ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ-Και μια απάντηση που δεν μπόρεσα να αποφύγω





Προχώρησα σήμερα σε μια ενέργεια, που με στενοχώρησε ιδιαίτερα. Έστειλα μια επιστολή- την παραθέτω στην συνέχεια- στον Νίκο Μακραντωνάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με σκοπό να αποκατασταθεί μια αδιανόητη διαστρέβλωση γεγονότων, κυρίως όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση που παρέλαβε το νέο Δ.Σ. , που όρισε ο Πέτρος Τατούλης μετά την νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές του 2004.

Με τον Ν. Μακραντωνάκη με συνδέει μια γνωριμία 30 χρόνων και ποτέ δεν βρεθήκαμε σε οποιαδήποτε σύγκρουση ή διένεξη. Και κατά την διάρκεια της δικής του θητείας, ανταποκρίθηκα αμέσως σε ο,τιδήποτε μου ζητήθηκε ως ενημέρωση και συμβουλή.

Και έτσι με έκπληξη διάβασα τα όσα αναφέρθηκαν σε μια συνέντευξη τύπου. Σκέφτηκα σοβαρά να αγνοήσω την ακατανόητη και απρόκλητη αυτή ενέργεια, αλλά στην συνέχεια κατάλαβα πως παρ όλη την «αναχώρησή» μου από τα κοινά, διατηρώ την ευαισθησία του «δημόσιου προσώπου» που ενοχλείται και θίγεται από αναφορές που τον αδικούν, ακόμη και όταν αυτές τον αφορούν έμμεσα.

Και έτσι έστειλα την επιστολή που ακολουθεί στο Δ.Σ. και ταυτόχρονα την δημοσιοποίησα.
Μίλησα και με τον Ν. Μακραντωνάκη και του τόνισα ότι αυτός που του παρουσίασε την απίστευτη αυτή παραποίηση των οικονομικών στοιχείων είναι το λιγότερο επικίνδυνος για το Θέατρο και πρέπει να το προσέξει ιδιαίτερα.
Και έτσι πήρα και την απόφαση να μεταφέρω σ αυτό το «ημερολόγιο» την επιστολή. Δεν σκοπεύω να δώσω οποιαδήποτε συνέχεια. Με θλίβει άλλωστε τόσο πολύ το γεγονός, που είμαι έτοιμος να το στείλω στο «απέραντο νεκροταφείο των θλίψεων» που έκτισα μέσα μου και το τροφοδοτώ εδώ και δεκαετίες με κάθε παρόμοια ιστορία. Είναι μια λυτρωτική μέθοδος, που μου χάρισε μια ευλογημένη ισορροπία.


Προς
Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Θεσσαλονίκη 20 Δεκεμβρίου 2006

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε


Με έκπληξη διάβασα στον τύπο τις αναφορές, που έγιναν για τα οικονομικά του ΚΘΒΕ, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του απολογισμού της χρονιάς.

Θα πρόκειται μάλλον για λάθος στοιχεία, που τέθηκαν υπ όψιν σας, με βαρύτατη ευθύνη αυτού που το επιχείρησε, διαφορετικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η τεράστια απόσταση από την αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής κατάστασης, που παρέλαβε το 2004 η νέα διοίκηση του ΚΘΒΕ.

Και πρώτα πρώτα, η αναφορά ότι το χρέος των 212.896,96 ευρώ προς την Εταιρία των Λαζαριστών, το οποίο παρουσιάστηκε ως χρέος της προηγούμενης διοίκησης, ενώ πρόκειται ξεκάθαρα για το χρέος του τρέχοντος έτους 2006. Μια απλή αναδρομή στα επίσημα λογιστικά βιβλία της Εταιρίας των Λαζαριστών δείχνουν τα εξής:
Στις 28/6/2004 (ημέρα της παραίτησής μου από το Δ.Σ. της Εταιρίας λόγω της αντικατάστασής μου στο Δ.Σ. του ΚΘΒΕ), το θέατρο όφειλε στην Εταιρία μόνο την δόση του τρέχοντος Β΄ τριμήνου ποσού 53.224,24 ευρώ, που εξοφλήθηκε τον επόμενο μήνα τον Ιούλιο από τον τότε καλλιτεχνικό Διευθυντή Β.Αρδίτη.
Στο τέλος του 2004 το ΚΘΒΕ όφειλε τις δύο τελευταίες δόσεις της θητείας του νέου Διοικ. Συμβουλίου συνολικού ποσού 106.448,48

2. Σχετικά με το «έλλειμμα» τώρα, που όπως δηλώθηκε κληρονομήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση και μειώθηκε κατά 52% και ανέρχεται τώρα στο ποσό του ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (δηλ. τότε ανερχόταν στο ποσόν των 2.5 εκατομμυρίων).

Στις31/3/2005 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Μακεδονία» ο επίσημος ισολογισμός του ΚΘΒΕ έτους 2004, ο οποίος συντάχθηκε και εγκρίθηκε από το Διοικ. Συμβούλιο στις 25/1/2005.

Στα «αποτελέσματα εις νέον», ως υπόλοιπο ζημιών, δηλαδή υποχρεώσεων προς τρίτους αναγράφεται το ποσόν των 763.729,78 ευρώ.
Αυτό είναι το έλλειμμα του 2004 και σ αυτό συμπεριλαμβάνονται αποσβέσεις, ενδεχόμενες αποζημιώσεις αποχωρούντων ηθοποιών κλπ.

Αν μάλιστα ανατρέξετε στον Απολογισμό της διαχειριστικής χρήσης της περιόδου 1/9/2003 έως 31/8/2004 (με Διευθυντή ακόμη τον κ. Β.Αρδίτη), θα διαπιστώσετε ακόμη πιο καθαρά πως ως «έλλειμμα» αναγράφεται το ποσόν των 320.000 ευρώ περίπου.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

Ανάμεσα στα πραγματικά και αδιάψευστα αυτά στοιχεία και σε εκείνα που ανακοινώθηκαν στην συνέντευξη τύπου μεσολαβεί ένα χάος αριθμητικό και δεοντολογικό.
Μπορώ δε να σας πληροφορήσω και πιστεύω πως θα το επιβεβαιώσουν και τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου σας, που μετείχαν και στην προηγούμενη σύνθεσή του, ότι και τότε καταβλήθηκε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για τον εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης, την περιστολή των δαπανών και την αύξηση των ιδίων εσόδων.
Και όπως διαπιστώνω αυτός ο αγώνας συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα και για την παρούσα διοίκηση.

Ελπίζω ότι θα βρεθεί ο τρόπος να αποκατασταθεί η αλήθεια και η αξιοπρέπεια εκείνων που αδικήθηκαν και που όπως και εσείς εργάστηκαν με αφοσίωση και αγάπη υπηρετώντας τον σημαντικότερο πολιτιστικό οργανισμό της πόλης.

Με φιλικούς χαιρετισμούς


Δημήτριος Β. Σαλπιστής

Σχόλια