ΤΟ ΝΕΡΟ, ένα συνηθισμένο, αλλά πολύτιμο αγαθό, της καθημερινότητάς μας





H «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» η οργάνωση δηλαδή των πολιτιστικών εκδηλώσεων, παράλληλα με αυτές των αθλητικών στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, σχεδιάστηκε από το Γραφείο της Θεσσαλονίκης ως ένα σύνολο δράσεων , που επιχειρούσαν να ανταποκριθούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων του, στην άτυχη εκείνη στρατηγική της Θεσσαλονίκης ως «μητροπολιτικού κέντρου» των Βαλκανίων.

Έτσι διαμορφώθηκε εκείνο το ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Νέα Βαλκάνια»

Επρόκειτο περισσότερο για ένα μήνυμα, ένα σύνθημα ίσως, προσδοκιών για ένα καλύτερο αύριο των Βαλκανίων, αφού ούτως ή άλλως μαζί με τις πρόσφατες δραματικές επεμβάσεις που άνοιξαν νέες πληγές, επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί και μια νέα γεωστρατηγική, αυτή της ενσωμάτωσης των περισσοτέρων από τα κράτη της, στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό είναι βέβαια μια μεγάλη συζήτηση, αλλά για να την αποφύγουμε τώρα ας σταθούμε στην πρώτη και άμεση προσέγγιση ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και οι αξίες που προβάλλει η Ε.Ε. θα επενεργήσουν λυτρωτικά σε πολλά από τα δεινά που ταλανίζουν την χερσόνησο εδώ και αιώνες.

Τα «Νέα Βαλκάνια» λοιπόν φιλοξένησαν μια σειρά εκδηλώσεων επί τρία χρόνια, που περιλάμβαναν καταρχήν πολιτιστικές δράσεις διαβαλκανικής συνεργασίας, αλλά και άλλα γεγονότα από τον λεγόμενο χώρο του «πολιτισμού της καθημερινής ζωής».

Η πιο σημαντική από αυτές ήταν αναμφισβήτητα εκείνη του 2003 με θέμα της «ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ –S.O.S.» και επί μέρους εκδηλώσεις με θέμα «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΟΔΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ» επικεντρωμένες στις λίμνες και τα ποτάμια, που συνδέουν πολλές βαλκανικές χώρες, και των οποίων η διαχείριση και προστασία είχε και τότε μεγάλη σημασία.

Τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ενότητες περιελάμβανε η εκδήλωση εκείνη:

Μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου με την συνεργασία της MedWet της WWF,του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και οικολογικών οργανώσεων από Πρέσπες, την Δράμα, τις Σέρρες, την Κερκίνη, τον Έβρο με θέμα της «Δρόμοι του Νερού και η φιλία των λαών», μια διεθνής Έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Οικολογική Συνείδηση-Φυσικό Περιβάλλον» και τέλος ένα διεθνές συνέδριο με την συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Βουλγαρία, την FYROM,την Αλβανία και τις Η.Π.Α., που ασχολήθηκε με τρεις σημαντικές παραμέτρους του προβλήματος διαχείρισης του πιο πολύτιμου φυσικού αγαθού, του νερού, σε τρεις ενότητες:
Οδοί επικοινωνίας των Βαλκανικών λαών-Διακρατική συνεργασία
Κοινωνία, Οικονομία και Νερό
Πολύτιμα Οικοσυστήματα και νερό.

Τα ξαναθυμήθηκα όλα αυτά τώρα, καθώς οι φοβερές πληροφορίες από τα διεθνή φόρα, γύρω από προβλήματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, βρίσκονται στο επίκεντρο της καθημερινότητάς μας. Οι κίνδυνοι, που διατρέχει η παγκόσμια κοινότητα από το αναδυόμενο κρίσιμο πρόβλημα των ελλείψεων, που θα αντιμετωπίσει σε νερό, η επαπειλούμενη ερημοποίηση, και το τόσο επίκαιρο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην γεωργία και στην αποταμίευση υδάτινων πόρων, από τους τρεις συνεχόμενους μήνες ξηρασίας, που έπληξαν την Ελλάδα.

Και σκέφτηκα παράλληλα, πως αποτελεί ευθύνη όλων των δημόσιων οργανισμών και των κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων, να εντάξουν στις όποιες δραστηριότητές τους πτυχές, εκδηλώσεις, δράσεις γύρω από τα ζητήματα αυτά, τα πλέον κρίσιμα πλέον ζητήματα της καθημερινής ζωής και άρα και του πολιτισμού της καθημερινότητας.
Γιατί η διαχείριση των φυσικών αγαθών δεν είναι μόνο ευθύνη των κρατών , αλλά σε μεγάλο βαθμό και των λαών και πιο συγκεκριμένα των πολιτών.

Σχόλια