ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ- Θα χάσουμε τα αυγά και τα πασχάλια..

Έχω αρχίσει να χάνω την εικόνα για την υποθαλάσσια.
Το παρελθόν της είναι γνωστό.Ο πρωθυπουργός, –στην Έκθεση ως συνήθως- ανακοινώνει ότι τα «μεγάλα έργα», Μετρό και υποθαλάσσια ξεκινούν. Βοηθούντων και των καλοστημένων εργοταξίων, φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις. Άσχετα ήταν τα όσα ακολούθησαν και ανέτρεψαν το κλίμα εκείνων των ημερών. Ακολουθεί η γνωστή προεκλογική περίοδος, οπότε η υποθαλάσσια γίνεται πρωταγωνιστής διαμάχης. Ξαφνικά στο ΥΠΕΧΩΔΕ υπογράφεται η σύμβαση ανάθεσης του έργου. Μια πρόσκληση συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την λήψη απόφασης για Δημοψήφισμα, έχει την γνωστή θλιβερή κατάληξη. Αληλλοκαταγγελίες για την ευθύνη της ματαίωσης λόγω ελλείψεως απαρτίας. Πρόταση Σπύρου Βούγια για βελτιώσεις στην μελέτη. Ερώτηση των βουλευτών για την κατάθεση του φακέλου της μελέτης. Συγκέντρωση υπογραφών εναντίον της υποθαλάσσιας, απολύτως. Πρόταση του Νομάρχη για αλλαγές στον σχεδιασμό και επαναφορά της ιδέας για την επέκταση της παραλίας την γνωστή και ως «μπάζωμα»..Διευκρινίσεις Γ.Σουφλιά επί διαφόρων πτυχών του έργου που προκάλεσαν καταγγελίες.

Εν ολίγοις, μύλος!..
Και στο μεταξύ;

Στο μεταξύ το έργο προχωρεί, αφού έχει υπογραφεί η σύμβαση με την κοινοπραξία των εργοληπτικών εταιριών!

Λογικά το μόνο που μπορεί να το σταματήσει είναι η διαδικασία της δικαστικής οδού.Χρονοβόρα και με απαιτήσεις πολύ καλής προετοιμασίας, νομικής και τεχνικής. Δεν ακούω τίποτε γι αυτό.

Νάμαστε λοιπόν πάλι μπροστά στην ίδια κατάσταση.

Επί χρόνια διεκδικούμε την υποθαλάσσια- στα τυφλά;- την αναγορεύουμε σε σωτήριο του κυκλοφοριακού προβλήματος έργο,χωρίς να ολοκληρώνεται ποτέ ένας υπεύθυνος και σαφής διάλογος, χωρίς να το καθιστούμε όντως έργο επείγουσας προτεραιότητας και απόλυτης αναγκαιότητας. Όταν κάποτε τα πράγματα φτάνουν προς το τέλος, τότε ανακαλύπτουμε έκπληκτοι ότι αγνοούμε βασικά χαρακτηριστικά του, μερικά από τα οποία ανατρέπουν την δομή των λειτουργιών της πόλης και επιδεινώνουν άλλες πτυχές της ζωής της.

Τότε αρχίζει ένας άλλος αγώνας, αυτήν την φορά εναντίον του έργου!.

Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά με την κατάσταση αυτή.
Έχω ακούσει υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ να χαρακτηρίζουν την πόλη σχιζοφρενή αρκετές φορές.Φοβούμαι ότι,ανεπίσημα βέβαια, θα το επαναλάβει και ο Σουφλιάς .

Και έτσι ξαναβρισκόμαστε μπροστά στο μόνιμο πρόβλημα. Στην αδυναμία μας να διαμορφώσουμε τους όρους και τις συνθήκες μιας διαδικασίας για την σοβαρή, ειλικρινή, υπεύθυνη, πραγματικά αντιπροσωπευτική και άρα δεσμευτική φωνή –πρόταση της πόλης.

Άντε τώρα να καταγγείλεις και πάλι,το «αθηναϊκό κατεστημένο» ότι βυσσοδομεί εναντίον της Θεσσαλονίκης, με τα εργολαβικά συμφέροντα πανταχού παρόντα, όπως πάντα άλλωστε.

Σχόλια