ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΡΔΑΡΗ- Ξεπέρασε όλα τα όρια η μόλυνση της ατμόσφαιρας



Μια πόλη παθητική, μοιρολατρική και αδιάφορη.
Αυτή είναι η εικόνα της Θεσσαλονίκης των τελευταίων ημερών.

Η μόλυνση ξεπέρασε τα όρια συναγερμού επί πολλές ημέρες και τώρα τα όρια λήψης έκτακτων μέτρων..

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων κατέγραψαν μέση ωριαία τιμή 230 μg/κ.μ. και το όριο επιφυλακής είναι 90 μg/κ.μ. και το όριο λήψης έκτακτων μέτρων τα 110 μg/κ.μ.

Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί;
Ακούστηκε τίποτε περί αυτού;

Βεβαίως. Η δήλωση του αρμοδίου Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης, της νέας Αντιδημαρχίας, που ιδρύθηκε στον Δήμο:

«Οι μετρήσεις αυτές αντιστοιχούν στις ώρες αιχμής, κατά τις οποίες έτσι κι αλλιώς είναι αυξημένοι οι ρύποι. Αύξηση καταγράφεται και σε επίπεδο 24ώρου, αλλά δεν είναι στα όρια λήψης μέτρων. Έχουμε αυξητική τάση, δεν είναι όμως κάτι το ανησυχητικό»!!!

Ο Δ/ντής όμως του εργαστηρίου μετάδοσης θερμότητας και περιβαλλοντικής μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Νικόλαος Μουσιόπουλος δηλώνει :
«…πρέπει να ληφθούν μέτρα, διότι σαφώς είναι εκτός των ορίων. Κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε».
«Πρέπει άμεσα να προβούμε σε περιορισμό της κυκλοφορίας, αλλά και σε περιορισμό- επιλεκτικά- πηγών εκπομπής ρύπων της βιομηχανίας»..


Και λοιπόν τι έγινε;

Δημοσιεύματα, δηλώσεις, αναλύσεις, ευκαιρία να αναφερθούν για άλλη μια φορά από τους αρμοδίους οι αιτίες της ρύπανσης, να επαναληφθούν οι «προτάσεις που από καιρό έχουν καταθέσει», αλλά μέχρι εκεί..

Τίποτε δεν θα καταφέρει να θίξει την μακαριότητα των αρμοδίων, των φορέων, της πόλης..

Η «κοινωνία των πολιτών» έχει τα δικά της κριτήρια και τις δικές της προτεραιότητες…

Η πόλη μοιάζει να έχει σταματήσει στο σταυροδρόμι του μέλλοντός της αμήχανη, καθηλωμένη, παθητική, ευτυχής μέσα στην αυταρέσκεια και τις αυταπάτες της.

Και για άλλη μια φορά η σωτηρία αναμένεται από τον Άγιο Βαρδάρη…

Σχόλια