Άλλοθι, ανίερη εκμετάλλευση και στρουθοκαμηλισμός. Έτσι απαντά η χώρα στον όλεθρο!..


Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί οργίζομαι περισσότερο. Γιατί η χώρα γίνεται παρανάλωμα, ή γιατί πολιτικοί και Μέσα Ενημέρωσης έχουν εμπλακεί σε ένα ανίερο παιχνίδι εντυπώσεων, που παρασύρουν τον κόσμο μακριά από την δραματική πραγματικότητα της εποχής;

Μπορεί κανείς, έστω και ελάχιστα ενημερωμένος, να αμφιβάλλει ότι οι φετινές πυρκαγιές είναι το ορατό αποτέλεσμα των δραματικών αλλαγών στο περιβάλλον; Ότι ο κοινός νους μπορεί να σκεφτεί πως η προηγηθείσα φοβερή ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι ό πρώτος και αναμφισβήτητος ένοχος, για τις 1.500 περίπου φετινές πυρκαγιές;
Μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι κυρίως καίγονται δάση με πεύκα, αυτό το «εύφλεκτο» δένδρο από δαδί και ρητίνη, αφού καμιά φροντίδα για τον καθαρισμό τους δεν υπήρξε;
Δεν αμφισβητώ πως και οι κερδοσκόποι βρήκαν και πάλι ευκαιρία. Αλλά αυτοί – να μην κρυβόμαστε- δεν είναι παρά όργανα των μεγάλων συνεταιρισμών και όλων εκείνων που κατέχουν, ή διεκδικούν τεράστιες δασικές εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων στις περιοχές κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Αλλά στο χάος, στο πουθενά των δασών που καίγονται τώρα στην Πελοπόννησο, ποιος καταπατητής μπορεί να έχει ενδιαφέρον;

Οι πρώτοι που μιλούν για «εμπρηστές» είναι οι πολιτικοί και από κοντά οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής, μπροστά στον πανικό της αποκάλυψης, είτε της έλλειψης οποιασδήποτε πρόνοιας και μέτρων, είτε των σκοπιμοτήτων, πάντοτε κομματικών, είτε της κακής οργάνωσης, και κυρίως της μη λήψης και των ελάχιστων ακόμη προληπτικών μέτρων και φυσικά της συνεχιζόμενης κατάρας των σκουπιδότοπων και των χωματερών.

Αυτά πάνω στις στάχτες των δασών και των σπιτιών.
Την προηγούμενη όμως ημέρα η Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνει τις επικίνδυνες για εμφάνιση πυρκαγιών περιοχές, παίρνοντας υπ όψιν αυτά ακριβώς τα φαινόμενα, τις υψηλές θερμοκρασίες, την προηγηθείσα ανομβρία, την σύνθεση των δασών. Και όταν επιβεβαιώνονται οι φόβοι, οι προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις της, τότε προβάλλουν οι .... εμπρηστές!..

Άλλοθι, άλλοθι και στρουθοκαμηλισμός.

Εφ όσον φτάσαμε εκεί που φτάσαμε με το περιβάλλον και τις κλιματολογικές ανατροπές, η μόνη ελπίδα να σωθεί ό,τι απέμεινε, είναι τα προληπτικά μέτρα. Και αυτά όχι παντού.
Τουλάχιστον ας το σκεφτούν σοβαρά για το μέλλον. Να επανατοποθετήσουν το πρόβλημα στις πραγματικές του βάσεις, να αποδεχτούν την αδιάψευστη αλήθεια.

Τα δε Μέσα Ενημέρωσης, μία και μόνη υπηρεσία μπορούν να προσφέρουν . Να ξεχάσουν τους «καβγατζήδες» πολιτικούς, τους γραφικούς, τους «στρατευμένους « δημοσιογράφους, τους ποικίλους «κλόουν» και να προσκαλέσουν , επιτέλους, στα παράθυρά τους, τους ειδικούς του περιβάλλοντος, τους επιστήμονες, τους οικολόγους, τους εθελοντές.

Για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια, να ευαισθητοποιηθεί, να αντιληφθεί το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος και να συμμετάσχει με όποιον τρόπο μπορεί στην προσπάθεια να σωθούν
οι ζωοδότες πνεύμονες της χώρας. Γιατί χωρίς τους ενημερωμένους και ευαισθητοποιημένους πολίτες, τα επερχόμενα δεινά θα είναι οδυνηρά. Γιατί τα καλοκαίρια θα συνεχίσουν να έρχονται, αλλά από δω και πέρα θα φέρνουν μαζί τους και τον όλεθρο.

Σχόλια