ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ: Το Κ.Μ.Σ.Τ. το Κ.Θ.Β.Ε. , το Μουσείο Φωτογραφίας και οι διεθνείς υποχρεώσεις τους.




Παρακολουθώ και εγώ ,σοβαρά προβληματισμένος, αυτά που συμβαίνουν εδώ και μήνες στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και κυρίως τις εξελίξεις του τελευταίου μήνα.

Έχω και ένα παραπάνω λόγο για το ενδιαφέρον μου αυτό, μιας και διετέλεσα διοικητικό του στέλεχος για περισσότερο από 15 χρόνια, με διαλείμματα βέβαια, που σημαίνει πως γνωρίζω πολύ καλά την εσωτερική του λειτουργία και κυρίως πολλούς από τους λόγους, που συχνά πυκνά το οδηγούν σε αδιέξοδα όπως τα σημερινά.

Αλλά δεν θεωρώ πως αυτά είναι της στιγμής.

Εκείνο που γεννά τα πιεστικά ερωτηματικά, είναι η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Που ενώ γνωρίζει πολύ καλά, πως το αδιέξοδο οφείλεται εν πολλοίς στο κενό εξουσίας, στον μη διορισμό δηλαδή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αφού η θητεία του προηγούμενου έληξε στις 22 Φεβρουαρίου, δεν κάνει τίποτε για αυτό, σιωπά επιδεικτικά και αφήνει περιθώρια για υπόνοιες περί σκοπιμοτήτων και υστεροβουλιών.

Ο διορισμός Διοικητικού Συμβουλίου στο ΚΘΒΕ είναι μια αυτονόητη επαναλαμβανόμενη διαδικασία, στην οποία εγκαίρως κινείται και την προετοιμάζει η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟ, αφού πρέπει να κινηθεί η διαδικασία ορισμού των εκπροσώπων φορέων, όπως το ΣΕΗ και η Ένωση των Θεατρικών Συγγραφέων.
Συνεπώς μπορεί να συμπεράνει κανείς εύλογα, ότι εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση του Υπουργείου.
Και πάντως εγώ δεν θυμούμαι προηγούμενο κενού εξουσίας από την καθυστέρηση διορισμού Διοικητικού Συμβουλίου, στον μεγάλο αυτόν πολιτιστικό Οργανισμό, το ΚΘΒΕ.

Συνεπώς κάτι άλλο συμβαίνει. Και τον προβληματισμό αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός, ότι κενό υπάρχει και στον διορισμό του Διευθυντή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ και στο διορισμό του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας.

Και κάτι περισσότερο. Η απεργία των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ για μια ακόμη φορά, πλήττει ήδη και την αξιοπιστία και την συνέπεια του θεάτρου, και η επίκληση της Διεύθυνσής του, ότι αιτία της μη επίλυσης των προβλημάτων είναι ο μη διορισμός Διοικητικού Συμβουλίου, αντηχεί ως κόλαφος, προς πάντα αρμόδιο, ανεξάρτητα από το γεγονός της καταγγελίας των εργαζομένων, ότι αποτελεί κυρίως ένα βολικό άλλοθι για τον ίδιο.

Φαίνεται λοιπόν ότι εσκεμμένα αφήνεται να καλλιεργηθεί μια εικόνα, μια αίσθηση, ένα κλίμα κρίσης και αδιεξόδων, κατάλληλο για μια αλλαγή του διοικητικού σχήματος και γενικά των προσώπων των «ορφανών» φορέων

Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί τόσο η σιωπή του ΥΠΠΟ για τα όσα συμβαίνουν και τα όσα καταγγέλλονται, και μόνο έτσι μπορεί επίσης να δικαιολογηθεί ο εκνευρισμός του Χρήστου Ζαχόπουλου, στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, όταν τα ερωτήματα των δημοσιογράφων , όπως θα ήταν άλλωστε λογικό και αναμενόμενο, στράφηκαν στην καθυστέρηση των διορισμών αυτών.

Μπορεί όμως κανείς να αποδεχθεί μια τέτοια συμπεριφορά υπεύθυνης κυβέρνησης;

Εάν υπάρχουν λόγοι για την αλλαγή, ας αναφερθούν.

Και αν δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, τίποτε δεν τους εμποδίζει να το πράξουν, διορίζοντας έγκαιρα τα πρόσωπα που πιστεύουν ότι θα επιτελέσουν με περισσότερη επιτυχία το έργο και τους στόχους, που ως αρμόδιο υπουργείο έχει δικαίωμα να θέσει.

Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε, έγινε της μόδας, η φράση «πολιτική πολιτισμού», που εκτός των άλλων εμπεριείχε την στοιχειώδη συμπεριφορά, την αυτονόητη για μια ευρωπαϊκή χώρα , στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ με τα στελέχη των κρατικών πολιτιστικών οργανισμών, ή και τις μεταξύ των ανθρώπων του πολιτισμού σχέσεις.
Το ότι χρειάστηκε να εφευρεθεί κάτι τέτοιο, για μια αυτονόητη καθημερινή σχέση είναι μια άλλη, θλιβερή επίσης, ιστορία.

Είναι όντως εκπληκτικό ότι το ΚΘΒΕ ετοιμάζεται να οργανώσει σε ένα μήνα το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, το ΚΜΣΤ, την Μπιενάλε του, το Μουσείο Φωτογραφίας την ΦΩΤΟΜΠΙΕΝΑΛΕ, χωρίς διοίκηση και καλλιτεχνικούς Διευθυντάς.

Ποιος αναλαμβάνει την μεγάλη ευθύνη μιας αποτυχίας, ή μιας ανοργανωσιάς, που θα πλήξουν στο ξεκίνημά τους αυτές τις αναγκαίες για την πόλη και πολλά υποσχόμενες διεθνείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις;

Σχόλια