Mark Mazower : Τα "φαντάσματα" της δεκαετίας του 80, φοβερίζουν την πόλη

Έχω διαβάσει μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Mark Mazower «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -πόλη των φαντασμάτων», καθώς και το σύνολο σχεδόν των σχολίων, της βιβλιοκριτικής, των δηλώσεων.

Ξαφνικά φαίνεται πως και η πολιτική ανακάλυψε ένα νέο στοιχείο για να εμπλουτίσει το παιχνίδι των αντιπαραθέσεών της.

Προσοχή!

Η «Θεσσαλονίκη» του M. Mazower, δεν έχει καμιά σχέση με την «Θεσσαλονίκη 2300 Χρόνια», την γνωστή «φυλακισμένη» ακόμη Ιστορία της Θεσσαλονίκης, που συνέγραψε μια πλειάδα λαμπρών ιστορικών και άλλων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και που ξεσήκωσε σάλο στα τέλη της δεκαετίας του 80, μετά την απόφαση του τότε Δημάρχου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα, να μην επιτρέψει την κυκλοφορία της, επειδή, κατά την γνώμη του, περιείχε απόψεις, που δεν εξέφραζαν αντικειμενικά τα γεγονότα!..

Και τονίζω το «Προσοχή»και το "καμία σχέση", επειδή εκείνη η διαμάχη εκτυλίχθηκε εντός των τειχών, αυτή όμως είναι βέβαιο πως θα ξεσηκώσει θύελλα τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές χώρες.

Γιατί ο Mazower είναι γνωστός ιστορικός και ένας βαθύτατα εκτιμώμενος γοητευτικός συγγραφέας.
Και γιατί η Ιστορία του είναι μια αποκάλυψη και ένας ύμνος για την Θεσσαλονίκη


Και κυρίως γιατί αυτή η πόλη δεν αντέχει άλλο τους χαρακτηρισμούς που της αποδόθηκαν τότε, αλλά και αργότερα, με αφορμή και πάλι ένα βιβλίο, ως πόλη σκοταδιστική, εθνικιστική, οπισθοδρομική.

Προσοχή λοιπόν!!

Σχόλια