ΠΑΡΙΣΙ 2007 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2017 : Μια είδηση και ένα φανταστικό(;) σενάριο


ΠΑΡΙΣΙ 2007

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού, θεσμοθετεί με απόφασή του τις πρωοβουλίες του Δημάρχου Μπερτράν Ντελανοέ, να κηρύξει ουσιαστικά τον πόλεμο στο αυτοκίνητο και να μειώσει δραστικά την είσοδό του στο κέντρο της πόλης.
Πρόκειται για μια σειρά μέτρων, που ενθαρρύνουν ταυτόχρονα τις δημόσιες συγκοινωνίες, την χρήση του ποδηλάτου, την επέκταση του τραμ κλπ.

Ο Μπερτράν Ντελανοέ κατέληξε στην λήψη των μέτρων αυτών, όταν η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ρύπανση είχαν μετατρέψει το Παρίσι σε κόλαση, τόσο για την κίνηση των αυτοκινήτων όσο και για την κίνηση των πεζών.

Και πήρε τα μέτρα αυτά κόντρα στις σφυγμετρήσεις, που έδειχναν πως η πλειοψηφία των Παριζιάνων δεν συμφωνούσε μαζί του.

Την απόφαση έλαβαν οι δημοτικές παρατάξεις της αριστεράς και των οικολόγων. Η Δεξιά καταψήφισε και οι κεντρώοι απείχαν της ψηφοφορίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2017


Η Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ευριδίκη Σαχίνογλου συγκαλεί πανικόβλητη το Δημοτικό Συμβούλιο, για να συζητήσουν τα πρωτοφανή κυκλοφοριακά γεγονότα των τελευταίων μηνών, που τελικά κατέληξαν σε μια μοναδική στα χρονικά των πόλεων πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας λόγω της συμφόρησης και των αδιεξόδων από τον αποκλεισμό των μεγάλων οδικών αρτηριών της Μεγ. Αλεξάνδρου και της Εγνατίας.
Η Μεγ. Αλεξάνδρου είχε κλείσει εδώ και μήνες στο μεγαλύτερο μέρος της γιατί είχαν αρχίσει τα έργα για την διαμόρφωση της εξόδου των αυτοκινήτων από την υποθαλάσσια, που είχε καθυστερήσει λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών οικολογικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Στην Εγνατία , αρχικά οι προσφυγές της κατασκευάστριας εταιρίας της υποθαλάσσιας,και στην συνέχεια η ανακάλυψη αρχαιοτήτων, πέρα από τις προβλέψεις των αρχαιολόγων, κρατούσε κλειστές δύο λωρίδες κυκλοφορίας στα σημεία της κατασκευής των σταθμών.
Στην περιφερειακή από μια αιφνίδια καταρρακτώδη βροχή που κράτησε 18 συνεχείς ώρες, κατέρρευσαν τεράστιοι χωμάτινοι όγκοι σε τέσσερα σημεία της και η κίνηση εκεί αποκλείστηκε πλήρως,.

Το κυκλοφοριακό έμφραγμα ήταν πλήρες.

Η συνεδρίαση κράτησε πολύ περισσότερο από τις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό εφτά ώρες. Οι παρατάξεις κατανάλωσαν τον χρόνο κατηγορώντας η μία την άλλη, υπενθυμίζοντας το ιστορικό της υπόθεσης και τις θέσεις που είχαν λάβει τότε, προ δεκαετίας και προ εικοσαετίας, οι ίδιες, ή οι παρατάξεις από τις οποίες προήλθαν, υπέρ ή κατά των έργων. Πολύ εύκολα μπορούσαν να ανασυρθούν ντοκουμέντα γιαυτό.
Η Δήμαρχος προσπαθούσε να πάρει έστω μια απόφαση ελάχιστης συναίνεσης, ώστε να μπορεί να προσέλθει στην σύσκεψη των κυβερνητικών παραγόντων που κατέφτασαν στην πόλη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, με μια «απόφαση του λαού της Θεσσαλονίκης».

Ούτως ή άλλως ο Δήμος δεν είχε ούτε αρμοδιότητα, ούτε χρήματα για να πάρει έστω και στοιχειώδη μέτρα ενημέρωσης του κοινού. Αρχικά είχε περιοριστεί σε μια εργώδη δραστηριότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία έγραφε καθημερινά χιλιάδες κλήσεις, αλλά σταμάτησε όταν ξαφνικά οι οικονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι τελείωσαν τα σχετικά έντυπα., παρ όλο ότι υπήρχε απόθεμα για μια πενταετία.

Τέσσερα διαφορετικά σχέδια απόφασης κατέθεσε, γιαυτό, τα οποία προστέθηκαν στα επίσημα οκτώ των άλλων παρατάξεων και τα 32 διαφόρων Δημοτικών Συμβούλων.
Ο έμπειρος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκείνη την περίοδο ετοιμαζόταν να γιορτάσει το αργυρό ιωβηλαίο του ως Πρόεδρος του Δη,. Συμβουλίου, τα βρήκε σκούρα, όταν η Γραμματεία του Δημ Συμβουλίου του είπε ότι απέτυχαν όλες οι προσπάθειες της να διαμορφώσει στον υπολογιστή ένα ψήφισμα, που να ικανοποιούσε κάποια σύνθεση πλειοψηφίας, ώστε να τεθεί προς ψήφιση.

Στην συνέχεια ήρθε το τελικό κτύπημα.
Αρχικά αποχώρησαν οι τρεις παρατάξεις της αριστεράς, για διαφορετικό λόγο η κάθε μια, καταγγέλλοντας τα συμφέροντα, που οδήγησαν την πόλη σαυτό το χάλι την Δήμαρχο για ανικανότητα και δουλικότητα απέναντι στην κεντρική εξουσία και τις άλλες παρατάξεις ότι «παίζουν παιχνίδια στην πλάτη του λαού».

Στην συνέχεια η παράταξη των οικολόγων δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσει όλες τις προτάσεις. Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης είχε χωριστεί δε τρεις ομάδες, που η κάθε μια τους κατέθεσε διαφορετικό ψήφισμα και το υπερασπιζόταν με φανατισμό.
Η πλειοψηφία, η συμπαγής μέχρι τότε παράταξη της Δημάρχου, είχε αποδεκατιστεί από την σταδιακή χωρίς αναγγελία αποχώρηση από την συνεδρίαση των περισσοτέρων μελών της, που είχαν αντιληφθεί ότι καμιά απόφαση δεν ήταν απαλλαγμένη του «πολιτικού κόστους» που ζούσε και βασίλευε ακόμη.

Όταν ο Πρόεδρος ενημέρωσε την Δήμαρχο πως «δεν βγαίνουν τα κουκιά»,αυτή του απάντησε:

«Εντάξει. Λύσε την συνεδρίαση, να προλάβουμε λίγο ύπνο και ένα κομμωτήριο πριν πάω στην σύσκεψη. Καλά το κυκλοφορικό αλλά δεν σκοπεύω να εμφανιστώ μ ε αυτό το χάλι στην σύσκεψη. Μην ξεχνάς πως θα είναι παρούσα και η υπουργός Τουρισμού».

Ο πρόεδρος έλαβε το μήνυμα. Γνώριζε πολύ καλά την θανάσιμη βεντέτα ανάμεσα στις δυο Θεσσαλονικιές, από τότε που η μια έγινε Δήμαρχος και η άλλη υπουργός.
Την αιτιολογία την γνώρισε πολύ καλά.

«Λύεται η συνεδρίαση λόγω πέρατος της ώρας»

Σχόλια