ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ:Προθέσεις καλές, εξαγγελίες εντυπωσιακές, αποτελέσματα ανύπαρκτα




Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την προώθηση μιας πολιτικής υποδομών και πολιτιστικών θεσμών, εξειδικεύτηκαν κάποια στιγμή με την εξαγγελία μεγάλων διεθνών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όπως τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου, η Fotobiennale ,η Μπιενάλε Εικαστικών.
Εκδηλώσεις που εκτός των άλλων υπηρετούν και την επείγουσα ανάγκη εξωστρέφειας, που πρέπει να χαρακτηρίζει πλέον την πολιτιστική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης.

Κανείς δεν μπορεί λογικά να αμφισβητήσει την σημασία των ανακοινώσεων αυτών.

Οι ρυθμοί όμως στην διαδικασία υλοποίησης και η έλλειψη συνέπειας γεννούν ήδη σαφείς και δικαιολογημένες αμφιβολίες.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ανακαλυφθεί το αυτονόητο και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο φέτος και άριστα προετοιμασμένη Fotobiennale, αναβάλλεται για τον επόμενο χρόνο.
Στον ορίζοντα ανατέλλει δειλά και η απειλή ματαίωσης και των Ευρωπαϊκών Βραβείων Θεάτρου, αφού δεν διορίζεται Διοικητικό Συμβούλιο, το άλλοθι για την μη προώθηση των αιτημάτων των απεργούντων εδώ και ένα μήνα εργαζομένων στο ΚΘΒΕ.

Τρία χρόνια χρειάστηκαν επίσης για να φτάσουμε απλώς στην επανάληψη της εξαγγελίας για την αυτονόμηση της Όπερας, του Χοροθεάτρου, του Μουσείου Κινηματογράφου – αλήθεια γιατί όχι και του Μουσείου Φωτογραφίας;

Ουσιαστικά η πρόθεση της κυβέρνησης- πολύ καλή κατά τα άλλα- να κάνει ένα βήμα παραπέρα για τους πολιτιστικούς αυτούς θεσμούς, που μετρούν ήδη μια δεκαετία από την ίδρυσή τους, θα χρειαστεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις... πέντε ακόμη χρόνια για να υλοποιηθεί!!..

Οπότε;

Καλές λοιπόν οι προθέσεις. Καλές και οι δημόσιες εξαγγελίες. Αποτελέσματα δεν βλέπουμε.

Και αντ αυτών ζούμε ένα πρωτοφανές κλίμα αβεβαιότητας, μυστικοπάθειας και καιροσκοπισμού, γύρω από αυτήν την ανεκδιήγητη εκκρεμότητα διορισμού νέων διοικήσεων και διευθυντών, που εκτός των άλλων δηλητηριάζουν το κλίμα, υποσκάπτουν την αξιοπιστία θεσμών και ανθρώπων.
Και δυστυχώς για την περίπτωση μας, οι άνθρωποι δεν περισσεύουν.

Σχόλια