Η ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ,είναι ήδη εδώ,και οι δραματικές επιπτώσεις στην ζωή μας ήδη παρούσες..

Στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, επιστρέφοντας από την Documenta του Κάσελ διάβασα τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μ. Μπαρόζο, μετά την επίσκεψή του στην Γροιλανδία και την επιτόπια ενημέρωσή του για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη:

«Η κατάσταση είναι δραματική. Πολύ χειρότερη απ ότι γνωρίζαμε»...

Στο λεξιλόγιο και την πολιτική κουλτούρα των ανώτερων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια δήλωση όπως αυτή λέει ασφαλώς πολλά, αλλά υπονοεί περισσότερα και χειρότερα.



Η Έκθεση που έχει συνταχθεί σχετικά και θα ανακοινωθεί στις προσεχείς ημέρες δεν χτυπά απλώς ένα καμπανάκι αφύπνισης των κρατών και των κοινωνιών. Σημαίνει συναγερμό για τα όσα αναπόφευκτα θα συμβούν από την επιρροή που άσκησε στο περιβάλλον η ανθρώπινη δραστηριότητα μέχρι την δεκαετία του 1970..

Δεν συνυπολογίζει δηλαδή τις δύο πλέον επιβαρυμένες και πολύ χειρότερες δεκαετίες του 80 και του 90, στις οποίες η πώληση των αυτοκινήτων είχε μια κατακόρυφη αύξηση..

Μερικές από τις επισημάνσεις της Έκθεσης έχουν ήδη διαρρεύσει:

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει λεπτό. Οφείλει να ξεκινήσει από τώρα την δουλειά για να προστατέψει τους ενεργειακούς της σταθμούς, τις συγκοινωνίες, και την αγροκτηνοτροφία από τις πλημμύρες, την ξηρασία τις δασικές πυρκαγιές και τις κατολισθήσεις, από όσα θα προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη».

«Η Μεσόγειος θα ψηθεί, οι παγετώνες των Άλπεων θα λιώσουν όπως εξ άλλου και τα χιόνια στην Σκανδιναβία, ενώ οι παράκτιες ζώνες και πεδιάδες θα καλυφθούν από τα νερά»

«Η επερχόμενη καταστροφή θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε πρέπει να μελετηθεί η μετακίνηση των λιμένων, της βιομηχανίας, των πόλεων και των χωριών από τις παράκτιες περιοχές».

Ειδική αναφορά τέλος γίνεται στο τέλος της Έκθεσης στις χώρες και περιοχές εκτός Ευρώπης.
Περισσότερο οδυνηρό θα είναι το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλλει η Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ασία. Και ίσως δημιουργηθεί ένα νέο μεταναστευτικό κίνημα εκατομμυρίων δυστυχισμένων που θα προσπαθούν να γλυτώσουν από τις δραματικές επιπτώσεις της ερημοποίησης.

Σήμερα δημοσιεύθηκε και η ειδική έκθεση του ΟΗΕ, που συνέταξαν 200 ειδικοί από 25 χώρες με θέμα την ερημοποίηση και τις συνέπειές της.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρει, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης, απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης και αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν την επόμενη δεκαετία.

Τι θα κάνει σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρώπη, προς την οποία θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο κύμα των μεταναστών; Αισθάνεσαι δέος όταν αναλογίζεσαι πως σε μερικές περιπτώσεις κρατών ήδη και χωρίς την πίεση αυτή, τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον των μεταναστών, που επιχειρούν να εισέλθουν στις χώρες αυτές, ξεπερνούν κατά πολύ την ανοχή μιας πολιτισμένης κοινωνίας, που λειτουργεί με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανθρωπότητα θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα της άφρονης κατανάλωσης και εκμετάλλευσης ,φαινόμενο των δυτικών κυρίως κοινωνιών.
Και δυστυχώς το τίμημα αυτό θα κληθούν να πληρώσουν τα αθώα θύματα, οι κάτοικοι του τρίτου κόσμου.

Υ.Γ.

Δεν χρειάστηκε παρά μόνο ολίγων ημερών αυξημένη θερμοκρασία στην Ελλάδα, για να βρεθούμε μπροστά σε ένα χάος δημόσιων λειτουργιών, καταστροφής της γεωργικής παραγωγής, διακοπών στην ηλεκτρική ενέργεια και την ύδρευση, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, θανάτους.

Σχόλια