί την θεσμοθέτησή του, που επιτεύχθηκε στα τέλη του 1977 ως « θεσμικό κεκτημένο » της Θεσσαλονίκης…

Ας επιστρέψουμε όμως στην αγορά της ΥΦΑΝΕΤ.
Οι ουσιαστικές και ποιοτικές αλλαγές, που θα επιφέρει στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης,και στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής της Τούμπας είναι αναμφισβήτητα μεγάλες.
Η ισχυρή ώθηση που θα δοθεί στην αναμόρφωση του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος της περιοχής, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ανάλογη αλλαγή που είδαμε στην Δυτική Θεσσαλονίκη, από την ανέγερση και λειτουργία του πολιτιστικού συγκροτήματος της Μονής Λαζαριστών.

Η σχετική εξαγγελία προκαλεί όμως και μερικά ερωτηματικά , που λογικά προκύπτουν από τις συνοδευτικές αποφάσεις.

Εξαιρετικά θετική είναι η απόφαση να στεγαστεί στους χώρους που αναμένεται να δημιουργηθούν και το Μουσείο Design. Δικαιώνει τους κόπους και τις θυσίες ενός επίμονου συλλέκτη του Στέργιου Δελιαλή, αφοσιωμένου στην ιδέα ίδρυσης του Μουσείου εδώ και δεκαετίες.

Ταυτόχρονα δηλώνεται ότι εκεί θα στεγαστούν επίσης το Μουσείο Φωτογραφίας και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης.
Αν αυτό σημαίνει ότι οι χώροι που απελευθερώνονται στο Λιμάνι από την μετακίνησή τους στην ΥΦΑΝΕΤ, θα παραχωρηθούν στο Μουσείο Κινηματογράφου,τότε έχει καλώς.

Δεν πρέπει δηλαδή με κανένα τρόπο να εγκαταλειφθεί ο μετά από σκληρούς και πολυετείς αγώνες θεσμικός χαρακτηρισμός του πρώτου προβλήτα, ως χώρου « πολιτιστικών δραστηριοτήτων » και να αδρανοποιηθεί η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίστηκαν οι χρήσεις των αποθηκών, που αναμόρφωσε η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα».
Ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί η ιδέα της εγκατάστασης του Μουσείου Design στο κτίριο που τώρα στεγάζεται το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, αφού ειδικά για το Μουσείο αυτό σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε και μόνο ατυχείς χειρισμοί και συμπεριφορές το εμπόδισαν να βρίσκεται εκεί ήδη από το 1997.

Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι τι θα συμβεί στο συγκρότημα των Λαζαριστών, αν το ΚΜΣΤ αποχωρήσει πλήρως και οριστικά.

Καθώς αναζωπυρώνεται η απίστευτη ιδέα να αποχωρήσει το ΚΘΒΕ από το κτίριο-θέατρο της Ε.Μ.Σ., αφού κατασκευάσει πρόσθετα διοικητικά κτίρια στο Βασιλικό Θέατρο και από τα θέατρα των Λαζαριστών, η τυχόν αποχώρηση του ΚΜΣΤ από τους Λαζαριστές θα θέσει σε κίνηση ένα μηχανισμό πλήρους αποδιάρθρωσης και συρρίκνωσης του συγκροτήματος αυτού, που όπως τονίστηκε ήδη, εξελίχθηκε πλέον σε ζωτικό στοιχείο όχι μόνο της πολιτιστικής αναβάθμισης της περιοχής, αλλά και παράγοντα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Ένα τελευταίο ζήτημα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει την ευθύνη παροχής των αδειών εγκατάστασης διαφόρων «ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων», των λεγόμενων «καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος».
Για να μην θρηνούμε αργότερα νέα «Λαδάδικα» γύρω από την ΥΦΑΝΕΤ,καλό θα είναι να ληφθεί από τώρα ομόφωνη δεσμευτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως εκείνη για την Πάνω Πόλη, που αναμφισβήτητα θωράκισε την ευαίσθητη αυτή περιοχή, ώστε να διατηρήσει τα βασικά πολεοδομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της.

Το συμπέρασμα;

Ανοίγεται μια μεγάλη σελίδα για συζητήσεις, για διάλογο, για ιδέες
Η υπόθεση ΥΦΑΝΕΤ είναι πολύ μεγάλη, για να διαμορφωθούν τα δεδομένα της σε ένα γραφείο, μακριά από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και εκείνους των οποίων την ζωή θα επηρεάσει.

Σχόλια