Το ΔΙΚΤΥΟ των αυτοδιοικητικών κινημάτων




Ο Γιάννης Μπουτάρης ενθαρρυμένος από το εκλογικό του αποτέλεσμα των τελευταίων δημοτικών εκλογών, αλλά κυρίως αποφασισμένος να συνεχίσει την παρουσία της δημοτικής κίνησης στην οποία ηγείται, δήλωσε αμέσως μετά , πως θα πάρει πρωτοβουλία για μια συνάντηση παρόμοιων κινήσεων στην χώρα, που είχαν καλή επίσης ανταπόκριση στους πολίτες.

Δεν είναι βέβαια ελπιδοφόρο το γεγονός ότι για την πρώτη τους συνάντηση χρειάστηκε να περάσουν εφτά ολόκληροι μήνες, αλλά και κάτω από τις συνθήκες αυτές, το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του, πρέπει νομίζω να χαιρετιστεί από όλους εκείνους που νοιάζονται για μια ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση και κυρίως από εκείνους που τρέφουν ακόμη ελπίδες και προσδοκίες στα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών.

Τι σημαίνει αυτό; Θα ήταν λάθος να δεχτούμε πως τα κόμματα πρέπει να σταματήσουν να μετέχουν ως δημοκρατικοί θεσμοί στην δραστηριότητα της αυτοδιοίκησης.

Και θα ήταν επίσης αφέλεια να πιστέψει κανείς, πως με κάποιο μαγικό τρόπο οι αυτοδιοικητικές κινήσεις της κοινωνίας των πολιτών θα κυριαρχήσουν και θα υποκαταστήσουν τον ρόλο και την κυρίαρχη παρουσία των κομματικών σχηματισμών στο πεδίο της αυτοδιοίκησης.

Αλλά τότε προς τι οι προσδοκίες;

Μα νομίζω πως είναι απλό. Η ισχυρή , σταθερή και συνεχώς αυξανόμενη παρουσία τους, ασφαλώς θα διαμορφώσει νέες καταστάσεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Θα υποχρεώσει τα κόμματα να δουν επιτέλους με καθαρό μάτι και έξω από τις γνωστές κλασσικές σκοπιμότητες, την παρουσία και τον ρόλο τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να κάνουν πράξη τις διακηρύξεις και τους όρκους πίστης, που σταθερά δίνουν στον βωμό της κοινωνίας των πολιτών, για να τους ξεχάσουν την κρίσιμη ώρα των αποφάσεων.

Αν η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε βαθειά κρίση , αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον ρόλο και την πολιτική των κομμάτων, είτε αυτά κυριαρχούν είτε αντιπολιτεύονται.
Ένα αυθεντικό κίνημα πολιτών, με αυτοπεποίθηση και όραμα, ασφαλώς και μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας νέας κατάστασης , στην ανατροπή της υπάρχουσας κυρίαρχης λογικής, που καθορίζει την πολιτική των κομμάτων.
Από την άποψη αυτή η ίδρυση του ΔΙΚΤΥΟΥ, μόνο ως ενθαρρυντικό μήνυμα μπορεί να ληφθεί.
Απομένει να δούμε την συνέχεια.
Θα μου πείτε: Να δούμε την συνέχεια ως απλοί θεατές;
Αυτό είναι όντως το κρίσιμο ερώτημα.

Σχόλια