Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-Κ.Θ.Β.Ε. Διορθωτικές κινήσεις

Νεότερες πληροφορίες γύρω από την υπόθεση «έξωση» του ΚΘΒΕ από τους Λαζαριστές, μου επιβάλλουν να επανέλθω στο προχθεσινό Σημείωμά μου και να τις καταγράψω.

Στην «Καθημερινή» της 15/12/06 δημοσιεύεται η σαφής και κατηγορηματική δήλωση του Καλ. Διευθυντή του ΚΘΒΕ σχετικά με την επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Συμβουλίου των Λαζαριστών και την «απειλή» της έξωσης από τις δύο θεατρικές σκηνές του συγκροτήματος : «Το τίμημα είναι μεγάλο , η λειτουργία των σκηνών ασύμφορη, ωστόσο η πολιτική και η αποστολή μας είναι να στηρίξουμε την περιοχή»

Δύο παρατηρήσεις.

Η πρώτη είναι η απορία μου για το κριτήριο με το οποίο η παρουσία του ΚΘΒΕ στην βορειοδυτική Θεσσαλονίκη κρίνεται «ασύμφορη». Προφανώς αναφέρεται στα οικονομικά, τα «εισπρακτικά» δεδομένα. Μα μήπως η παρουσία του στο Θέατρο της ΕΜΣ και το Βασιλικό δεν είναι το ίδιο «ασύμφορη»;

Μήπως οι εισπράξεις των δύο αυτών σκηνών ξεπερνούν τις δαπάνες των παραγωγών και του αναλογικού λειτουργικού κόστους; Όχι βέβαια, αφού κατά δήλωση των εκπροσώπων του ΚΘΒΕ, η συνολική ετήσια κρατική επιχορήγηση των 7 εκατομ. Ευρώ «επαρκεί μόνο για την μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα»

Και η δεύτερη.
Παρά την διαφαινόμενη διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στις μεγάλες θεατρικές αίθουσες του κέντρου και της περιφέρειας, τις οποίες αντιμετωπίζει όπως φαίνεται με διαφορετικά κριτήρια,η ρητή δήλωση του Καλ. Διευθυντή ότι «η πολιτική και η αποστολή μας είναι να στηρίξουμε την περιοχή», δεν επιδέχεται ερμηνείες.
Δηλώνει δημόσια ότι το ΚΘΒΕ παραμένει σταθερά στην πολιτική και πολιτιστική επιλογή της δυναμικής παρουσίας του στην περιοχή.

Τί μένει; Ο χρόνος φυσικά θα δείξει την ειλικρίνεια των προθέσεων των δύο μερών ( Λαζαριστών και ΚΘΒΕ) και κυρίως την πολιτική του ΥΠΠΟ, που καλέιται να δώσει την οικονομική λύση στο πρόβλημα.

Σχόλια