Μήπως μας περιμένει ένα καλοκαίρι ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ;




Αυτό το καλοκαίρι θα μας μείνει αξέχαστο, αφού για πρώτη φορά θα συνειδητοποιήσουμε με τον πιο επώδυνο τρόπο, ότι τα προβλήματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεν αναφέρονται στον μακρινό Άρη, αλλά στην Γη μας, και συνεπώς και στην χώρα μας, και στην πόλη μας, και στην γειτονιά μας και στο σπίτι μας.

Οι δύο επίσημες συσκέψεις κυβερνητικών παραγόντων, η μία υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού, για τα προβλήματα από την μείωση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω των πολύ μικρών βροχοπτώσεων, και η άλλη στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, για την αντιμετώπιση της δραματικής έλλειψης νερού, για άρδευση, μας έφεραν μπροστά στην πραγματικότητα, την οποία θα ζήσουμε προσεχώς, στην διάρκεια αυτού του καλοκαιριού.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί.
Ο υδροφόρος ορίζοντας παρουσιάζει πτώση από 1 έως 6 μέτρα. Η λίμνη Πολυφύτου έχασε 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σε σχέση με πέρυσι. Στον Αξιό καταγράφεται μείωση της ροής νερών κατά 50%.Στην Ανατολική Μακεδονία σημειώθηκε μείωση του δυναμικού των πηγών από 20% έως 50%.

Ταυτόχρονα η μείωση των αποθεμάτων νερού στις ηλεκτροπαραγωγές εγκαταστάσεις, και η αδυναμία της Βουλγαρίας να μας τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια λόγω κλεισίματος των εργοστασίων της, θα μειώσουν την εις την διάθεση των καταναλωτών ηλεκτρική ενέργεια κατά 55%...

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρότεινε να ζητηθεί από τους αγρότες υδροβόρων καλλιεργειών, να μην σπείρουν καν και να αποζημιωθούν για την σχετική απώλεια εισοδήματος.
Και στην γωνία μας περιμένουν οι καλοκαιρινές πυρκαγιές, που φέτος θα είναι περισσότερες και καταστροφικότερες, λόγω ακριβώς της μεγάλης ξηρασίας.
Τι μένει;
Αυτό που σκέφτομαι είναι μια κοινοτυπία. Αλλά θα την πω.
Αυτό που αναλογεί στον καθένα μας είναι να προστατέψουμε στο σπίτι και στο εξοχικό, τα αποθέματα του νερού. Να μην σπαταλήσουμε ούτε ένα ποτήρι νερό. Να μην ποτίζουμε τα γκαζόν, να μην γεμίσουμε φέτος τις πισίνες…Ιδιαίτερα αυτοί που παραθερίζουν στην Χαλικιδική, που θα δοκιμαστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Μακεδονία.

Να περιορίσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όσο αυτό είναι δυνατό.

Πρόκειται για μια άσκηση αυτοσυγκράτησης, για μια απόπειρα να γυρίσουμε την πλάτη στον καταναλωτισμό, στην ευμάρεια, στην σπατάλη.

Και μόνο αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προσωπικό κέρδος, μια προσωπική ικανοποίηση, μια επιτυχία.

Σχόλια

  1. Akoume kai leme syxna oti sti zoi exoun megali aksia oi 'mikres kathimerines apolafseis'.. O proinos kafes, enas peripatos to apogevma stin paralia, ena kalampouri en ora ergasias, mia kali tainia prin ton ypno.. Einai de aksioprosekto poso armonika denoun, tononoun kai allilosymplironoun aftes, oi 'mikres kathimerines prakseis', to kleisimo tis vrysis oso plenoumai ta piata, to kratima mias portas pou kleinei gia na perasei o epomenos, i paraxorisi proteraiotitas ston pezo epano sti strofi, ena 'efxaristo' safton pou mas eksypiretei.. Alloste, i zoi mas, dystyxos mallon, einai i kathimerinotita mas..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου