Η κρίση με τους Πολιτιστικούς Οργανισμούς, κρίση της ίδιας της Θεσσαλονίκης;




Το Σάββατο 17 Μαρτίου σε ένα σχετικό "Σημείωμά" μου αναφέρθηκα στην κατάσταση που δημιουργείται στους καλλιτεχνικούς οργανισμούς και την πόλη, εξ αιτίας του μη διορισμού διοικήσεων και διευθύνσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το "Σημείωμα" εκείνο τελείωνε ως εξής:

«Είναι όντως εκπληκτικό ότι το ΚΘΒΕ ετοιμάζεται να οργανώσει σε ένα μήνα τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου, το ΚΜΣΤ την Μπιενάλε του, το Μουσείο Φωτογραφίας την ΦΩΤΟΜΠΙΕΝΑΛΕ, χωρίς διοίκηση και καλλιτεχνικούς διευθυντές.
Ποιος αναλαμβάνει την μεγάλη ευθύνη μιας αποτυχίας, ή μιας ανοργανωσιάς, που θα πλήξουν στο ξεκίνημα τους, αυτές τις αναγκαίες για την πόλη και πολλά υποσχόμενες διεθνείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις;»

Σήμερα διάβασα στην στήλη του «ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ» και με τον τίτλο «Με μισόλογα» ένα σχόλιο του Τάσου Ρέτζιου, που ομολογώ με προβλημάτισε ιδιαίτερα.
Γιατί δεν αναφέρεται στις αυτονόητες ευθύνες των παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού, για τις καθυστερήσεις στον διορισμό διοικήσεων, αλλά σε ένα κλίμα παρακμής, υπαινιγμών, υπόγειων διεργασιών και ανεπίσημων διαρροών, εμφανών και αφανών επιδιώξεων, που κυριαρχεί την περίοδο αυτή στην πόλη και κυρίως μεταξύ των προσώπων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στο προσκήνιο των συζητήσεων.

Φωτογραφίζει ένα κλίμα στην πόλη, που δεν τιμά, ούτε αυτήν ούτε τους ανθρώπους της, ούτε την ιστορία της, ούτε και την ιστορία των θεσμών και των πολιτιστικών οργανισμών, που ταλαιπωρούνται πολλαπλά.
Για άλλη μια φορά καταφέρνουμε δυστυχώς, να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα του κέντρου σε τοπικό πρόβλημα, για άλλη μια φορά αναδεικνυόμαστε λίγοι και κατώτεροι των περιστάσεων.
Έτσι ώστε η οποιαδήποτε λύση, που θα προέλθει από το ΥΠΠΟ, να φαντάζει λυτρωτική, να μην κρίνεται για την αξιοπιστία της αλλά μόνο και μόνο επειδή επιτέλους δόθηκε, έστω και με καθυστέρηση, μια διέξοδος στην καθυστέρηση.
Η αναφορά του Τάσου Ρέτζιου, ότι οι συμπεριφορές αυτές «είναι τα υλικά ενός σύννεφου που απλώνεται πάνω από ανθρώπους, την πόλη θεσμούς και φορείς», επιβεβαιώνει δραματικά τον φόβο μας αυτόν.
Δυστυχώς, όπως φαίνεται για άλλη μια φορά, η γνωστή παθογένεια της πόλης κυκλοφορεί πάλι ασύδοτη στους δρόμους της.

Υ.Γ. Για να δούμε και μια άλλη διάσταση αυτού του θεάτρου του παραλόγου.
Ήδη ανακοινώθηκε η αναβολή της Φωτομπιενάλε για το 2008.
Εάν χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα η απεργία των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ για την αναβολή και των Θεατρικών Βραβείων, τότε δικαιούμαστε να υποψιαστούμε ότι άλλοι είναι οι λόγοι, όλης αυτής της χωρίς προηγούμενο κατάστασης. Θα είναι το άλλοθι για την μη πραγματοποίηση όλων εκείνων των «μεγάλων διεθνών γεγονότων», που ανήγγειλε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στην Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Πολιτισμού...

Σχόλια