ΖΟΥΜΕ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ;Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια,ο απλός πολίτης κατανοεί τα δραματικά προβλήματα του περιβάλλοντος στον πλανήτη




Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο στοιχείο των απίστευτων αλλαγών στο κλίμα, που ζούμε, τους τελευταίους μήνες και στην χώρα μας.

Για πρώτη φορά η καταστροφή του περιβάλλοντος, που η απερίσκεπτη και ανεξέλεγκτη χρήση των πηγών και του φυσικού πλούτου επέφερε στο περιβάλλον, γίνεται άμεσα κατανοητή από τους απλούς πολίτες, το ευρύ κοινό.

Εισπράττουμε όλοι αυτό που καθημερινά ζούμε στις πόλεις και στην ύπαιθρο, με τρόπο που να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε και τις εκκλήσεις των επιστημόνων και τις προειδοποιήσεις των διεθνών οργανισμών.
Και είναι η στιγμή για ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες του και έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει ουσιαστικά, να αναληφθεί μια εκστρατεία για την ενημέρωση των πολιτών γύρω από καθημερινά απλά ζητήματα, για ενέργειες, άσκοπες χρήσεις, ασύδοτες συμπεριφορές, που προσθέτουν προβλήματα, επιδεινώνουν μεγέθη, αυξάνουν τους κινδύνους άμεσους και μελλοντικούς.

Η ξηρασία των τελευταίων μηνών έχει ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει ότι οι περισσότερες γεωργικές καλλιέργειες στην χώρα κινδυνεύουν, ότι η Ελλάδα έχασε το 60- 70% των υγροτοπικών της πόρων, ότι οι λίμνες εξαφανίζονται, ότι η ερημοποίηση είναι μια πραγματικότητα ήδη, ότι το 20% των επιφανειακών υδάτων στην ευρωπαϊκή ένωση απειλείται σοβαρά, για να αποδεχθεί και να κάνει καθημερινή του πρακτική μια πιο συνετή χρήση των φυσικών αγαθών, του νερού, πρώτα απ όλα, μια πιο συγκρατημένη-και εν ανάγκη ελεγχόμενη- χρήση του αυτοκινήτου, μια προσεκτική διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, μια πιο περιορισμένη χρήση των δεκάδων χημικών «καθαριστικών» που πλημμυρίζουν τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ και των σπιτιών.

Για αυτό και με εκπλήσσει το γεγονός, ότι ενώ η αναμενόμενη για τους δύο τελευταίους μήνες βροχή περιορίστηκε δραματικά, ότι κάτοικοι των περιοχών από όπου η Θεσσαλονίκη τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό σε νερό έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις, ο ΕΥΑΘ, ταλανιζόμενος ίσως από τις εσωτερικές του αντιθέσεις και συγκρούσεις, δεν ενδιαφέρθηκε ούτε καν να επαναλάβει την προ ετών γνωστή εκστρατεία του «προσέχω και να έχω». Περιμένουν μάλλον το καλοκαίρι, όταν τα πράγματα θα φτάσουν στο κόκκινο να αποφασίσουν να μιλήσουν.

Σχόλια