Η πολιτιστική κληρονομιά,η ανάπτυξη και ο εμπλουτισμός των πολιτιστικών υποδομών: Οι βασικοί στόχοι των πρόσφατων αποφάσεων .




Η συνεδρίαση στην Θεσσαλονίκη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, είχε να προσφέρει στην πόλη τρία εξαιρετικά νέα.

Την αποδοχή της δωρεάς από τον Ερυθρό Σταυρό στο ΥΠΠΟ του κτιρίου,που στεγάστηκε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, την απόφαση αγοράς απ ευθείας από το ΥΠΠΟ, ή της απαλλοτρίωσης του βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ και τον χαρακτηρισμό ως
Διατηρητέων 15 κτιρίων στο Στρατόπεδο Κόδρα.

Η δωρεά της βίλας Καπαντζή στο ΥΠΠΟ, έγινε υπό όρους και οι όροι έγιναν αποδεκτοί, πράγμα που σημαίνει ότι από τώρα έχουν προσδιοριστεί δεσμευτικά οι χρήσεις τόσο του κτιρίου, όσο και του περιβάλλοντος χώρου.
Τι προβλέπουν οι όροι αυτοί;
Πρώτον ότι η αξιοποίηση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου «θα αφορά πολιτιστικές και συναφείς υποστηρικτικές χρήσεις» και δεύτερον ότι δεν παρέχεται δυνατότητα παραχώρησης του κτιρίου σε τρίτους.

Είναι σαφείς οι σκοπιμότητες που συμπεριλήφθηκαν στην δωρεά ως όροι.

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεσμεύεται να αξιοποιήσει το κτίριο και τον αύλιο χώρο αποκλειστικά για πολιτιστικούς σκοπούς και επί πλέον δεν δικαιούται να το παραχωρήσει σε τρίτους. Ασφαλίζεται δηλαδή το ΥΠΠΟ από την πίεση του ΥΠΕΧΩΔΕ, να συνεχιστεί η φιλοξενία στο κτίριο του Οργανισμού Ρυθμιστικού, ο οποίος ως γνωστόν διαδέχθηκε σταδιακά στο σύνολο του κτιρίου την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Στο ΦΙΞ τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα και σύνθετα και είναι βέβαιο πως θα απαιτηθεί χρόνος και σκληρές διαπραγματεύσεις- υπό την απειλή της απαλλοτρίωσης όμως- με τους ιδιοκτήτες, ώστε να περιέλθει οριστικά στο ΥΠΠΟ το βιομηχανικό συγκρότημα, για το οποίο έχουν γραφεί δεκάδες σελίδες και έχουν διατυπωθεί άλλες τόσες καταγγελίες για την εξαφάνιση του εξοπλισμού και την συνέχιση της καταστροφής του.

Όμως το κρίσιμο βήμα έγινε.
Στο στρατόπεδο Κόδρα η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα, που ανοίγει ασφαλώς τους ορίζοντες στον Δήμο Καλαμαριάς και κυρίως στην διεθνή εικαστική δραστηριότητα «Πεδίο Δράσης Κόδρα», που φιλοξενείται κάθε χρόνο εκεί.
Θα υπενθυμίσω τι έγραψε ο Αυγουστίνος Ζενάκος στο «Βήμα», με αφορμή τις περσινές εκδηλώσεις:

«
Το Εικαστικό Φεστιβάλ Πεδίο Δράσης Κόδρα, αποδεικνύεται χρόνο με τον χρόνο ένας από τους πιο παραγωγικούς και ενδιαφέροντες θεσμούς για την Σύγχρονη Τέχνη, εκτός της ελληνικής πρωτεύουσας».

Η πρόσφατη αγορά της ΥΦΑΝΕΤ και οι τελευταίες αυτές αποφάσεις αποτελούν αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα στον τομέα των υποδομών και της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και το έργο αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου της οδού Αναγεννήσεως από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο μωσαϊκό της μνήμης της πόλης- αρχιτεκτονικής, ιστορικής και κοινωνικής -προστίθενται νέες ψηφίδες, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την μεγάλη παρέμβαση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και με καθυστέρηση έστω, η Θεσσαλονίκη κινείται σταθερά στην κατεύθυνση να διασώσει ένα ακόμη σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής της ιστορίας και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει την πολιτιστική της υποδομή.

Σχόλια