ΒΗΜΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος





Την ικανοποίηση όλων όσοι παρακολουθούν από κοντά τα του Κρατικού μας Θεάτρου, προκάλεσαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της διοίκησής του.
Κι αυτό γιατί έγινε ένα τεράστιο βήμα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του μεγαλύτερου κρατικού πολιτιστικού οργανισμού της χώρας, απολύτως αναγκαίου

Και κατ αρχήν ο περάτωση του έργου της ψηφιοποίησης του πολιτιστικού του Αρχείου. Έζησα από κοντά και σχεδόν για μια 25ετία, την αδυναμία του να προστατέψει την πολύτιμη αυτή περιουσία,( βεστιάριο, μουσική, έγγραφα, φωτογραφίες τεσσάρων και περισσότερο δεκαετιών), να την αναδείξει και σε μεγάλο βαθμό να την αξιοποιήσει. Είχαμε τότε δώσει σκληρή μάχη για να εξασφαλιστεί η ένταξη του ΚΘΒΕ στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Τώρα που το έργο ολοκληρώθηκε, μπορούμε να είμαστε όλοι βέβαιοι πως το επόμενο βήμα αυτό της αξιοποίησής του θα έρθει σύντομα.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και η ένταξη του έργου της Ραιδεστού σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Στην Ραιδεστό, η ιδιόκτητη έκταση 13.5 στρεμμάτων με νομοθετημένο τον συντελεστή δόμησης, αποτελούσε στόχο των διοικήσεων του ΚΘΒΕ, εδώ και πολλά χρόνια, αφού θα του εξασφάλιζε επιτέλους τους αναγκαίους χώρους κατασκευής και αποθήκευσης σκηνικών, εργαστήρια κλπ.

Ήδη όταν στις αρχές του 2004 και αφού επιτέλους είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης της ιδιοκτησίας του Βασιλικού Θεάτρου και είχαν ρυθμιστεί άλλα μεγάλα επίσης προβλήματα λειτουργίας των θεάτρων των Λαζαριστών και της Ε.Μ.Σ. έγινε φανερό ότι δεν ήταν δυνατή η εξασφάλιση της ένταξης του έργου στην Ραιδεστό, σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, η τότε διοίκηση προετοίμασε ένα πρόγραμμα τραπεζικού δανεισμού, για το έργο αυτό, η εξόφληση του οποίου εξασφαλιζόταν απλώς και μόνο από το ενοίκιο των χώρων, που το ΚΘΒΕ νοίκιαζε για τις ανάγκες αυτές.

Η επόμενη διοίκηση δεν έδωσε τότε συνέχεια. Και όπως δείχνουν τα πράγματα πέτυχε, με καθυστέρηση βέβαια τριών χρόνων, αλλά πέτυχε να εντάξει το έργο στις «ευκαιρίες» που δημιουργήθηκαν από τα αδιάθετα κονδύλια του Γ΄Κ.Π.Σ

Υ.Γ.
Αν έλειπαν και οι ανόητες κορώνες του αναπλ. διοικητικού διευθυντή, ότι- κι αυτός- «παρέλαβε χάος», ο πολιτισμός θα ήταν ευτυχέστερος.

Σχόλια