ΜΙΑ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:Στην υπηρεσία του Ι.Χ. και πάλι




Ο βουλευτής της Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, κατέθεσε προ ημερών την πρόταση να επιτραπεί η στάθμευση αυτοκινήτων στους ελεύθερους χώρους του Λιμανιού και της Διεθνούς Έκθεσης, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην αγορά του κέντρου της πόλης, που όπως είναι γνωστό περνά μεγάλη κρίση.
Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στα ανατολικά και δυτικά της πόλης, που συμπεριλαμβάνουν και προσφέρουν ταυτόχρονα όχι μόνο μεγάλες ευκαιρίες αγορών, αλλά και ψυχαγωγίας, σιγουριάς για τα παιδιά, στάθμευση κλπ οδηγούν σταδιακά τις αγορές του κέντρου σε μαράζωμα.

Το κέντρο όμως είναι γνωστό πως ταλαιπωρείται από το κυκλοφοριακό χάος, τις αυθαίρετες καταλήψεις κάθε ελεύθερου χώρου, τον ίδιο τον χαρακτήρα της αγοράς του.

Είναι όμως λύση αυτό που προτείνει ο Κ.Γκιουλέκας;

Το Ι.Χ. αυτοκίνητο είναι έτοιμο να καταβροχθίσει άμεσα κάθε τετραγωνικό εκατοστό, που θα του προσφερθεί, αφού πλέον ο αριθμός τους και η «κουλτούρα» του οδηγού, βρίσκονται ήδη εκτός οποιασδήποτε πρόβλεψης, ή ελέγχου. Και φυσικά δεν πρόκειται να φτάσουν όλες οι ελεύθερες εκτάσεις του λιμανιού και της Έκθεσης, για να κορεστεί η επεκτατική του τάση.
Το χειρότερο όμως είναι ότι με ένα τρόπο ακατανόητο και αδικαιολόγητο, παραβλέπεται το σημαντικότερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα της πόλης στο σύνολό της, αυτό της μόλυνσης , της τρομακτικής αύξησης των μεγεθών στην κατηγορία των «αιωρουμένων σωματιδίων» που τα προκαλεί σε συντριπτικό βαθμό η κίνηση του αυτοκινήτου.

Είδαμε όλοι, τι έγινε και κυρίως τι δεν έγινε τις τελευταίες ημέρες, όταν τα όρια ξεπεράστηκαν, όταν έπρεπε να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα, αλλά οι αρμόδιοι περιοριστήκαν στα ευχολόγια και στις δικαιολογίες για την αδράνειά τους.

Και ποια ήταν η μόνη και άμεση απόφαση που έπρεπε να ληφθεί τότε;

Μα φυσικά ο περιορισμός στην κίνηση αυτοκινήτων κυρίως προς το κέντρο.
Θα μου πείτε ποιος τολμά να τα βάλει με το Ι.Χ. ;

Είδατε τι έπαθε ο Μπερτράν Ντελανοέ, ο Δήμαρχος του Παρισιού, όταν τόλμησε να πάρει δραστικά μέτρα εναντίον του αυτοκινήτου, διαμορφώνοντας περιοχές πλήρους απαγόρευσης στο αυτοκίνητο, ενθάρρυνσης της χρήσης του ποδηλάτου κλπ
Οι πρώτες όμως μετρήσεις της κοινής γνώμης, έδειξαν μια δραστική μείωση του ποσοστού αποδοχής του από τους Παρισινούς!!

Δεν είναι όμως μόνο τα προβλήματα που θα επιδεινωθούν από την μαζική κάθοδο των αυτοκινήτων προς το κέντρο.
Και ας μου επιτραπεί μια μικρή παρένθεση. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι όλοι όσοι θα κάνουν χρήση αυτής της «διευκόλυνσης», θα την χρησιμοποιήσουν για να επισκεφτούν τα εμπορικά καταστήματα; Η πόλη σταδιακά μετατρέπεται σε απέραντο «καφεστιατορουζερί» , για να χρησιμοποιήσω ένα αυθαίρετο νεολογισμό.

Υπάρχουν όμως και δύο άλλα κρίσιμα προβλήματα, που δεν παίρνει υπόψη της η πρόταση του βουλευτή.
Το κέντρο πάσχει από έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου, που από μόνοι τους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην μείωση των προβλημάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Και αντί να επιδιώξουμε με κάθε τρόπο την αύξησή τους, εξαφανίζουμε και αυτούς που υπάρχουν.

Και μια δεύτερη παρατήρηση.
Ο πρώτος προβλήτας έχει δια νόμου χαρακτηριστεί ως «χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων»και εκτός των αποθηκών που η Πολιτιστική Πρωτεύουσα μετέτρεψε σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων (μουσεία, κινηματογράφοι, εκθεσιακοί χώροι κλπ), περιμένει ακόμη την πρωτοβουλία για την διαμόρφωση των ανοικτών χώρων, με πράσινο, καθιστικά, ελαφρά περίπτερα, περιπάτους και κυρίως μια διαφορετική, φιλική, πρόσβαση προς την θάλασσα, στο σύνολο του προβλήτα.
Αντί αυτών συζητούμε με την διοίκηση του Ο.Λ.Θ. να καλύψουμε τους ελεύθερους χώρους με σταθμευμένα Ι.Χ.
Και να μην ξεχνάμε πως στο μεταξύ εξελίσσεται η άλλη ιστορία της υποθαλάσσιας , η οποία διεκδικεί και εκείνη χώρους στο Λιμάνι, για να εξυπηρετήσει την λειτουργία , νέα κτίσματα και υπηρεσίες της αρτηρίας.
Με λίγα λόγια μια σχιζοφρενική κατάσταση.


Μοναδική ευχάριστη στιγμή, η κατάργηση ουσιαστικά των λεωφορειολωρίδων και η είσοδος των ταξί σ αυτές!!!
Αυτή είναι τουλάχιστον μια καθαρή λύση, μια καθαρή πολιτική. Δεν μας ενδιαφέρουν πλέον τα μέσα μαζικής μεταφοράς..

Το κυκλοφοριακό λύνεται, με ένα συνολικό χάος!..

Σχόλια