ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δύο πρόσφατες πρωτοβουλίες

Ο νέος – σε ηλικία- βουλευτής της Ν.Δ. Κ.Γκιουλέκας, ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων, την πρωτοβουλία να καλέσει τους συναδέλφους του , για μια άτυπη συζήτηση με θέμα τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, τις μελλοντικές «πολιτικές» πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, την αντιμετώπιση της πολυγλωσσίας και τις διαφαινόμενες εντάσεις μεταξύ των κορυφαίων αυτοδιοικητικών παραγόντων της πόλης, που ανήκουν στον πολιτικό χώρο του βουλευτή. Παρών και ο επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης της Θεσσαλονίκης.

Δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν οι εσωτερικές κομματικές διεργασίες, αν δεν φανέρωναν μια διάσταση να προληφθούν άλλες κινήσεις, να «καπελωθεί» μια κινητικότητα, που αρχίζει να διαφαίνεται με κεντρικό σκεπτικό της το : «μετά το μετρό και την υποθαλάσσια τι;».

Έτρεξε αμέσως μετά για να προλάβει και να επιβεβαιώσει τον ρόλο του, ως του «αρμόδιου», ή του «συντονιστή» για το Στρατηγικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης ο ΥΜΑΘ Γ.Καλαντζής, σπεύδοντας να ανακοινώσει ταυτόχρονα τους «επόμενους στόχους», όπως ο προαστιακός σιδηρόδρομος, η εξωτερική περιφερειακή, η αναβάθμιση του λιμανιού κλπ , δηλώνοντας:

« Σε άμεση συνεργασία με τους φορείς, τα επιμελητήρια, τη νομαρχία, τους δήμους, αφουγκραζόμενοι και τις απόψεις των συμπολιτών μας, προχωρούμε στο σχεδιασμό των επόμενων βημάτων. Αυτών που θα δώσουν στη Θεσσαλονίκη το στόχο της ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία».

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Απλούστατα μια επανάληψη των ίδιων σκοπιμοτήτων, της ίδιας λογικής, των ίδιων μεθοδεύσεων, ώστε να «διαμορφωθεί» ένα στρατηγικό σχέδιο απούσης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και των φορέων της.

Και το «Σχέδιο» αυτό δεν θα είναι παρά ο σχεδιασμός, που στα διάφορα κυβερνητικά κλιμάκια αποφασίζεται και με την αντίστροφη λειτουργία του «ιμάντα επικοινωνίας», μεταφέρεται στην πόλη και παίρνει την σφραγίδα έγκρισης των φορέων...

Ο Γ. Καλαντζής δηλώνει ότι θα «αφουγκραστεί» και τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών. Πόση εγγύηση υπάρχει ότι έχει καλή και ευαίσθητη ακοή αυτός, ή το επιτελείο του;

Για να μην βρεθούμε και πάλι μπροστά στο πρόσφατο απογοητευτικό περιστατικό της εξέλιξης που είχε η υποθαλάσσια, για να μην καλλιεργήσουμε και πάλι μύθους και φετίχ σωτηρίας της πόλης, έξω από τις πραγματικές της ανάγκες και τις ρεαλιστικές δυνατότητες, εκείνο που απαιτείται είναι ένας ειλικρινής, αξιόπιστος, όσον το δυνατόν ευρύτερος διάλογος, χωρίς «κρυφή ατζέντα», χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, όπου τον κεντρικό ρόλο θα έχουν οι αρμόδιοι φορείς, Οργανισμός Ρυθμιστικού και το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπου κάποιες πρώτες αλλά αξιόπιστες έρευνες και μελέτες θα υποστηρίζουν τις προτάσεις, που θα κατατεθούν.

Ένας διάλογος, όπου θα κληθούν να συνεισφέρουν ακαδημαϊκοί και ειδικοί επιστήμονες, κυρίως εκείνοι που ασχολούνται με την σύγχρονη στρατηγική, με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας ( όπως π.χ. οι ανατροπές που επέρχονται με την είσοδο στην Ε.Ε. της Βουλγαρίας και Ρουμανίας και η σχετική διαδρομή της Τουρκίας), γιατί δεν είμαστε μόνοι στην περιοχή αυτή και γιατί οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα μας επηρεάσουν πολύ περισσότερο από τις εκταμιεύσεις του Δ΄ΚΠ.

Αυτός που θα εγγυηθεί έναν διάλογο με αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτός θα έχει προσφέρει την πρώτη, ουσιαστική υπηρεσία στην Θεσσαλονίκη.

Υ.Γ. Αντιλαμβάνομαι πως καταναλωνόμαστε με την προσπάθεια επιβεβαίωσης και εφαρμογής των αυτονόητων. Δυστυχώς όμως τα αυτονόητα δεν ίσχυσαν ποτέ σ αυτήν την πόλη. Με αποτέλεσμα να δίνει συχνά την εντύπωση πόλης «με ειδικές ανάγκες»..

Υ.Γ.2 Μπορεί ο Γ.Καλαντζής να εγγυηθεί ότι δεν θα δούμε προσεχώς ένα «Στρατηγικό Σχέδιο» του Δήμου για την Θεσσαλονίκη, ή της Νομαρχίας, ή μια σχετική ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ή κάποιου άλλου φορέα;

Υ.Γ. 3 Το απλούστερο θα ήταν να συμφωνήσουν στην συγκρότηση μιας επιτροπής ειδικών, που θα συντάξει κάτω από σαφείς κατευθύνσεις μία πρόταση και αυτή να τεθεί προς συζήτηση στους φορείς.

Σχόλια